NRK Meny
Normal

Russere tømmer butikkhyllene for bleier

Antall grensepasseringer mellom Russland og Norge går ned, sammen med antall russiske overnattinger i Norge. Men en ting holder seg på et stabilt høyt nivå – nemlig bleiesalget.

Russere kommer til Finnmark for å hamstre bleier.

Flere russere drar fra butikk til butikk for å kjøpe flest mulig bleier for å ta med hjem.

Norske bleier har lenge vært en svært populær vare å handle for dem som kommer over grensa fra Russland. Til tider er det tomt i alle butikkene i Kirkenes og steder rundt byen.

Dette har ført til at flere butikker har måtte innføre rasjoneringer på bleier, med kun fem pakker per kunde.

Grensepasseringene mellom Norge og Russland har siden oktober i fjor gått dramatisk ned, og dette merkes også i turistnæringen.

Hamstrer bleier i Norge.

Priskrigen på bleier har vart siden 2000, og de lave prisene fører til at butikker flere steder i landet opplever at personer fra andre land systematisk tømmer hyllene.

Foto: Anette Strand Sletmoen / NRK

Svak rubel og politisk isfront mellom øst og vest er årsakene, påpeker Innovasjon Norge.

Men bleiesalget rett over på norsk side, det holder seg fremdeles på et høyt nivå.

– Det er like stor etterspørsel, vi har ikke merket noen nedgang i bleiesalget, sier kjøpmann Britt Gade ved Rema 1000 på Hesseng i Kirkenes.

Måtte innføre bleiebegrensning

Selv om det er blitt en nedgang i antall grensepasseringer og turister fra Russland, tror kjøpmannen at den lave prisen samt en stor fortjeneste ved videresalg i hjemlandet gjør at det ikke vil bli færre solgte bleier hos dem.

– Vi har måtte prøvd å regulere salget selv, til litt mer normale former. Jeg synes jo synd i de som er ung og etablert og ikke får tak i bleier til ungene sine, for etterspørselen er så stor over til Russland at vi klarer ikke å ta inn nok.

Hun oppfordrer folk i Sør-Varanger til å ta kontakt med butikken om man trenger bleier, så man får lagt av det man trenger.

– Vi har prøvd å maks-salg, vi har til og med hatt inne vektere for å prøve og regulere dette, men det vi til syvende og sist har gjort er å ta inn mindre bleier så vi ikke har så mye å selge og heller lage et system der de som trenger bleier i Sør-Varanger får, sier Britt Gade.

(Saken fortsetter under bildet.)

Bleieinvasjon

Bleiene blir kjøpt billig i Norge, og videresolgt for en langt høyere pris i Russland.

Foto: Bård Wormdal

– Kunne laget egen bleiebutikk

Selv om Rema 1000 merker en nedgang i antall russiske kunder i butikken, holder bleiesalget seg oppe.

– Vi kunne ha laget en butikk som bare solgte bleier, men vi driver en matbutikk og kan ikke holde på med de bleiene hele dagen, sier Gade.

Kjøpmannen sier at det lave prisnivået på bleiene, er årsaken til at russerne valfarter over grensa til de norske butikkene.

– Man ser at i de andre nordiske landene så er bleiene dobbelt så dyr, så det må jo være årsaken.