Trendy samiske retter Ikke prøvd deg på samisk mat før? – Vi feirer samenes nasjonaldag med tre trendy samiske retter. Tradisjonsmaten er løftet til nye, friske og herlige høyder. Av Ingvill Bjorland
Fritert osteboller med tørket reinkjøtt Fyldig osteblanding sammen med salt, tørket kjøtt og rørte tyttebær passer veldig godt sammen. Fingre vil løpe til disse friterte ostebollene – enten de serveres som forrett, på koldtbord eller som en del av tapas.
Sami carbonara Samisk møter italiensk – og har til felles at de er gode på rene og ekte smaker. Har du lyst å imponere gjestene med en enkel og snadder rett med eksklusive råvarer, da går du for denne.
Wok med reinsdyrlever Vi byr på samisk leverluksus. Lever blir ofte valgt bort til fordel for rent kjøtt. Men lever har masse god næring. Lar du den trekke i melk og tilsetter gode krydder, får du en himmelsk hverdagsmiddag.
Biđus- den samiske nasjonalretten Vi feirer den samiske nasjonaldagen med bidos, som er en tradisjonell samisk kjøttsuppe med reinsdyrkjøtt og poteter. Oppskriften har gått i arv fra generasjon til generasjon. Her er oppskriften på oldemors bidos.
Reinsdyrfilet til fest Dette er en skikkelig festmiddag. Reinsdyrfileten serveres rosa med en fyldig portvinssaus og sopp fra skogen. Selleriroten blir bakt i ovnen før den moses sammen med fløte.
Reinskavgryte Dette er en klassiker som er rask og enkel og lage. Denne varianten er krydret med timian og einebær som passer godt til vilt. Litt rødvin og ripsgele gir også fin smak til sausen.
Høsttallerken med reinsdyrfilet og sopp Når vi kan høste bær og sopp, rosenkålen er moden og reinen slaktes, da kan det feires med en høsttallerken fra Formiddagskokkene i NRK Trøndelag.