FortaUtn
Foto: RICARDO MORAES / Reuters

Utnyttes seksuelt noen hundre meter unna VM-stadion

FORTALEZA (NRK.no): Samtidig som fotballfesten nærmer seg sitt høydepunkt, blir tusenvis av barn tvunget ut på gatene.

Jenta tusler frem og tilbake ved siden av den trafikkerte veien. Hun tar ofte noen små stopp for å møte blikket til bilistene.

Forbi suser biler og mopeder i morgenrushet. Noen er ikledd Brasil-drakter og lader opp til fotballkamp, andre er turister på vei inn til Fortaleza. Alle er mulige kunder.

– Det er ikke så enkelt å legge merke til hvis du ikke prøver.

Gjerde

INNGJERDET: Dette piggtrådgjerdet går langs veien opp til Castelão stadion i Fortaleza.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

Cecilia Góis (32) sitter foran i taxien. Hun er sosialarbeider i organisasjonen CEDECA, som jobber for å avsløre og forhindre utnyttelse av barn. Hun har tatt med NRK.no og en tolk ut til området Juscelino Kubitschek, som ligger noen steinkast unna mektige Castelão stadion i Fortaleza.

Det er bare noen timer til kvartfinalen mellom Brasil og Colombia, men Cecilia vil vise oss at det skjer midt blant folk i dagslys. Vi passerer flere unge kvinner på den korte strekningen, men det er vanskelig å slå fast alderen. Narkotikamisbruk og underernæring får mange til å se eldre ut enn de egentlige er, forteller Cecilia. Men etter hvert som vi kjører, dukker spørsmålene opp: Hvordan kan kontrasten til festen ved det nyoppussede VM-stadionet bli så stor på en så kort veistrekning?

Stenger av området

Prostitusjon er lovlig i Brasil for dem over 18 år, men seksuelt utnyttede barn har lenge vært et voksende problem. Det er et stort marked for såkalt sexturisme, og Brasil er det største trekkplasteret for kunder ved siden av Thailand. Turister flyr inn for å kjøpe billig sex. Her er Fortaleza en av verstingene.

Myndighetene og Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) har prøvd å rydde opp i denne handelen før VM, og det er brukt 3,3 millioner dollar (20 millioner kroner) på å hindre utnyttelse av barn, ifølge CNN. Kritikerne mener imidlertid at pengene er brukt på å skjule det i stedet for å bekjempe det.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Fortaleza3

TVINGES PÅ GATENE: Denne jenta prøvde å lokke til seg biler ved Juscelino Kubitschek.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

– Hvis vi drar inn i favelaene, er det mye verre. Politi og militærpoliti presser mange bort fra gatene, sier Cecilia.

Det er satt opp veisperringer cirka én kilometer fra stadionet i Fortaleza. Tungt bevæpnede vakter og patruljebiler overvåker området. Ved noen blokader står sivile busser med militært personell i beredskap. Kun de med kampbillett eller akkreditering slipper inn.

Innenfor disse sperringene og piggtrådgjerdene er alt striglet. Rengjørere koster og plukker søppel i solsteiken, trafikken er nøye regulert og langs veien står det kun vann- og effektselgere med innvilget tillatelse.

– De stenger av og rensker alt bort fra stadion, fordi de vil gi et glansbilde av Brasil, sier Cecilia.

Artikkelen fortsetter under bildet.

MP

STRENGT VAKTHOLD: Tungt bevæpnede betjenter passer på området rundt stadion.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

Tallene stiger

Cecilia er så ivrig i forsetet av taxien at tolken ofte må be henne snakke saktere. 32-åringen har jobbet innenfor sosialarbeid siden hun var tenåring. CEDECA arbeider ikke direkte med barna, men den uavhengige organisasjonen følger opp arbeidet til myndighetene og andre sosiale organisasjoner. De kontrollerer prosjekter og programmer, samtidig som de innhenter informasjon til egne undersøkelser.

Antall seksuelt utnyttede barn i Brasil har firedoblet seg de siste ti årene, ifølge die Welt. I 2012 skal det totalt ha vært mellom 4- og 500.000, men tallene varierer. FN opplyser at tallet skal være 250.000, ifølge SVT. Du finner mange av disse i Fortaleza, først og fremst fordi byen har store områder med favelaer og fattige strøk. Flere av kvartalene rundt stadion, som ligger en knapp halvtimes kjøretur unna strandlinjen, er blant de aller fattigste.

Taxisjåføren må senke farten når vi kjører inn på den ujevne steinveien. De små, nedslitte murhusene har sperrede vinduer og dører. Flere generasjoner sitter utenfor hjemmene. Cecilia går av og til ut og hilser på noen hun kjenner igjen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Cecilia

ENGASJERT: Cecilia Gòis snakker om arbeidet sitt på en kafé like ved stadion.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

– Det er ofte familien som tvinger barna ut på gata for å selge seg. Mange er så fattige at de ser seg nødt til å gjøre det. Noen blir også misbrukt seksuelt av mennene i familien. Det blir hverdagen for mange barn, sier Cecilia.

Dette er ofte en viktig inntekt for de fattige familiene. For de barna som ønsker å flykte, er det ofte den eneste utveien for å tjene egne penger.

– Vi trenger etterforskere

Gjennom VM vil det ha vært 600.000 utlendinger og over tre millioner brasilianere på reise i arrangørlandet. Et barn kan tjene mer under de fire VM-ukene enn familien deres klarer gjennom et helt år, ifølge die Welt. Undersøkelser organisasjonen Vira Virda har gjort, viser at det har vært en stor økning av seksuelt utnyttede barn i Fortaleza de siste månedene.

Rydde

RYDDER UNNA: Miljøarbeidere innenfor det avsperrede området.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

Det var før VM startet.

– Vi trenger spesielle etterforskere. Men myndighetene sier de ikke har penger til det. I tillegg er det mangel på arbeidere, datamaskiner og biler for å kunne ha den minste kontroll, sier advokat Waldemar Oliveira, som jobber ved Senteret for beskyttelse av barn og ungdom.

Den forrige presidenten Luiz Inácio Lula da Silva lovet flere ganger at utnyttelsen av barn skulle bekjempes, men utviklingen har i stedet eksplodert. Nåværende president Dilma Rousseff har også gitt løfter om å utrydde problemet. Tomme løfter, ifølge kritikerne.

– Problemet er blitt større, sier Cecilia.

– Med all pengebruken i VM, er det blitt mindre ressurser til å hjelpe og forebygge. Hovedgrunnen til veksten er at det er så tilgjengelig. Det er enkelt og liten risiko for de som kjøper, fortsetter hun.

120 kroner natten

NRK.no forsøkte å få tillatelse til å besøke et beskyttelseshjem for seksuelt utnyttede barn i Fortaleza. Ana Isabel i organisasjonen Vira Vida forklarer at det er for risikabelt for barna å snakke med medier, til tross for at de blir garantert anonymitet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Favela

FATTIGE KÅR: Slik ser det ut bak hovedveien inn mot Castelão stadion.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

Noen har likevel uttalt seg. I desember intervjuet Reuters blant annet transvestitten Vanessa, som var 13 år da hun begynte å selge kroppen sin. Vanessa stakk fra den fattige familien da stefaren begynte å slå henne som tiåring.

Jessica (16) jobbet lenge ved Iracema-stranden i Fortaleza, hvor hun tilbød seg til turister for 120 kroner natten. En av kundene, en spanjol, ville etter hvert ha henne med til Europa.

– Jeg fortalte ham at jeg var 18 år. Jeg betalte 500 reals (1500 kroner) for falsk ID-kort, og jeg sparte til å kjøpe et falsk pass. Men jeg turte ikke å dra, sier Jessica til Reuters.

Ville ikke fortelle

Vi tar kontakt med de lokale myndighetene i Fortaleza for å høre hva som blir gjort for de utnyttede barna under VM. Tutelary Council, et folkevalgt råd som skal sikre barn og ungdoms rettigheter, forklarer at de har et eget kontor ved FIFAs lokaler i Fortaleza. Nærmere bestemt ved FIFA Fan Fest, som viser alle VM-kampene på gigantiske TV-skjermer.

Tolken prøver å forklare hva vi leter etter, men vaktene trekker enten på skuldrene eller peker i feil retning. Til slutt dukker det opp en FIFA-frivillig med svaret, og hun geleider oss gjennom porten og forbi 20-30 betjenter fra militærpolitiet.

I en trang, dunkel containerbrakke blir vi møtt av en middelaldrende kvinne med brune krøller og briller. Hun forklarer først at de jobber mot utnyttelse av barn, men når NRK.no presenterer seg, blir hun unnvikende. Hun og kollegene ønsker ikke å svare på noen spørsmål før hun har fått godkjennelse fra sjefene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Plakat

TRANGT: Dette kontoret møtte oss ved FIFA Fan Fest.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

«Seksuell utnyttelse av barn og tenåringer er en forbrytelse», står det på en av plakatene i brakken. Fotballspilleren Kaká, som ikke fikk bli med Brasil til VM, står i bresjen for en FIFA-kampanje mot seksuell utnyttelse av barn. Også David Luiz og tidligere England-stjerne Gary Lineker er blant profilene som fronter problemet offentlig for kampanjen «It's a penalty».

– Dessverre vil noen utnytte denne muligheten (VM, journ. anm.) til å utnytte barn. Å betale for sex med 17-åringer eller yngre er absolutt forbudt, sier Lineker i kampanjen, som blant annet er støttet av Europol og brasilianske myndigheter.

150.000 informasjonsskriv

Vi legger igjen navn og telefonnummer ved FIFA Fan Fest til ingen nytte. Damen, som ikke ville oppgi navn, tar aldri kontakt igjen.

FIFA har tidligere fått spørsmål om problematikken, og fotballorganisasjonen står på at utnyttelsen av barn er et prioritert problem, men de ønsker ikke å oppgi hvor mye penger de bruker på å bekjempe det. NRK.nos e-post med spørsmål blir heller ikke besvart.

Myndighetene har flere ganger satt temaet på dagsordenen de siste månedene. Det ble delt ut 150.000 informasjonsskriv om utnyttelsen av barn på hoteller og flyplasser før VM, ifølge Globo. Turistminister Gastão Dias Vieira sier at slik opplysning vil bli prioritert i de 12 VM-byene og under karnevalet, men han ønsker også en permanent løsning på informasjonstilgangen.

Advokat Bernardo Rosemeyer stiller imidlertid et spørsmålstegn bak verdien av slike kampanjer. Overfor die Welt peker han på at de aller færreste barna kan lese.

– Hvorfor kjemper ikke myndighetene mot fattigdom i stedet? spør Rosemeyer.

TOPSHOTS-FBL-WC-2014-MATCH57-BRA-COL

MEKTIG: Castelão stadion har plass til 67.000 tilskuere.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp