BRAZIL-ROCINHA-SHANTYTOWN

Pasifiseringen, prosessen som skulle gjøre Rocinha til en tryggere og bedre sted, startet i 2011. Men urolighetene har økt i området den siste tiden, noe som også har bekymret det engelske landslaget.

Foto: YASUYOSHI CHIBA / Afp

Problemene England-stjernene ikke får se

RIO DE JANEIRO (NRK.no): Et lite steinkast unna Englands luksushotell ligger favelaen Rocinha, hvor kloakken flyter i gatene og skuddene høres om nettene.

Tunge skuddsalver runger i Rocinhas bratte bakker. Både om natten, ettermiddagen og tidlig morgen har lyden av maskingevær og pistoler holdt favelaens innbyggere våkne. Politibiler har blitt stormet, veier er blitt stengt av.

FBL-WC-2014-ENG-SECURITY

Uttalelsene til Englands sikkerhetssjef har skapt tvil om det var riktig av britene å innlosjere seg på luksushotellet Tulip. Landslaget har fått beskyttelse fra militærpolitiet når de reiser til og fra trening.

Foto: BEN STANSALL / Afp

De siste månedene har det vært svært så urolig, og både BOPE og Politiets «sjokktropp» er blitt satt inn for å forsterke pasifiseringspolitiet UPP, som har vært der i nesten tre år.

– Det har ikke vært så mye skyting som det er nå. Ikke siden favelaens pasifiseringsprosess startet i 2011, forteller 67 år gamle José Martins de Oliveira.

NRK.no møter ham på en kafé i bunnen av Rocinha. Utenfor ligger de små gatebodene tett i tett, og barneklær selges side om side med brasilianske flagg, frukt og døde kyllinger. Inne på kafeen spilles Brasils nest siste treningskamp før VM. Men det er kun én mann som sitter foran TV-en, og Neymars første mål mot Panama gjør seg ikke fortjent til mer enn ett klapp.

Rundt 850 meter unna der vi står, ligger Hotel Tulip. Nabolaget er av et annet kaliber, det engelske landslaget skal bo i den luksuriøse strandbydelen São Conrado under fotball-VM.

Men skytingen, drapene og urolighetene som finner sted i Rocinha har skapt bekymring i britenes landslangstropp.

«Er du sikker på at det er trygt»?

Pynt i Rocinha

Politiet står i bakgrunnen mens VM-pynten henges opp ved Rua 1 på toppen av Rocinha.

Foto: Cathrine Elnan/NRK.no

Sikkerhetssjefen for Englands landslag, Tony Conniford, skal ha «friket ut» over rapportene om kriminaliteten og volden i Rocinha. Favelaen, med sine 200.000 innbyggere, ligger stablet bak luksusstranden São Conrado, hvor det engelske landslaget skal bo under mesterskapet.

Ifølge Daily Mail luftet Conniford sine bekymringer da han besøkte britenes hotell i Rio de Janeiro. I nærheten satt en av avisens journalister strategisk plassert, og noterte hva sikkerhetssjefen hadde på hjertet.

– Det har stått om problemene i avisene. Det er ille. Jeg får telefoner fra sjefene i organisasjonen, de har panikk og spør meg «er du sikker på at det er trygt?». De er urolige. Dette er virkelige bekymringer, uttalte Conniford ifølge Daily Mail.

Så hva var egentlig årsaken til bekymringen? Det åpenbare svaret er en rekke episoder i Rochina den siste tiden:

• Lørdag 31. mai ble 43 år gamle Josiel Rafael Silva drept av politiet. Ifølge politibetjentene ble Silva drept etter at han begynte å skyte mot politiet. Politiets spesialstyrke BOPE ble også satt inn i favelaen denne dagen, og skuddsalvene kunne høres over hele favelaen.

• 22. mai ble Thiago Barbosa Ramos drept av en navngitt mistenkt.

• 20. mai søkte flere beboere dekning etter at kraftig skyting. Ifølge politiet møtte de bevæpnende narkotikahandlere, og det oppsto en konfrontasjon. Ingen ble skadd eller drept.

• 13.mai ble Carlos Alexandre Cavalcante (21) skutt og såret i en skuddveksling med politiet.

• 6. mai ble en politmann skutt og såret, mens 24 år gamle Fernando dos Santos ble skutt og drept.

• 1. mai ble én person drept, mens en annen ble alvorlig skadd etter en skuddveksling med politiet.

Med stridsvogner og helikoptre kom de om natten

Jose Martins de Oliveira

José Martins de Oliveira har bodd i Rocinha i 47 år, og kjemper nå mot en taubane som myndighetene vil installere i favelaen. - Vi trenger lys, helsesystem og sanitetssystem som fungerer, ikke en taubane for turistene.

Foto: Cathrine Elnan/NRK.no

José Martins de Oliveira har bodd i Rocinha i 47 år av livet sitt, og forteller at situasjonen er verre nå enn den har vært på flere år.

Selv bor han på bunnen av favelaen, men lenger oppe i Rocinha – hvor bakkene blir brattere, gatene trangere og smugene mørkere – har det den siste tiden vært flere alvorlige episoder som har hatt døden til følge. Kampen mellom narkotikaselgerne og politiet har blomstret opp igjen.

Han sitter i den samme enkle stuen som han gjorde en novembernatt i 2011. Den gangen satt journalister, aktivister og naboer samlet den runde stuebordet og så stridsvognene rulle inn i Brasils største favela.

Sammen så de på innrykket av elitepolitistyrken BOPE og det sivile politiet, som ble satt inn i favelaen for å klargjøre området for UPP - pasifiseringspolitiet som blant annet skulle trygge Rio de Janeiros favelaer før sommerens VM og OL i 2016.

Både tanks, helikoptre, politiet og militæret ble satt inn i det som var en av Brasils største, urbane politioperasjoner.

– Før favelaen ble pasifisert kunne du aldri ha gått her, forteller Martins de Oliveira.

Lederen av organisasjonen Rocinha Sem Fronteiras (Rocinha uten grenser) har gått ut av den flisbelagte stuen, og står i den smale passasjen som befinner seg rett utenfor stuedøren hans.

Han peker mot gatehjørnet:

– Her solgte de narkotika midt på lyse dagen. Bordene var fulle av dop og våpen, forteller han bak det grå, lange skjegget.

Nå er det samme gatehjørnet pyntet opp med brasilianske flagg og vimpler i gult, grønt og blått som blafrer to meter over betonggulvet.

Skuddvekslingene er flere og verre enn de har vært på flere år, men Martins de Oliveira nevner også andre essensielle problemer som må ryddes opp i.

I enkelte deler av favelaen renner det fremdeles kloakk gjennom gatene. Rocinha har den høyeste forekomsten av tuberkulose i staten Rio de Janeiro, men beboerne mangler medisiner.

Frykt for både politi og kriminellle

I mediene har det vært rapportert om stadig flere skuddvekslinger og uroligheter i Rocinha den siste tiden.

Med politistyrkene UPP, militærpolitiet og «os traficantes» – lokale narkobander – om hverandre i gatene, er det ikke lett å få folk i Rocinha til å uttale seg om hva som virkelig skjer i favelaen om dagen. I alle fall ikke med fullt navn og bilde.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BRAZIL-ROCINHA-DRUGS-RAID BRAZIL-ROCINHA-DRUGS-RAID

Beboerne i Rocinha ble tilskuere da sikkerhetsstyrker rykket inn i området 13. november 2011.

Foto: ANTONIO SCORZA / Afp

Politiet er synlige der de står, med sine skuddsikre vester og maskingeværet hengende ned fra skulderen. Narkotikahandelen, som tidligere var så åpenlys, har forsvunnet fra gatehjørnene. Men narkotikatrafikken er der fremdeles, men den er mindre synlig og av et mindre omfang.

Og mens politiet blir oppfattet som brutale, hensyns- og respektløse, er narkotikaselgerne selv oppvokst i favelaen. De har tette bånd til nabolaget og menneskene som bor der.

Kanskje er det derfor de fleste skygger unna spørsmål om hva som skjer i Rocinha, hvem det er som skyter om natten og hvordan ståa er mellom politiet og narkotikakartellene.

Men noen vil fremdeles snakke, så lenge de slipper å gjøre det under fullt navn.

Håper britene kommer på besøk

Kiosk i Rocinha

Eieren av denne kiosken i Rocinha, en mann som ikke vil identifiseres, mener stedet har blitt et verre sted etter at politiet entret Brasils største favela.

Foto: Cathrine Elnan/NRK.no

– Vet du at det engelske landslaget skal bo her nede? På Hotel Tulip? Jeg lurer på om de kommer til å ta seg en tur i favelaen, sier han spørrende mens han ser på meg, kioskeieren på toppen av Rocinha.

Opp en trapp, inn en liten korridor. Innrammet av betong selger han tyggis, drops, brus og sigaretter ut av et hull i veggen.

Motorsykkeltaxi er den raskeste og billigste transportmåten for å komme seg til toppen av Rocinha. Man setter seg på baksiden av motorsykkelen, trer hjelmen over hodet og holder seg fast så godt man kan mens sjåføren manøvrerer gjennom de trange oppoverbakkene, som er fylt av folk, hunder, skolebusser, taxier og biler.

– Nei, de gjør vel ikke det, og svarer på sitt eget spørsmål om britenes favelabesøk.

– Det blir kanskje litt vanskelig, sier mannen som ikke vil ha navnet sitt på trykk noen steds, og heller kaller seg for «Roberto».

Britene endte faktisk med å besøke favelaen en stund etter intervjuet. Men bildene som ble sendt hjem handlet ikke om tuberkulose og kloakk, bare stjerner som spilte gatefotball.

– Verre med politiet

I slutten av mai ble 43 år gamle Josiel Rafael Silva skutt og drept av politiet, ikke langt unna den lille kiosken. Kort tid etterpå dukket det opp en video på nettet, hvor politibetjentene står triumferende over liket og diskuterer om de skal ta kroppen med til sykehuset eller ei.

Mens 67 år gamle José Martins de Oliveira i Rocinha Sem Fronteiras mener livet er blitt bedre etter at pasifiseringspolitiet kom inn i favelaen, mener «Roberto» det motsatte.

Politiet som skulle gjøre favelaene tryggere, har ikke brakt med seg mer fred, mener han.

– Situasjonen er blitt verre. Politiet er kommet inn i favelaen, de bringer med seg mer vold og mer våpen. De er aggressive og uten respekt for menneskene som bor her. Oppfatningen er at vi er fattige som ikke har rett til å bo her, og derfor behandler de oss som de gjør, sier «Roberto», og forteller at politiet siktet på ham med maskingevær da han ankom en fest i forrige uke.

– Vanligvis er det slik at de skyter først og spør etterpå, sier han.

BRAZIL/ A view of the Royal Tulip hotel, where the England soccer team will be staying at during the 2014 World Cup in Rio de Janeiro

Uttalelsene til Englands sikkerhetssjef har skapt tvil om det var riktig av britene å innlosjere seg på luksushotellet Tulip, som ifølge Tripadvisor er Rio de Janeiros 88. beste hotell.

Foto: PILAR OLIVARES / Reuters

Andre NRK.no har snakket med forteller om en anspent stemning mellom politiet og narkotikakartellene, og om politibiler som kjører inn i favelaen om natten, med billyktene avslått, slik at ingen skal se dem komme.

UPP har ikke svart på NRK.nos intervjuforespørsel, men har tidligere avvist slike hendelser.

«Hvor er Amarildo?»

Avgjørelsen om å sette inn UPP i favelaen ble tatt i 2008. Målet var ikke å eliminere narkotikatrafikken i Brasils største slumområde, men å ta tilbake kontrollen og territoriet som lenge hadde vært i hendene til narkotikakartellene.

Mange mener politiet lyktes med det den første tiden, og at forholdene ble bedre. Men så snudde det - stemningen ble en annen etter at seksbarnsfaren og fliseleggeren Amarildo de Souza forsvant 2013.

I São Paulo og Rio de Janeiro tok folk til gatene med plakater som etterlyste «Hvor er Amarildo?», og seksbarnsfaren ble et ansikt for de mange som bare forsvant under politiets opprydning av favelaene.

Etterforskningen av saken viste at 42-åringen var blitt gitt elektriske sjokk og kvelt med en plastikkpose over hodet etter at han ble anholdt av politiet. Ti politibetjenter ble siktet for drap og tortur av 43-åringen.

Etter dette forsvant tilliten til politiet, til tross for at hele politistyrken i Rocinha ble byttet ut.

– Amarildo-saken var et vendepunkt, sier Julita Lemgruber, tidligere direktør for Rio de Janeiros fenglingssystem, til New York Times.

Den økende mistilliten til politiet har også gjort det lettere for narkotikakartellene å gjenerobre lokalsamfunnet i Rocinha, mener flere NRK.no har snakket med.

Ikke egnet for store favelaer

Flere er kritiske til om politistyrken UPP og pasifiseringen av Rio de Janeiros favelaer har vært vellykket.

Itamar Silva, leder av det brasilianske instituttet for sosiale og økonomisk analyse, mener innføringen av pasifiseringspolitiet ikke har vært vellykket i store favelaer som Rocinha.

– UPP har vært mer vellykket i de mindre favelaene, og i områder hvor forholdene heller ikke var særlig ille før pasifiseringen startet. Jeg pleier å si at UPP startet som et eksperiment, og ikke som en gjennomtenkt og ferdigstilt politikk. I så måte representerer pasifiseringsprosjektet et alvorlig problem. At politikerne nå presenterer UPP som «en løsning» på alle problemene i favelaene, er en enorm tabbe, sier Silva til NRK.no.

Statistikken viser også at uroen sprer seg i Rio de Janeiro kort tid før byen blir vert for årets fotball-VM. Ifølge en nylig undersøkelse fra Instituttet for Offentlig Sikkerhet (ISP) har antall mord og tyverier økt de siste månedene i hele staten.

Antall mord har økt fra 469 i januar til 482 i februar og til 508 i mars. Dessverre finnes det ingen tall for de siste månedene, men sammenligner man årets marsmåned med fjorårets har det vært en stigning på 23,6 prosent.

– Ikke verre enn i Irak

– Men det engelske landslaget har ingenting å være redde for, sier ”Roberto”.

– Det som skjer her er ikke verre enn det som skjer i Afghanistan og Irak, forteller kioskeieren i Rocinha, argumenter som forøvrig også ble brukt av Brasils sportsminister Aldo Rebelo overfor mediene i mai.

Kioskeieren «Roberto» er lei av at nabolaget hans blir karakterisert som en «slum», og trøtt over at folk tror at alle i favelaene selger dop og er kriminelle. Heller ikke 67-årige José Martins de Oliveira mener britene har noe å bekymre seg for.

– Her bor det hardtarbeidende folk som gjør sitt beste for å overleve. Man er alltid redd for det man ikke kjenner. Jeg hadde også vært livredd dersom jeg hadde kommet til England.

Brazil WCup Old Food

Her skal britene bo under VM. Kun ett annet lag skal ha base i sentrum av Rio de Janeiro, og det er det nederlandske landslaget. Tyskerne derimot, har bygd sitt eget hotellkompleks, og har til og med oppgradert veiene på egen hånd for å gjøre transporten til og fra kampene mer smidig.

Foto: Hassan Ammar / Ap