Nordlys, tirsdag 23. mars 1954
Foto: NRK

«vi kan ikke få oss til å tro at det skulle være noen hevnakt»

Kraftig eksplosjon i Polmak natt til søndag, fem unggutter arrestert i saka

Natt til søndag ble hele Polmak kirkested oppskaket av et fryktelig smell da lensmannens bil ble sprengt i luften av en 35 kg dynamittladning. Fem unggutter fra Polmak er arrestert mistenkt for attentatet og for å ha drevet hærverk på vegvesenets redskaper som sto samlet et stykke nedenfor kirkestedet.

Karene har brutt seg inn i spiserommet og smia hvor de hadde knust alle vinduer og brutt opp en dynamittkasse. Alle vegvesenets trillebårer som sto parkert i nærheten var veltet utfor en nokså bratt skråning.

Sprengningen som fant sted ved 3-tia søndag morgen, var så kraftig at deler av bilen ble slengt mange hundre meter lengre bort. Lensmannen sier til «Nordlys» at det ble stjålet 35 kilo dynamitt og mesteparten er brukt på bilen. Sannsynligvis har karene plassert ladningen mellom venstre forhjul og motoren da ha vparten av hjulene var slengt langt bortover. Bilen som var en eldre Opel-modell, ble ødelagt og det er bare forvridde jernrester igjen av motoren.

De arresterte, som alle er i 25-årsalderen, har ikke avgitt noen tilståelse, men det er forskjellige ting som kaster mistanken på de fem. Det er sannsynlig at en til har vært med på attentatet. Tre av de arresterte ble sendt til kretsfengselet i Vadsø i går, mens de to andre sannsynligvis blir sendt i dag. Det vil bli avsagt fengslingskjennelse over karene.

– Det er vanskelig å finne noe motiv for forbrytelsen, men vi har tidligere vært i kontakt med dem, sier lensmannen. Men vi kan ikke få oss til å tro at det skulle være noen hevnakt. Det er bevist at karene hadde drukket en del om natta.

(Nordlys, tirsdag 23. mars 1954)