Agnes Nærland Viljugrein på valgnatta
Hanna Johre

Ni unge politikere kjemper om å komme inn på Stortinget for første gang.

Maren Grøthe

De er fra ulike partier, men har en ting til felles.

Rauand Ismail på valgnatta
Patrick da Silva Sæther

De skal inn i sitt livs viktigste jobbintervju med TV-kamera på slep.

Maria Zähler står framføre Stortinget. Ho har på seg ei beige kåpe med pelskant, og svarte klede under denne. Ho ser rett inn i kamera, og ser sjølvsikker ut. Håret legg seg litt til sida, så det ser ut som om det er litt vind. Det er kveld, og framføre Stortinget er det is på plenen. Det er lys i vindauga på Stortinget.

Har de det som skal til for å styre landet?

Folkevalgt

Møt deltakerne i den nye NRK-serien «Folkevalgt»

– Jeg trodde jeg visste at det var veldig mye jobb. Men det overrasket meg. Det er ekstremt mye jobb. Å være politiker er en 24/7 jobb. Du må ha en sterk og ekte drivkraft for å få noen ting gjort, sier Azar Ebrahimi.

Ebrahimi har regi på den nye TV-serien «Folkevalgt». Hun og redaksjonen har fulgt unge politikere fra alle de ni største partiene i Norge, før og etter stortingsvalget i 2021.

Azar Ebrahimi

Regissør Azar Ebrahimi sier at fortellerstilen til «Folkevalgt» er inspirert av Netflix-seriene «Cheer» og «Last Chance U».

Foto: Anders Leines / NRK

Ideen til serien kom da de lagde dokumentaren «Innafor: Klimarebellene» og fikk henge på Stortinget en hel dag.

– Politikk der inne var så annerledes enn debattene vi vanligvis får se.

Hverdagen til Stortingspolitikerne minnet mer om «Etaten» eller «The Office». En gjenkjennelig arbeidshverdag. Men samtidig noe helt annet enn de hadde forventet.

– Det var artig å være der, samtidig som vi forsto vi at vi har ikke peiling på hvordan politikk funker.

Kampen om en plass på Stortinget

Idéspiren ble etter hvert til et nytt TV-konsept, og Ebrahimi forteller at det var lett å få politikere til å stille.

– Folk var kjempegira. De får en plattform til å fortelle om det de bryr seg om. Og så har de tillegg en motivasjon om å øke kunnskap og forståelse.

– Men så har det vært like vanskelig som i andre prosjekter å få folk til å slappe av foran kamera og faktisk få tilgang til alt vi ville ha tilgang til.

For å kunne få med ferske, unge politikere fra alle ni partier, måtte serien starte med valgkampen.

Så bestemmer velgerne hvem som er med i neste sesong.

– Vi har fulgt alle partier. Så skjer valget, og vi ser hvem vi har fått utdelt videre. Men det ble faktisk en fin balanse, sier Ebrahimi.

Møt politikerne i første sesong av «Folkevalgt»:

Tobias Drevland Lund (25) Rødt

Tobias kommer fra den lille øya Skåtøy utenfor Kragerø. Han har ledet Rød Ungdom, og sittet i kommunestyret og fylkestinget for Rødt.

Tobias Drevland Lund

– Å få ned forskjellene er min aller største hovedsak. Det vil jeg kjempe for med all min energi.

Tobias Drevland Lund
Tobias Drevland Lund på valgnatta

Tobias kommer fra en politisk engasjert familie. Han har blant annet sittet i kommunestyret i hjemkommunen Kragerø sammen med farfaren.

– Han tok meg med på det første møte med Rødt, så jeg gir ham skylda for at jeg havna der jeg gjorde.

– Jeg har også en veldig engasjert far og mor, som begge har vært blitzere og punkere og politisk engasjerte fra jeg var veldig ung, forteller Tobias.

Klipp fra dokumentarserien «Folkevalgt»

Klipp fra dokumentarserien «Folkevalgt»

Ingvild Wetrhus Thorsvik (30) Venstre

Ingvild er advokat, hun kommer fra Mandal og har vært varaordfører der. Hun kjemper for menneskers og dyrs frihet, og vil at Venstre skal få innflytelse for å kunne gjøre noe med klimakrisa.

Ingvild Wetrhus Thorsvik i Stortinget

– Vi må gjøre noe med utslippene våre for å sørge for at ikke vi ødelegger hele planeten, og vi må gjøre det sabla raskt.

Ingvild Wetrhus Thorsvik
Ingvild Wetrhus Thorsvik ror med Abid Raja og andre Venstre-politikere

Ingvild skulle gjerne hatt flere timer i døgnet. Og mindre hets og hersketeknikker i kommentarfeltene.

– Det er en ekstra belastning. Nå har jeg holdt på med dette i ganske mange år. Jeg har blitt litt herda. Men hvis jeg hadde fått de greiene her da jeg var i begynnelsen av 20-årene, hadde det vært jævlig kjipt.

Klipp fra dokumentarserien «Folkevalgt»

Klipp fra dokumentarserien «Folkevalgt»

Rauand Ismail (22) MDG

Rauand kjemper for radikal klimapolitikk og antirasisme. Han får mye hets, ikke bare for politikken han står for, men også fordi han er innvandrer og åpent homofil.

Rauand Ismail

Millioner av mennesker kommer til å sette ut på flukt som følge av klimakrisa. Det er en rettferdighet i å kjempe for at det ikke skal skje, at vi ikke skal ødelegge livene til andre mennesker.

1.15863061
Rauand Ismail
Foto: Patrick da Silva Sæther / NRK
Foto: Patrick da Silva Sæther / NRK

– Det er mot alle odds at jeg er politiker, og prøver å bli nasjonalt folkevalgt. Den eneste grunnen til at det er mulig, er det politiske engasjementet jeg har fått fra min mor.

Foreldrene til Rauand flyktet fra Irak-krigen i 1990. Men da han var 14 år, bestemte moren seg for å flytte tilbake til Irak. Der stilte hun til valg for den kurdiske regjeringen.

– Valgkamp i Kurdistan er noe annet enn valgkamp her i Norge. Jeg tror det er det sykeste jeg har vært med på, forteller han.

Tilbake i Norge meldte han seg inn i MDG.

– Jeg driver ikke med politikk fordi jeg synes politikk er gøy. Jeg driver med politikk på grunn av én sak. På grunn av klimasaken.

Klipp fra dokumentarserien «Folkevalgt»

Klipp fra dokumentarserien «Folkevalgt»

Maria Zähler (29) Frp

Maria er vant til å argumentere skriftlig som blogger og journalist, men helt uerfaren når hun skal debattere eller møte velgere på stand. Hun når helst velgerne sine på Facebook.

Maria Zähler er på valgkampstand for Frp. To partifeller står inni ein konteiner med bannerar inni, og Maria står ved eit bord med Frp-banner på. Ho snakkar med eit barn og mora til barnet står ved sidan av.

Jeg er en nybegynner i politikken og jeg har en følgerskare på størrelse med en liten norsk by. Det er jeg ganske stolt av. Sosiale medier er demokratiserende. Selv om det også har negative følger.

Maria Zähler
Maria Zähler står ute, det er kveld, og lyset frå eit butikkvindu fell fint i ansiktet hennar. Ho har på seg svarte klede med ei beige kåpe med pelskrage utanpå.

Frihet og trygghet er viktig for Maria, som mener Norge har store problemer med integrasjon og utgifter forbundet med migrasjon.

– Det betyr ikke at innvandring i seg selv er en trussel. Men når det blir veldig mye på kort tid, opplever jeg det som truende for samfunnet jeg er født og oppvokst i. Som jeg elsker. Og ønsker å ta vare på.

Maria flyttet til Oslo fra Moss for ti år siden.

– For meg var det hemmende å bo i en liten by som Moss, fordi jeg har en spesiell historie. Jeg er født gutt fra biologiens side. Det har naturlig nok hatt sine utfordringer. Spesielt på et lite sted hvor veldig mange vet hvem du er.

Klipp fra dokumentarserien «Folkevalgt»

Klipp fra dokumentarserien «Folkevalgt»

Robin Hansson (28) SV

Robin misliker det politiske spillet, og havner i konflikt med eget parti fordi han ikke alltid gjør ting som de vil. Hjertesakene hans er å løse ulikhetskrisa og klima- og miljøkrisa.

Robin Hansson

Jeg har et grunnleggende prinsipp: I det sekundet jeg er nødt til å lyve om en beslutning jeg har tatt, så går jeg fra politikken.

Robin Hansson
Robin Hansson

– Jeg har et vitenskapelig orientert verdensbilde. Og vitenskapen om klima er veldig tydelig på at hvis vi ikke gjør noe nå, så kommer det til å få katastrofale konsekvenser for menneskene og det biologiske mangfoldet på kloden.

Robin kom til Norge da han var fire år. Han var mye inn og ut av barnevernssystemet i oppveksten.

– Jeg har vokst opp i to forskjellige kulturer og to forskjellige familier.

Fra serien «Folkevalgt» følger vi blant andre Robin fra SV. Her snakker han om hvordan oppveksten har påvirket hans politiske engasjement.
Videoen er brukt til Robins egne sosiale medier for promotering av serien.
TV-serien: Folkevalgt
En ny generasjon kjemper om en plass på Stortinget. Har de det som skal til for å styre landet? Norsk dokumentarserie.
https://tv.nrk.no/serie/folkevalgt

Klipp fra dokumentarserien «Folkevalgt»

Agnes Nærland Viljugrein (25) Arbeiderpartiet

Agnes er født og oppvokst på Tøyen i Oslo. Hun brenner for at klimakrisa må løses, at forskjellene mellom folk må bli mindre og vil på Stortinget fordi hun mener at unge fortjener flere uredde stemmer på Stortinget.

Agnes Nærland Viljugrein stemmer på stortingsvalget
Foto: Hanna Johre / NRK
Foto: Hanna Johre / NRK

Det er vanskelig å ikke bli politisk engasjert når du kommer fra et så mangfoldig nabolag og ser så tydelig hvordan politikken påvirker alle oss som bor her.

Agnes Nærland Viljugrein
Agnes Nærland Viljugrein på hybelen sin

Agnes bestemte seg for å gå inn i politikken etter terrorangrepet i regjeringskvartalet og på Utøya.

– For meg ble 22. juli et vendepunkt. Jeg kjente at nå kan jeg ikke sitte stille lenger. Nå må jeg gjøre noe med det engasjementet jeg har. Bli med i et politisk parti og faktisk gjøre en forskjell.

– Det var umulig å la være. Det ble livsviktig den dagen, fordi politikk ble så alvorlig.

Klipp fra dokumentarserien «Folkevalgt»

Klipp fra dokumentarserien «Folkevalgt»

Hadle Rasmus Bjuland (21) KrF

Hadle har et høyt press fra alle rundt seg om å redde et synkende Krf-skip ved å ved å kapre de unge stemmene.

Hadle Rasmus Bjuland

Jeg er veldig stolt over at jeg er oppvokst i en kristen familie. Det har gitt meg noen verdier som jeg tar med meg i politikken og i livet videre.

Hadle Rasmus Bjuland
Hadle Rasmus Bjuland
Foto: Øystein Otterdal / NRK
Foto: Øystein Otterdal / NRK

Hadle har vokst opp i en søskenflokk på sju. Han er fra Nærbø i Hå kommune i Rogaland.

– Vi var ganske mange om beinet. Kampen om oppmerksomheten har nok gjort at vi har blitt som vi har blitt. På godt og vondt, men mest godt.

Han beskriver familien som samfunnsengasjert, og sier de er tett på det politiske arbeidet.

– De involverer seg veldig mye. Mange av dem er jo også politiske engasjert og interessert. Det gjør at valgkampen og mitt politiske engasjement ikke er et enmannsshow.

Klipp fra dokumentarserien «Folkevalgt»

Klipp fra dokumentarserien «Folkevalgt»

Maren Grøthe (20) Senterpartiet

Den hjemmekjære bygdejenta Maren ses på som et politisk supertalent i Senterpartiet. Hun vil kjempe for ungdommer fra distriktene.

Maren Grøthe mater lam

Hadde du sagt at jeg skulle sitte her nå, til Maren 13 år, for det første hadde jeg vært litt halvskremt, og for det andre hadde jeg ikke trodd på det.

Maren Grøthe
Maren Grøthe

Maren kommer fra en bygd som heter Hølonda i Melhus kommune. Hun forteller at hun var forsiktig og litt konfliktsky som barn.

Det var lite politiske diskusjoner rundt middagsbordet. Men selv om familien ikke var engasjert i politikk, mener hun de alltid har vært engasjert.

– Viljen til å stå opp og bidra til å gjøre lokalsamfunnet rundt oss litt bedre, ligger som en grunntanke i bunn, sier hun.

Fra serien «Folkevalgt» følger vi blant andre Maren fra Senterpartiet. Hun snakker med vennene sine om hvor spent hun er før stortingsvalget.
Videoen er brukt til Marens egne sosiale medier for promotering av serien.
TV-serien: Folkevalgt
En ny generasjon kjemper om en plass på Stortinget. Har de det som skal til for å styre landet? Norsk dokumentarserie.
https://tv.nrk.no/serie/folkevalgt

Klipp fra dokumentarserien «Folkevalgt»

Erlend Svardal Bøe (29) Høyre

Den sosiale, politisk rutinerte vestlendingen Erlend endte opp i Tromsø. Han vil være en politiker som setter dagsorden, og som er tilgjengelig og folk og næringsliv.

Erlend Svardal Bøe

For meg er politikk en lidenskap. Og den dagen politikk går ifra å være en lidenskap til å bli en jobb, så skal jeg slutte med politikk.

Erlend Svardal Bøe
Erlend Svardal Bøe

Erlend kom fra Florø i Sogn og Fjordane til Tromsø i 2011.

– Planen var å studere her i et år. Men det skjedde ikke. Jeg ble veldig glad i Tromsø. Og fikk gode venner her. Så her sitter jeg fortsatt.

Det som startet hans politiske engasjementet var ruspolitikk. Han ble kontaktet av en som prøvde å hjelpe et familiemedlem som slet med rus.

– Han hadde fått avslag på rusbehandling fordi de mente han hadde et psykisk problem. Og søkt psykiatrisk hjelp men blitt avvist fordi de mente han hadde et rusproblem. Jeg opplevde at folk falt mellom to stoler.

Erlend opplevde systemet som dypt urettferdig.

– Det er derfor jeg har vært veldig opptatt av fritt behandlingsvalg. At det viktigste er ikke om det er offentlig eller privat, men at folk får hjelp når de trenger det.

Klipp fra dokumentarserien «Folkevalgt»

Klipp fra dokumentarserien «Folkevalgt»

Se alle episodene av den nye NRK-serien «Folkevalgt»:

De er fra ulike partier, men har en ting til felles. De skal inn i sitt livs viktigste jobbintervju.

EPISODE 1: De er fra ulike partier, men har en ting til felles. De skal inn i sitt livs viktigste jobbintervju.

Før valget må de overbevise partiet sitt om det de brenner for. Skal de forme eller bli forma?

EPISODE 2: Før valget må de overbevise partiet sitt om det de brenner for. Skal de forme eller bli forma?

Engasjement koster. Hvorfor orker de?

EPISODE 3: Engasjement koster. Hvorfor orker de?

Debattene kan endre alt.

EPISODE 4: Debattene kan endre alt.

De gjør alt for å vinne valgkampen, men kan en pendlerbolig avgjøre det hele?

EPISODE 5: De gjør alt for å vinne valgkampen, men kan en pendlerbolig avgjøre det hele?

Drømmer blir innfridd. Drømmer blir knust.

EPISODE 6: Drømmer blir innfridd. Drømmer blir knust.