Draugen via Oculus rift
Foto: Kristian Nymoen / NRK

Dette spillet skal lokke turister til Norge

OSLO (NRK): – På mange måter er dette et alternativt postkort å sende ut, sier reiselivsdirektøren i Visit Norway.

I hjertet av Oslo sentrum ligger det lille, uavhengige spillselskapet Red Thread Games. Gjengen er ikke akkurat «rockestjerner» i Norge, men har et stort internasjonalt publikum.

De utvikler skrekkspillet «Draugen», som slippes til neste år, men spillinteresserte over hele verden har allerede rukket å bli nysgjerrig på dette norske, utradisjonelle spillet. Utlandet opplever dette som noe eksotisk og spennende.

– Vi ønsker å bidra til norsk turisme. Vi ønsker å representere noe som ikke blir representert, forklarer spillutvikler Ragnar Tørnquist til NRK.

Den profilerte utvikleren forklarer at det er mye god norsk film, men at den sjeldent handler om det «storslåtte norske». Amerikanerne har sine western- og gangsterfilmer, som ikke nødvendigvis er det store akkurat nå, men de representerer det mange tenker om USA.

– Hva har Norge, da? Vi tør ikke engang å lage vikingfilmer! Vi har en fantastisk natur og historie som ikke blir brukt. Med «Draugen» ønsker vi at folk drar til Ålesund og tar fergene innover i fjordene, og vi mener vi kan gjøre en bedre jobb med det enn norske TV-serier og filmer.

Et alternativt postkort

Audun Pettersen

DØRÅPNER: Direktør for reiseliv og kultur i Innovasjon Norge, Audun Petterson, forklarer at «Frost» åpnet nye dører for norsk reiseliv i USA – et marked Innovasjon Norge har stor tro på når vi snakker om norsk turisme.

Foto: Tommy Andresen

Direktøren for reiseliv og kultur i Innovasjon Norge, Audun Pettersen, mener at alle medier er med på å gi folk erfaringer opplevelser, og dermed også øke kjennskapen til og kunnskapen om Norge som reisemål.

– Spill kan gi økt turisttilstrømming ved å vise frem steder og regioner for et stort publikum. Vi har god erfaring med dette gjennom film, og det finnes konkrete eksempler på dette internasjonalt som for eksempel «Lord of the Rings» på New Zealand, «Wallander» i Ystad, og ikke minst «Lilyhammer» i Norge, sier Pettersen.

– Ser dere noen sammenligning mellom «Draugen» og den norskinspirerte Disney-filmen «Frost»?

– Frost er en film fylt til randen av fjorder, stavkirker, vikingskip, Nidarosdomen, Bryggen i Bergen, troll som snakker norsk, og selv en handelsmann som selger lutefisk dukket opp, sier reiselivsdirektøren og fortsetter:

– Dette er i likhet med spill et fiksjonsunivers og kanskje ikke sånn Norge ser ut i virkeligheten, men heller sjarmerende gjengitt. På mange måter et alternativt postkort å sende ut, poengterer Pettersen.

Norske eventyr og myter

Hos Red Thread Games

HJEMME HOS RED THREAD: 13 utviklere jobber for øyeblikket med den etterlengtede oppfølgeren «Drømmefall: Kapitler» og det psykologiske skrekkspillet «Draugen» i hjemlige lokaler midt i Oslo sentrum.

Foto: Kristian Nymoen / NRK

Skrekkspillet «Draugen» skiller seg fra mengden på flere måter. Det er et spill helt uten fiender. Et spill satt til det norske Nordvestlandet. Et spill basert på norsk litteratur, eventyr, sagn og myter.

Du er ikke i verdensrommet, enorme slott eller i full krig på slagmarken som spillere etter hvert har blitt vant med. Du er i norsk natur og opplever en historie inspirert av forfattere som Dostojevskij og Hamsun.

Kombinasjonen av disse tingene gjør spillet unikt.

Legg til virtuell virkelighet – denne nye teknologien som gjør seg svært aktuell på store teknologimesser for øyeblikket – og resultatet kan bli altoppslukende underholdning.

NRK spiller «Draugen»

Gråvik "Draugen"

NOE FOR ALLE: Ragnar Tørnquist mener at Draugen er et spill som også kan bli plukket opp av folk som tradisjonelt ikke spiller. – Vi baserer historien på ekte hendelser, på ting vi har plukket opp fra aviser, kirkebøker og bygdebøker og sånne ting. Det er en virkelig historie der. Jeg tror folk er nysgjerrig på den opplevelsen, sier Tørnquist.

Det er med en viss spenning jeg gjør meg klar til å teste «Draugen», og krysser fingrene for et samspill mellom teknologi og innhold som gir helt andre underholdningsopplevelser enn vi er vant med i dag. En liten smakebit på fremtiden.

VR-brillen Oculus Rift ligger på en pult rett fremfor meg, og dras over hodet.

La oss prøve et lite tankeeksperiment. Forestill deg følelsen som oppstår når to skjermer blir klistret tett inntil øyenvippene dine. Skjermene dekker hele synsfeltet. Alt annet lys er sperret ute. Uansett hvilken retning du titter, uansett hvordan du snur og vender på hodet, så er alt du ser fra en annen verden.

Blir du revet med, tror du?

Oculusdemo

EN LINSE FOR HVERT ØYE: I denne lille snutten har vi tatt av den ene linsen for å gi et bedre inntrykk av hva man ser, og hvordan dette fungerer. Både gyro-funksjon med nærmest null forsinkelse på bevegelsessporing og 3D-teknologi bidrar med å forsterke inntrykket. Ved å ha på seg denne masken i noen minutter er det altså fullt mulig å «lure hjernen» til å tro at du befinner deg et annet sted.

Project Morpheus

FLERE AKTØRER PÅ MARKEDET: Sony avduket Project Morpheus på GDC i midten av mars. Få dager senere kjøpte Facebook opp konkurrenten Oculus VR for 12 milliarder dollar. Flere andre store aktører ryktes å ha tilsvarende utstyr i utvikling. Ingen lanseringsdato er foreløpig bekreftet fra noen av aktørene, men mye tyder på at det vil rulles ut i løpet av neste år.

Foto: Jeff Chiu / Ap

– Snur du deg nå så er det 10 mil til Ålesund, roper Tørnquist i bakgrunnen.

Jeg kaster blikket over skulderen og skuer ut over vestlandsnaturen. Høye fjell tårner opp fra fjorden og setter et mektig speilbilde i havet. Norge er vakkert, tenker jeg i det stille, før jeg vandrer videre.

– Gråvik er et påfunnet sted. Du finner ikke bygdeboka, eller kirkeboka, men det er så ekte det kan bli i og med at det er helt basert på hvordan det ser ut der, og hvordan det så ut i 1920. Vi har faktisk hentet ut kirkebøker fra Deichmanske for å virkelig grave oss inn i historikken, sier Tørnquist, nå langt ute i bakgrunnen.

Illusjonen av å være et annet sted

Draugen via Oculus

SKILLER SEG UT: Skrekkspillet «Draugen» skiller seg fra mengden på flere måter. Det er et spill helt uten fiender. Et spill satt til det norske Nordvestlandet. Et spill basert på norsk litteratur, eventyr, sagn og myter.

Inne i en gammel stavkirke føles det tomt, mørkt og kjølig. Det knirker idet jeg tråkker oppover det gamle tregulvet. Oppe ved alteret ønsker en av utviklerne at jeg skal snu meg rundt.

Jeg lukter lunta. Vet jeg skal bli skremt, og vrir hodet rolig rundt. Det står en mann der. Vet ikke om han er død eller levende. Han står oppreist. Henger med hodet. Jeg skvetter ikke, men føler et ubehag. Et ubehag av å ha denne personen så tett inntil kroppen.

Illusjonen av å være et annet sted. Av å være i et annet rom sammen med andre. Av at denne personen var innenfor intimsonen min, var sterk. Altoppslukende. Etter om lag 10 minutter i «Gråvik» drar jeg brillen av hodet.

– Det er alltid veldig, veldig spesielt å hoppe inn i det. For du er et annet sted med en gang, sier Tørnquist beroligende.

Tørnquist

INSPIRERT AV HAMSUN: – Der bodde Ylajali, sier Tørnquist og peker mot et av vinduene. Han sikter til den fiktive rollefiguren i Hamsuns roman «Sult» (1890), som bodde på samme adresse som Red Thread Games nå har slått seg ned. Spillskaperen forteller at Hamsun er brukt som inspirasjon fordi han skriver gode historier om det norske mørke.

Foto: Kristian Nymoen / NRK

VR hylles i teknobloggene

Mottakelsen og optimismen for Oculus Rift har vært god på andre siden av dammen. På teknologimessen CES i Las Vegas tidligere i år ble «Riften» kåret til messens beste av den offisielle mediepartneren Engadget.

– Av alle de spennende og innovative produktene vi har sett på CES 14 er Oculus Rifts Crystal Cove udiskutabelt best, skriver Engadget.

Entusiasmen deles av mange anerkjente teknologinettsteder.

– Helt klart mest spennende på CES, selv uten at den er ferdig utviklet, skriver teknobloggen Gizmodo.

– Dette kommer til å endre alt når det slippes for publikum, skriver Wired.

Sony brukte også ressurser på å vise frem sin Oculus Rift-konkurrent «Project Morpheus» på E3-messen i Los Angeles nylig. Det ryktes også at både Valve og Microsoft jobber med egne VR-løsninger.

Spielberg: – Det er fremtiden

Steven Spielberg

VIL HA NOE NYTT: Under en paneldebatt i fjor snakket Spielberg engasjert om hvordan innlevelse kan oppleves sterkere med annen teknologi enn den tradisjonelle flatskjermen.

Foto: HECTOR MATA / AFP

Også profilerte mennesker spår en lovende fremtid for virtuell virkelighet, blant andre Steven Spielberg, som delte sine tanker under en paneldebatt på USC School of Cinematic Arts i fjor.

– Vi kommer aldri til å føle total innlevelse så lenge vi ser på en rute. Det spiller ingen rolle om det er et kinolerret eller en dataskjerm. Vi må få kvitte oss med begrensningen! Vi er nødt til plassere oss inne i opplevelsen, der du blir omgitt av en tredimensjonal verden uansett i hvilken retning du ser. Det er fremtiden, sa Spielberg den gangen.

Om utsagnet var myntet direkte på VR-briller under utvikling som Oculus Rift eller Sonys Project Morpheus, er uklart, men prototypene som er under utvikling tilbyr den nøyaktige opplevelsen som stjerneregissøren etterlyser.

Tørnquist: – Blir ikke den nye greia

Oculus Rift

TØRNQUIST OM OCULUS-OPPKJØPET: – Jeg tror Facebook har kommunikasjon, chat, flørting, møtevirksomhet som hovedfokus. Ikke spill. Jeg tror de tenker seg en helt ny form for internett, som de kontrollerer, kanskje basert på virtuell virkelighet, kanskje basert på Oculus Rift, sier spillskaperen.

Foto: Robyn Beck / AFP

Tørnquist forklarer at han personlig «elsker teknologi som Oculus Rift», og at det er derfor de jobber med det, men han tror likevel ikke virtuell virkelighet blir en allemanns greie, og at vi sitter med «hjelm» på hodet om fem år.

Likevel er det verdt å nevne at teknologigiganten Facebook bladde opp 12 milliarder kroner for teknologien tidligere i år.

– Det blir ikke den nye greia som alle driver med, til det er det for begrenset. Både med at det blir slitsomt, og at man blir borte fra verden. Det er fortsatt en tilvenningssak og krevende for mange. Noen blir til og med syke, hevder Tørnquist og legger til:

– Det er antisosialt, og det er isolerende.

Spillskaperen mener likevel det finnes et marked for teknologien, men at det i stor grad består av entusiaster.

– Dette vil alltid være en nisje som en spesiell gruppe vil bry seg om. Du må være spesielt interessert for å bruke mange timer på å leve deg inn i en sånn verden og isolere deg fra virkeligheten.

– Du blir forvandlet i løpet av spillet

Spillskaperen legger likevel vekt på det forsterkede sanseinntrykket teknologien åpner for.

– Du vil oppleve verden sterkere. Detaljene blir rikere. Den følelsen av skrekk og ubehag blir sterkere, og isolasjonen blir sterkere.

– Jeg tror at når du hører stemmen til hovedpersonen inne i hodet ditt, så blir du hovedpersonen. Det blir på mange måter det ultimate rollespillet. I de fire timene dette spillet varer, hvis du klarer å sitte med dette her på deg, så tror jeg du blir forvandlet i løpet av spillet, fra den du er til den spillet representerer, avslutter Tørnquist.