Kystvakten på patrulje
Foto: Eivind A. Pettersen

Kystens travle voktere

KV «TOR» (NRK): De er politi, tollere, redningsmenn og fiskerioppsyn samtidig. Kystvaktens arbeidsmengde øker, mens budsjettene minker. Velkommen om bord.

De tauer døde hvaler, jakter smuglere, trekker fritidsbåter av skjær og kontrollerer garn og hummerteiner. Spørsmålet er bare: Hvor mye av dette vil skje på dagens vakt?

– I sommersesongen blir det gjerne midnatt før vi slår oss til ro, for da er det mange fritidsbåter som trenger bistand, sier vaktsjef og takkeloffiser Andreas Marstrander (38).

Bølgene pisker mot skroget og de fire el-dieselmotorene brummer friskt når kystvaktskipet pløyer Bjørnefjorden utenfor Frp-kommunen Os. KV «Tor» er ett av fem kystvaktskip som har ansvaret for våre indre kyststrøk. Nærmere bestemt de 350 nautiske milene mellom Egersund i sør og Stad i nord.

Et langt og kronglete stykke Norge.

Kystvaktens arbeidsoppgaver er i endring, i takt med det internasjonale bildet. Vi kan vente oss stadig travlere tider, ikke minst i Nord-Norge.

Steve Olsen, kommandørkaptein

Jakter på kjeltringer

Vi trekker på oss oransje overlevingsdrakter og setter oss i lettbåten, som brukes til oppsyn og utrykning. Den gjør 35 knop, mot moderskipets beskjedne 14,7 knop.

Kystvakten har hektiske dager når de skal prøve å hindre ulovlig fiske langs vår kronglete kyst. Nettopp dette er «Tor»s hovedoppdrag i dag.

KV Tor

STOR FARKOST: På avstand ser ikke kystvaktbåten så svær ut, men den er faktisk 50 meter lang.

Foto: Eivind A. Pettersen / NRK

Operasjonsoffiser Gunnar Dyngeland gir gass og lettbåten spretter fjærlett over bølgetoppene. Sistnevnte er bosatt på Os, har 13 års fartstid i politiet og ansatt i Kystvakten siden år 2000.

– Kystvakten er en fin arbeidsplass, selv om det går i bølger også her. Men totalt sett lever vi et godt liv på sjøen, sier Dyngeland.

Det er en vanlig onsdags formiddag, men Bjørnefjorden er full av både unge og gamle hummerfiskere.

Kystvaktinspektørene stopper og prater med et dusin båtførere, de fleste uten hummer i kassene. Og alle med lovlig redskap. Vi sjekker også noen senkede teiner, men alt er tilsynelatende på stell.

– Jeg har vokst opp med å sette hummerteiner og sjøfiske siden jeg var liten gutt. Jeg gleder meg til jeg har friuke, da skal jeg ut og fiske, sier bærumskaren Marstrander, som nå har gjort bergenser og kystvokter av seg på heltid.

Skal vi tro forsvarseksperter blir det lite fritid for kystens voktere i årene som kommer.

Klikk på vinduet for å se hele bildeserien!

På patrulje med KV Tor
Foto: Eivind A. Pettersen / NRK

– Norge satser på Kystvakten

Stortingsrepresentant Øyvind Halleraker (H) er første nestleder i utenriks- og forsvarskomiteen. Han bekrefter at norske myndigheter satser stort på Kystvakten, og at kystvokterne vil få mer ansvar i tiden fremover.

– Vi skal bygge noen nye kystvaktskip, og vi holder på med et suppleringsprogram for kystvakthelikoptrene som gjør dem enda mer operative og mobile.

Øyvind Halleraker

STORTINGSMANN: Øyvind Halleraker (H) synes det er riktig at Norge satser stort på Kystvakten fremover.

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK

– Har Kystvakten for mange arbeidsoppgaver å hanskes med?

– Jeg synes Kystvakten greier å håndtere dette på en fin måte. Jeg kan ikke se hva slags etat vi i stedet skulle ha. Vi er et lite land, og da er det fint om vi kan samordne oppgavene, sier Halleraker til NRK.

Forsvarspolitikeren forteller at det for øyeblikket foregår diskusjoner i forsvarssjefens militære råd rundt beliggenheten av hovedbasen på Sortland. I første omgang blir det høring og en prosess i departementet.

– Når langtidsplanen kommer blir det politisk behandlingen her på huset. Jeg kjenner godt til at det finnes folk som mener basen aldri burde vært flyttet, og vice versa. Det er mange ting som skjer nå, og som gjør at vi må tenke nytt. Jeg tror vi kommer frem til en løsning som er til beste for Kystvakten. Fartøyene seiler uansett hvor basen ligger, forsikrer Øyvind Halleraker i forsvarskomiteen.

Ahhh, dette er luksus for en som kommer fra ubåt!

Andreas Marstrander, offiser
Kystvaktskipet

BOLIG OG TRENINGSROM: I halvannet år har dette vært trebarnsfarens hjem tre uker i slengen. Andreas Marstrander bruker mesteparten av den beskjedne gulvplassen til racersykkelen sin. – Jeg har meldt meg på Haugesund Ironman neste sommer, som blir min triatlondebut. Føler jeg må holde kvalitetstreningen ved like, forklarer 38-åringen.

Foto: Eivind A. Pettersen / NRK

Minimalistisk lugar

– Ahhh, dette er luksus for en som kommer fra ubåt!

Vi er tilbake på moderskipet KV «Tor» etter endt patrulje med lettbåten. Marstrander strekker sine blåkledde uniformsbein ut i køyesengen. Vi befinner oss på offiserens åtte-ni kvadratmeter trange lugar på Kystvaktskipet.

En seng, et bord, skap, TV, datamaskin og veggradio. That's it.

I halvannet år har dette vært trebarnsfarens hjem. Tre uker i slengen. Der han ikke ser særlig mye til «hjemmefronten», altså kona og sine tre sønner. Men der han til gjengjeld jobber 12-15-timers dager.

For en ubåtveteran, som er vant til nærmest null privatliv, fortoner rommet seg som en ballsal. Vi har allerede klaustrofobiske tendenser. Halve den lille gulvplassen er dekket av en fargerik racersykkel montert på elektrisk rulle, altså en avansert trimsykkel.

– Det blir veldig varmt her inne når jeg tråkker i gang, sier Marstrander og klapper på setet. Gluggen i skipsveggen går det ikke an å åpne.

På kjøkkenet på kystvaktskipet

KOKKEN I ARBEID: Iselin Helle er eneste kvinne om bord, men har trolig den viktigste jobben. Uten mat og drikke duger heltene ikke.

Foto: Eivind A. Pettersen / NRK

God mat og svett trening

Trening er viktig for å holde humøret oppe, og samholdet tett. Mannskapet teller for øyeblikket åtte offiserer, fire vernepliktige og en kvinnelig kokk.

– Se, her er bildet vi tok på vår 18 kilometer lange joggetur, mens vi lå til havn i Bergen. Innspurten gikk til toppen av Stoltzekleiven, sier Marstrander, og skryter av formen til de vernepliktige.

I mannskapsavdelingen på kystvaktskipet har de rikholdig vektrom med tredemølle, men der alt er boltet og stroppet fast for å tåle åpen sjø.

I marinen er det fristende å spise litt for mye av den gode maten, og bevege seg for lite.

Mannskapet på treningstur

TRENINGSTUR I STOLTZEN: Her er sju mann fra mannskapet på joggetur i Stoltzekleiven mens skipet ligger til kai i Bergen havn. Fysisk trening er viktig når man har en jobb med høyt arbeidspress og lange dager.

Foto: Privat/KV Tor

Vi har hjulpet en fritidsbåt som kjørte på en fyrlykt og senket en død hval.

Vetle Foss, vernepliktig

Nederst på rangstigen

Inne i TV-stua treffer vi fire vernepliktige karer som sitter godt tilbakelent i skinnstolene og slapper av etter en bedre lunsj med reker, laks, egg, spekemat og ostetallerken som kokken Iselin Helle har tryllet frem.

– Jeg er heldig som kan kombinere førstegangstjeneste og lærlingtid, og få betalt for det, nikker Erik Grindheim (19) fra Bergen.

Han er inne i sitt andre år på sjøen og har steget i hierarkiet. Nederst befinner Vetle Foss (21) fra Lillehammer seg. Han ankom for bare et par uker siden og må bo i overkøyen på tomannslugaren til Kristian Haugen (19) fra Hemne, som dimmer i januar.

– Jeg har blitt tatt godt imot og allerede opplevd mye nytt. Vi har hjulpet en fritidsbåt som kjørte på en fyrlykt og senket en død hval. Det har blåst kuling, men jeg har ikke vært sjøsyk, sier Foss.

Kystvakten hjelper til med å taue en død hval

SENKET DØD HVAL: 5. oktober hjalp KV Tor redningsskøyta Sjømann med å slepe og senke en spermhval, som strandet på Sola og døde. Mannskapet på «Tor» festet store sandsekker i det enorme kadaveret og senket det på dypt vann.

Foto: KV Tor

Politiets forlengede arm

Tilbake på moderskipet bekrefter skipssjef Jon Skålheim historier om at folk fester strips på teiner og barberblad på liner, slik at hummertyvene enten må holde seg unna, eller bli skadet i tyveriforsøket.

– Hovedoppgaven vår er å se at alt går lovlydig for seg, at fiskeredskapen er i forskriftsmessig stand. Vi har begrenset politimyndighet, men skriver rapport og kontakter riktig institusjon. Politiet må til syvende og sist vurdere om de skal gå til strafferettslige eller privatrettslige skritt. Vi som kontrollorgan kan ikke være overalt. Det viktigste er at vi er synlige og støtter politiet, både når det gjelder ferdsel på sjøen, hobbyfiske og festivaler. Det har en positiv effekt, sier Skålheim.

Livet om bord på KV Tor

PÅ BROEN: (fra v.) vernepliktige Kristian Haugen, operasjonsoffiser Gunnar Dyngeland, vaktsjef Andreas Marstrander og skipssjef Jon Skålheim.

Foto: Eivind A. Pettersen / NRK

Nylig deltok kystvaktskipet under kampanjen «Klar for sjøen» på Bryggen, der hundrevis av hylende, ivrige 10-11-åringer kom om bord og lærte om sjøvett og bruk av redningsvest.

Vi som kontrollorgan kan ikke være overalt. Det viktigste er at vi er synlige og støtter politiet.

Jon Skålheim, skipssjef

– Det var full fart, ja. De yngre er imøtekommende og har gode holdninger. Det er verre å endre vanene til pensjonister som aldri har brukt redningsvest på sjøen.

KV «Tor» skal være en plattform for søk og redning, samtidig som man skal jakte på tjuvfiskere, smuglere, miljøsyndere og blindpassasjerer.

– Vi ser eksempler der utenlandske skip, for eksempel fra Afrika, smugler mennesker som lastes over i småbåter. For noen måneder siden ble en blindpassasjer tatt i forvaring i Odda, forteller skipssjefen til NRK.

Livet om bord på KV Tor

PATRULJERER: En av de to lettbåtene brukes til oppsyn og utrykning. Den gjør 35 knop, mot «Tor»s beskjedne 14 knop.

Foto: Eivind A. Pettersen / NRK

Alle piler peker nordover

Kystvaktens arbeidsoppgaver er i endring, i takt med det internasjonale bildet. Kystvakten kan vente seg stadig travlere tider, ikke minst i Nord-Norge.

– Med andre ord, alle piler peker nordover! Vi ser nye trender innen flere områder som vi jobber kontinuerlig med og prøver å ta høyde for, sier Steve Olsen, kommandørkaptein og senior stabsoffiser i Kystvaktens stab.

Men hvordan ser egentlig fremtiden ut for Kystvakten? Rammene i siste statsbudsjett viser kutt på 5,4 millioner kroner i 2016.

– Dette utgjør ingen dramatikk sett opp mot de planlagte oppdateringer vi må gjøre på de helikopterbærende fartøyene våre. På grunn av oppdateringene vil vi få litt mindre seiling med helikopterbærende enheter, som kompenseres med å seile mer med den resterende del av den ytre Kystvakt, sier kommandørkaptein Olsen.

Hvis hjemmefronten sier fra om at det blir for mye, da går jeg på land!

Andreas Marstrander
Livet om bord på KV Tor

VERNEPLIKTIGE: Disse fire karene er vernepliktige om bord på kystvaktskipet. (Fra v.) Vetle Foss (21) fra Lillehammer, Preben Hopland (18) fra Bømlo, Erik Grindheim (19) fra Bergen og Kristian Haugen (19) fra Hemne.

Foto: Eivind A. Pettersen / NRK

Olsen mener at Kystvakten er en av Norges viktigste aktører innen maritim sikkerhet, miljøovervåkning og ressursforvaltning.

Virksomheten er bundet av Kystvaktloven av 1997, som gir myndighet til å håndheve rundt 25 ulike lover innen åtte-ni departementers ansvarsområder.

– Tanken bak loven er åpenbar; de statlige etatene befinner seg normalt ikke på sjøen og staten trenger derfor et «multiverktøy» som sikrer et kompetent statlig nærvær til sjøs. Kystvakten er på samme tid både politi, tollvesen, redningstjeneste, fiskerikontroll, miljøoppsyn pluss mye annet, ved siden av å være en del av den daglige sjømilitære tilstedeværelsen, sier stabssjef Olsen til NRK.

Arbeidet utføres i nært samarbeid med disse statsetatene, men Kystvakten trenger å ikke innhente fullmakter når situasjoner oppstår. Kystvakten er selv primærmyndighet i fiskerisaker.

Kongeportrett

GIV AKT: Andreas Marstrander kikker bort på portrettene av Kongen og Dronningen, som henger på alle norske marineskip. Også i messen på kystvaktskipet «Tor».

Foto: Eivind A. Pettersen

– Vil ikke skifte jobb

Vaktsjef Andreas Marstrander trer på seg den signalgule hjelmen og hopper ut på dekk av den hurtiggående lettbåten. En kollega på «Tor» slipper ned en krok, og sekunder senere hyler det i vinsjen når vi svever mellom vann og moderskip, på vei opp i tørr dokk.

Nok et patruljeoppdrag er over.

Det er tid for en tur opp på broen, ta en kaffekopp og avgi rapport til skipssjefen.

– Jeg stortrives her, og kan ikke tenke meg en sivil jobb. Barna er vant til at jeg er ute på sjøen. Jeg kjenner kanskje mer på savnet enn de gjør, for jeg går glipp av en del skoleavslutninger, fotballkamper og ferier, sier Marstrander.

I år skal «Tor» seile både jul og nyttår. Høytidsdagene går på rundgang mellom skipene, og i år er det Marstrander & co. sin tur.

Konen jobber på Haakonsvern, som gjør at Marstrander møter ekstra forståelse. Bærumskaren traff sin utkårede da han gikk navigatørlinjen på Sjøkrigsskolen.

Likevel er han klar på at familien går foran jobben.

– Hvis hjemmefronten sier fra om at det blir for mye, da går jeg på land!

PÅ PATRULJE: Her speider (fra v.) vaktsjef Andreas Marstrander og operasjonsoffiser Gunnar Dyngeland fra KV «Tor» etter hummerfiskere i skjærgården utenfor Os i Hordaland.

PÅ PATRULJE: Her speider (fra v.) vaktsjef Andreas Marstrander og operasjonsoffiser Gunnar Dyngeland fra KV «Tor» etter hummerfiskere i skjærgården utenfor Os i Hordaland. Se reportasjen fra Vestlandsrevyen her.