Ellen Slåtta

For Ellen Slåtta ble malingen den viktigste veien ut av en sykdomsperiode.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Kunsten å male seg ut av et hjørne

SANDEFJORD/PORSGRUNN (NRK): Mange finner en kreativ vei ut av ulykker, sorg og sykdom. Kunstterapi foregår både på norske kjøkken og sykehus.

Bilde av Ellen Slåtta
Foto: Privat

Sandefjord en julidag i 2014. Kunder er på vei inn og ut av Rema 1000-butikken. Ingen legger merke til kvinnen som sitter i bilen på parkeringsplassen.

Ellen Slåtta er sikker på at hun har fått et hjerteinfarkt. Hun åpner bildøra så folk skal se henne, men hun roper ikke om hjelp. Klarer ikke gå inn i butikken. Hun blir sittende en halvtime i bilen før hun kommer seg hjem.

– Du har angst. Legen slår det fast, men Ellen Slåtta får det ikke til å stemme.

Hun jobber i resepsjonen på en av Color Lines ferger og er vant til å omgås folk. Hun føler seg sterk, som en kapasitet. Nå er hun syk. Depresjon og angst som gjør at hun ikke orker å treffe mennesker. Hun trekker seg tilbake.

Ellen Slåtta

Kjøkkenproduksjon på vinteren. På sommeren står hun ute i hagen.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

For å bli frisk går hun til faste samtaler hos legen. Samtidig begynner hun å male.

Malinga er en medisin. De dagene jeg har vært dårlig har jeg "klæsja" med farger og grisa med vann på kjøkkenet. Jeg har kosa meg. Det har vært redninga.

Ellen Slåtta

Kjøkkenveien

Hun leter etter et atelier, men foreløpig får kjøkkenet duge. Det er små malingsflekker på bordflaten som også rommer en palett, svamper, akrylmaling og tente telys.

Det finnes ingen kreativ sti av malerier og tegninger fra Ellen Slåttas barndom. Penslene tok hun fram som voksen. Da hun var deprimert lette hun etter noe som kunne være oppslukende.

– Først malte jeg for å komme vekk fra alt. Ting var mørkt og trist. Det var et savn etter folk. Mange engler i motivene. Så kom fargene. Jeg ble bedre og bedre ettersom dagene gikk.

Hun sier malingen har betydd alt for å bli friskere.

Ellen Slåtta fra Sandefjord har malt seg ut av en sykdomsperiode.

Ellen Slåtta legger siste hånd på bildet og forteller hvordan malingen har hjulpet henne.

Vendepunktet

21. oktober 2001. – Nå dør jeg, tenkte Line Larsen da hun lå på bakken. Det var stille. Hun kjente ingen smerter.

Det var natt til søndag. Hun var på vei hjem fra Skien sentrum. I kveldsmørket på Bruene i Skien kom bilen mot henne i full fart. Først traff lysene. Så traff bilen. Vitner har fortalt at Line ble kastet flere meter opp i lufta. Politiet mente det var utrolig at hun ikke mistet livet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bilulykke i Skien 21. oktober 2001

Avisa Varden omtalte ulykken som ble et vendepunkt i Line Larsens liv. Sjåføren var rusa og hadde ikke førerkort.

Foto: Faksimile fra Varden

Alvorlig, men ikke livstruende skadd, skrev avisa. Hun hadde brukket rygg, skader på indre organer og nervesystemet i nakken.

14 år senere sliter hun ennå med smerter i kroppen. Nedsatt hørsel. Det er vanskelig å konsentrere seg og få nok søvn. Det har vært flere operasjoner på grunn av skadene etter ulykken.

Line Larsen

Galleri H3 i Porsgrunn er en seier for Line som har delt rommene med andre kunstnere underveis.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Veien tilbake til et hverdagsliv har vært lang. Mannen sa opp jobben for å være hjemme og ta vare på Line. Hun har skrevet ned sine opplevelser i møte med norsk helsevesen, på godt og vondt. To år etter ulykken begynte hun for alvor å male.

– Jeg hadde ikke tenkt å vise det til noen, men etter hvert fikk noen venninner se bilder som jeg hadde stablet inne i et rom hjemme. De syntes jeg var flink og jeg begynte å gi bort bilder som gaver til jul og bursdager.

Tankekjør

Line Larsen

Røff behandling. Line Larsen bruker alt fra pensel til ostehøvel når hun jobber med bildene.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Lukten av nystekte vafler. Duften brer seg i galleriet. Line har satt over kaffen. Hun fikk en god avtale med eieren av det tomme butikklokalet i Porsgrunn sentrum. I desember 2014 startet hun Galleri H3 for å vise fram og selge bilder.

– Jeg maler med tanker og følelser. På tunge dager er det mørke og dystre bilder. På de gode dagene er det farger og energi.

Folk er interesserte og spør hva hun har tenkt når hun har malt. Noen ganger ser de det samme som henne i bildene.

– Da blir det veldig spesielt og personlig. Det blir som et sjelebilde.

Malingen er smertelindring. Jeg kan ha vondt i kroppen, men når jeg maler og går inn i maleriet føles det som om smertene blir mindre.

Line Larsen
Hidden place
Foto: Privat

Line sier malingen har blitt en måte å takle mye tankekjøret på. Alle spørsmålene og bekymringene etter ulykken. Følelsene som det ikke snakkes om. På kjøkkenet hjemme står det alltid et bilde som hun kan jobbe på når hun føler behov for å male.

Kunstterapi på sykehusene

Kunst- og billedterapi er stadig vanligere i det norske helsevesenet. I alle landsdeler er det sykehus som bruker kunst som en del av behandlingen.

Ingalill Johnsen har jobbet som kunstpsykoterapeut i Norge i 12 år. Ved Spiseforstyrrelespoliklinikken ved Oslo universitetssykehus på Gaustad jobber seks av ti pasienter kunstteraputisk.

– Pasientene får en anledning til å bruke kunsten til å uttrykke seg. Kunsten blir et språk mellom det kroppslige og det verbale.

Ingalill Johnsen

Kunstpsykoterapeut Ingalill Johnsen lar pasienter med spiseforstyrrelser få tegne, male, sy og jobbe med leire for å uttrykke seg.

Foto: Anders Bayer/OUS

For mange pasienter kan kreativiteten være en måte å fortelle om noe som man aldri har fortalt om før, for eksempel overgrep eller skamfulle følelser. For andre er dette en metode for å slippe å si noe. En mulighet til å uttrykke noe uten ord.

Å holde på med kunst stimulerer evnen til å ha flere perspektiver og forstå egne følelser.

Ingalill Johnsen, kunstpsykoterapeut
Kunstpsykoterapi

Hyllene forteller om kunst og terapi på Spiseforstyrrelsespoliklinikken ved Oslo universitetssykehus, Gaustad.

Foto: Anders Bayer/OUS

Johnsen sier at det tidligere var skepsis til denne type behandlingsform. Det ble nærmest sett på som en alternativ medisin. Nå opplever hun at interessen for kunstterapi er voksende.

I England er kunstterapi en universitetsutdannelse og utbredt i helsevesenet på linje med andre yrkesgrupper.

Johnsen mener kunstterapi kan brukes i mange sammenhenger. For eksempel innen psykiatri, med barn, i fengsel og med døende mennesker.

Tradisjon for kunst som terapi

Sune Nordgren, tidligere direktør for Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og

Sune Nordgren

Tidligere direktør for Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Sune Nordgren, sier det er mange eksempler på kjente kunstnere som har arbeidet seg ut av livskriser.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

design, sier det er mange eksempler på kjente kunstnere som har kommet ut av livskriser ved hjelp av kunsten.

Van Goghs viktigste kontakt med folk var gjennom bildene. Edvard Munch hadde flere kriseperioder som kom til uttrykk i bildene.

– Skrik er et fælt bilde, men jeg kan tenke meg at han følte seg bedre når han hadde malt det, sier Nordgren.

Han mener kunst som terapi har fått en dårlig klang. Det er ikke bare en behandlingsmetode. Det er noe alle mennesker kan ha nytte av.

Fortvilelse - Skrik, Edv Munch 1893

Edvard Munch hadde vanskelige perioder som kom til uttrykk i kunsten. Her maleriet Skrik fra 1893.

Foto: Wikipedia

– Matisse sa at kunsten skulle være som en lenestol som man skulle synke ned og koble av i.

Stengte dørene

Malingen har gitt Line Larsen mange positive opplevelser. Bildene hennes henger i kirker, bedrifter og noen er solgt til utlandet. I desember 2014 ble hun spurt om å vise fram bilder i Porsgrunn sentrum.

Det ble starten på Galleri H3. I et tomt butikklokale i Storgata har flere gått sammen om å stille ut fotografier, smykker og malerier.

Etter hvert var det bare Line Larsen igjen. Selv om hun er stolt over å ha hatt eget eget galleri, var det siste åpningsdag i påsken. På dager hvor formen er dårlig, klarte hun ikke å holde galleriet åpent. Det ga dårlig samvittighet. Derfor ga hun seg, men hun angrer ikke.

– Noen ganger må man bare kaste seg ut i det og prøve noe som man i utgangspunktet ikke tør.

Line Larsen var med på å starte Galleri H3 i Porsgrunn. Nå stenger hun galleriet på grunn av sykdom.

Champagne, kanapéer og opphørssalg i Porsgrunn sentrum.

Solgt

For Ellen Slåtta og Line Larsen var malingen viktig for å komme seg ut av tunge perioder. Både prosessene og resultatene har gitt de to kvinnene et løft.

Begge har solgt en rekke bilder. Ellen Slåtta skal snart stille ut bilder i et galleri i Rogaland. Line Larsen starter sitt eget nettsted med bilder. Hun har holdt foredrag og blitt spurt om å undervise i kunstmaling ved kulturskolen. Å se andres glede over bildene gir en enorm mestringsfølelse.

Larsen og Slåtta er solgt. Uansett hvordan helsa og fremtiden blir, vil ingen av dem legge fra seg pensler og lerret.

Ellen Slåtta

Snart er Ellen Slåtta tilbake i jobb, men hun vil ikke slutte å male.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK