Odd Grenland - Stabæk 1-2 .
Foto: Teigen, Trond Reidar / NTB scanpix

Hvor ble det av alle supporterne?

På få år har flere hundre tusen tilskuere forsvunnet fra norske fotballtribuner. I helgen starter kampen om å lokke dem tilbake.

Av: Steinar André Danielsen

ULLEVAAL (NRK.no): Nærmere 50 barn danner to rekker i en gang inne på Ullevaal stadion. Det lyser av øynene deres.

Mellom de to rekkene går de fremste profilene i norsk fotball - trenerne og kapteinene til alle lagene i eliteserien og 1. divisjon.

Det er et stort øyeblikk for barna. Det kan alle se. Men også spillerne og trenerne ser ut til å sette pris på oppmerksomheten.

Det er 102 timer til eliteserien braker løs når det årlige arrangementet «kick off» holdes på landslagsarenaen. TV-kanalene presenterer sine ideer for hvordan de skal formidle produktet norsk toppfotball på en best mulig måte.

De fremmøtte barna har allerede fått det de ønsket seg - autografer og svar på sine spørsmål. Nå er utfordringen å gi det norske folk det de venter seg av toppfotballen.

Om det norske folk i det hele tatt venter på at sesongen skal sparkes i gang.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Alexander Søderlund

GLEDET BARNA MED AUTOGRAFER: Rosenborg-spiss Alexander Søderlund og Haugesund-keeper Per Morten Kristiansen signerte autografer til de mange fremmøtte barna under «kick offet» på Ullevaal Stadion mandag.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Publikumssvikten

Tendensen er nemlig dyster. Publikum er ikke lenger like interessert. I løpet av seks år har det gjennomsnittelige tilskuertallet sunket fra 10.522 (2007) til 6.828 (2013).

Nedgangen fra det ene året til det andre har ikke vært det mest brutale. Det er den lille snøballen som har vokst seg stadig større som er problemet.

I fjor ble det spilt 58 flere eliteseriekamper enn i 2007 da det bare var 14 lag i eliteserien. Likevel var det samlet sett 276.285 færre tilskuere på norske eliteseriearenaer.

TV 2 hadde i snitt 212.000 seere på sin hovedkamp søndag kveld i fjor, ifølge Aftenposten. Det er 118.000 færre seere enn i 2012.

Samtidig var det for eksempel bare 30.000 som fikk med seg det tradisjonsrike oppgjøret mellom Brann og Vålerenga på Cmore på åpningsdagen i fjor, ifølge avisen. Kun 4.000 så Lillestrøm-Sarpsborg 08 på betalingskanalen.

Dette til tross: Fra scenen på Ullevaal pumpes det ut optimisme.

«Norsk fotball er følelser. Det engasjerer og interesserer», proklameres det over høyttaleranlegget.

– Vi har vært arrogante

Forklaringene bak den synkende interessen er mange. Forslagene til hvordan å gjenreise publikumsinteressen er det samme.

– Jeg er ikke overrasket over at interessen har falt. De siste årene har norsk fotball fjernet seg fra folket. Vi har vært arrogante, sa generalsekretær i Norges Fotballforbund (NFF), Kjetil Siem, til NRK.no sommeren 2012.

Norstat hadde akkurat gjennomført en meningsmåling på oppdrag fra NRK. Resultatet viste at 23 prosent oppga at de hadde mistet noe av interessen for norsk fotball.

Blant grunnene de oppga var blant annet at «nivået har blitt dårligere», at det er «for få lokale spillere» og at det spilles «for mange uinteressante kamper».

De mange uinteressante kampene kan fjernes ved å redusere antall lag i serien fra 16 til 12, ytret tidligere topptrener Knut Tørum i 2012.

I 2008 uttalte imidlertid daværende toppfotballsjef Niels Røine at eliteserien med tiden burde utvides til 18 lag. To år senere hadde han skiftet mening og mente at 16 lag var mer enn nok.

– Det var feil. Det er lov å si det nå, sa Røine til Aftenposten i mars 2010.

Sommeren 2012 sa generalsekretær Kjetil Siem at «14 lag er perfekt i Norge».

– Men i NFF har vi like mange meninger som det er hoder, humret Siem.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Fotball; Start / Lillestrøm 3-0.

TOMME TRIBUNER: Dette bildet ble tatt under Start - Lillestrøm i 2011. Selv da var gjennomsnittet langt høyere enn i dag.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Ølsalg og kortere sesong?

Hvorvidt antallet lag i eliteserien ødelegger for interessen, er bare ett av sporene som er fulgt i jakten på en løsning.

I 2010 var Niels Røine inne på at sommerferien i norsk fotball kanskje er for lang. I år strekker den seg likevel fra 12. juni til 6. juli. Det er tre og en halv uke hvor det kunne vært mulig å se fotball i varmt sommervær.

Langt mer fristende enn å krype sammen på tribunen mens man kjemper mot kuldegradene som sniker seg innunder boblejakka i slutten av mars og kanskje også i midten av november.

– Hvor mange måneder bør sesongen strekke seg over? Kanskje er en kortere sesong noe å vurdere, sier Niels Røines etterfølger som toppfotballsjef, Leif Øverland.

Han er klar på at toppfotballen har en lang vei å gå for å gi publikum det de ønsker.

– Vi må være ydmyke. Vi har ikke vært gode nok på verken sport eller stadionopplevelse. Vi opplever en knalltøff konkurranse om folks tid og prioriteringer, sier Øverland.

Nettopp derfor har ølsalg blitt hyppig diskutert. I september 2012 gikk daværende daglig leder i Brann, Roald Bruun-Hanssen, ut og sa at det vil være en fordel for klubbene som arrangør å få servere alkohol.

I august i fjor ble det klart at alle over 18 år for lov til å kjøpe øl og vin på kamp på Viking stadion. Norges Idrettsforbund frykter imidlertid for alkoholflom på norske arenaer.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Gullalderen med fullsatte tribuner

GULLALDEREN: Dette bildet ble tatt under Fredrikstad - Lyn i eliteserien 2007 - året da tilskuertallene var på sitt høyeste.

Foto: Johannessen, Sara / NTB scanpix

Søndag klokka seks

2014-sesongen starter i mars, slutter i november og har en lang ferie på sommeren. Ølsalget er begrenset. Serien består fremdeles av 16 lag.

Dermed er det spillere og trenere fra 16 eliteserielag som gjør seg klare for intervjuer med pressen etter at den to timer lange «kick off»-presentasjonen er ferdig på Ullevaal.

Det kryr av journalister og fotografer i salen. En av dem mange vil prate med, er Strømsgodsets suksesstrener Ronny Deila.

I år som i fjor står han ved den samme klubbstanden. I år som i fjor er han klar til å la seg intervjue fra klokka 15.

– Jeg tror faste rammer har mye å si, sier den utadvendte 38-åringen.

– At folk vet når det spilles kamper, og at tidspunktet er riktig. Spiller vi søndag klokka seks øker publikumstallet med en gang, sier Deila.

Denne sesongen vil det spilles én kamp fredag kveld, to kamper lørdag, og én kamp senere søndag kveld. «Hovedrunden» søndag klokken 18 består av som oftest kun fem kamper.

– Sats på lokale spillere

Forslaget fra Deila er bare ett av flere blant trenerne.

Ti meter bortenfor står Odd-trener Dag-Eilev Fagermo. I likhet med Deila har han lagt bak seg en god 2013-sesong (Odd endte på 7.-plass i fjor). Den gode fjorårssesongen sammen med reduserte billettpriser gjør at treneren tror det kan komme flere skuelystne på Skagerak Arena i år.

– Det skal ikke koste skjorta å gå på kamp. Jeg tror publikum kommer så lenge prisene er riktige, sier Odd-treneren.

Han disponerer kun to utenlandske spillere i sin tropp. Satsing på lokale unggutter vil hjelpe norske klubber med å samle bygda, mener Fagermo.

Vi satser knallhardt lokalt. Det gjør at vi har mange lokale spillere, og det er folk stolte av. De føler tilhørighet. De får se igjen spillere fra eget nærområde på Odd, forklarer Fagermo.

Samtidig er det mange som etterlyser større navn og bedre spillere i eliteserien. I NRKs meningsmåling sommeren 2012 begrunnet én av fire at deres minskende interesse for norsk fotball hadde å gjøre med at den «mangler profiler».

På sikt kan nok de lokale ungguttene bli etablerte profiler. Men det er urealistisk å tro at en unggutt over natten skal bli den nye Alanzinho eller Marek Sapara, som dominerte norsk fotball i gullårene.

– Jeg tror løsningen ligger i at vi må utnytte at vi allerede er på et bunnivå. Vi må tørre å tenke langsiktig. Satse på lokale spillere. Det gir helter, og det liker vi, sier toppfotballsjef Øverland.

– Se bare på Mats Møller Dæhli. Folk fryser på ryggen når de ser ham spille for Cardiff og på landslaget. Vi heier på ham. Vi må strekke oss for å flere slike spillere, sier toppfotballsjefen.

– Snakk opp produktet

Møller Dæhli var kun en rask tur innom Molde før turen gikk videre til Cardiff sammen med Ole Gunnar Solskjær. Solskjærs etterfølger i «rosenes by», Tor Ole Skullerud, er blant dem som er lengst tilgjengelig for journalistene etter «avsparket» på Ullevaal.

Den litt beskjedne 43-åringen tar seg god tid til å tenke seg om. Spørsmålet som nettopp ble stilt kan ha mange svar.

Hva skal til for å heve interessen for norsk fotball, Tor Ole?

– Først og fremst tror jeg det er viktig at man snakker produktet opp istedet for ned, svarer den tidligere U21-treneren.

Han tenker seg om litt til, før han fortsetter.

– Man må slutte å snakke om at eliteserien er dårlig, for den er ikke det. Den norske serien er annerledes enn den var før. Den er mer offensiv og sjanserik enn på mange år, og jeg tror at produktet er bra. Det er positivt at det er mange nye og unge spillere. Det bør det være spennende for folk å se på, sier Skullerud.

Publikumstallene og TV-tallene de siste årene viser noe annet. Så gjenstår det å se om 2014 er året der trenden snur og interessen skyter i været på nytt.