Wirtual og Riolu
Foto: TOM BOB PERU ARONSEN / NRK
Illustrasjon: Tom Bob Peru Aronsen / NRK

Hadde vennen jukset seg til verdenstoppen?

I årevis hadde Øyvind sett opp til lagkameraten. Men det var noe som ikke stemte.

Skal du anklage en venn for juks, bør du helst være 100 prosent sikker. Hvis Øyvind Iversen tok feil, ville karrieren hans ødelegges på et øyeblikk.

Øyvind Iversen

– Vi hadde funnet noe vi ikke ønsket å finne. Men vi kunne ikke late som om det ikke hadde skjedd.

Hvis de hadde rett, ville det være en gigantisk jukseskandale. Og det var det siste denne lille e-sporten trengte.

Bilspillenes Formel 1

Trackmanias grunnide er enkel: Kjør fra start til mål så raskt du kan. Det er ingen forskjell på bilene, den eneste måten du kan vinne på, er å kjøre banen raskere enn alle andre.

Bilspillenes formel 1

Men det er også det eneste som er enkelt. Spillet kalles bilspillenes Formel 1. Konkurransen er knallhard. Enten du prøver å vinne enkeltløp, eller sette verdensrekorder på de ulike banene.

Mellom de gode, og de som er best, er det noen hundredels sekunder. Da er det ikke vanskelig å forstå at noen kan bli fristet til å ta snarveier.

Øyvind blir Wirtual

Første gang Øyvind spilte Trackmania var i 2013. Han elsket det, sånn som barn gjør, bare for gøy. Han ble raskt god og begynte å hevde seg internasjonalt.

I 2019 bestemte han seg for å satse, for å kunne leve av hobbyen.

– Siden jeg spilte spillet så mye, kunne jeg like godt sende direkte. Og se om noen faktisk var interessert i det jeg lagde.

Det var det. Etter en trang fødsel tok det av. I løpet av noen få år har det eksplodert fra 2000 til 850 000 følgere på YouTube.

Stor på Youtube

Øyvind fra Romerike ble til Wirtual, en 22-åring som lever ut drømmen om å tjene pengene sine på å spille dataspill.

– Jeg har etter hvert blitt en slags frontfigur for Trackmania. Jeg lager Youtube-videoer, kommenterer direktesendinger og konkurrerer også selv.

Posisjonen gjorde at han møtte det som kan krype og gå av profiler i spillet. Blant annet en av gigantene i Trackmania, Riolu fra Tyskland. En av de som har vært med fra starten.

Raskest uten publikum

Det er ingen tvil om at Riolu er en fantastisk Trackmania-spiller. Det har han bevist på utallige live-turneringer mot andre spillere. Publikum har sett ham komme først i mål i løp etter løp.

Riolu spiller
Foto: Nordavind

Men det som skilte ham fra alle andre, var verdensrekordene han satt på de ulike banene, helt uten publikum til stede.

Time etter time med terping på detaljer hjemme i sin egen stue, som til slutt endte opp med en raskere tid enn alle tidligere løp. For å bevise at rekorden var satt, ble en reprisefil lastet opp i ettertid.

– Det var da Riolu skinte. Når det kom til verdensrekorder slo han alle andre på hvilken som helst bane.

Riolu var kjent for sine verdensrekorder

Idolet ble en venn

I tillegg til å være god, var han en fin fyr. Øyvind møtte ham i 2019. De var begge en del av den harde kjernen i Trackmania-miljøet.

Streameren Øyvind, som satt i Norge og skapte underholdning på YouTube. Mens Riolu satt i Tyskland og leverte rekordtider på løpende bånd.

Da de skulle til Malmö på Eurpean Speedrunning Assembly, et sted der entusiastene i det lille miljøet møttes, var det naturlig at de hang sammen.

Riolu og Wirtual

Wirtual og Riolu i Malmø 2019.

Foto: PRIVAT

De fant fort tonen, det som først hadde vært et digitalt vennskap, fungerte også bra ansikt til ansikt.

– Han var morsom. En sånn som ser humoren i de små tingene som skjer. Også var han flink til å komme med støttende kommentarer til oss andre. Vi har vært gode venner.

De spilte, diskuterte og levde Trackmania i tre dager. Endelig kunne Øyvind henge med folk som brant for det samme som ham. Etterpå tok de toget til København, de ville ha mer.

Riolu og Wirtual ble venner 2

Wirtual og Riolu på tur til København sammen med to venner fra Trackmania-miljøet.

Foto: PRIVAT

Og mens vennene spiste burgere og drakk billig øl på en liten restaurant i sentrum, fikk Øyvind høre hvordan idolet gikk fram da han satt de utrolig rekordene.

Det siste som skjedde var at Riolu spanderte en øl. Avtalen var at Øyvind skulle ta en runde neste gang de møttes.

Men alt det har en ganske sur ettersmak nå.

Det polske datageniet

Vinteren 2021 fikk Øyvind en melding fra en Trackmania-spiller i Polen.

Donadigo er i begynnelsen av 20-årene. Han er en del av kjernen i Trackmania-miljøet. Noen kaller ham spillets Einstein, mange mener han er hjernen i gjengen.

Når Donadigo skal kose seg, driver han med koding og lager programmer. Verktøy Trackmania-samfunnet kan bruke for å bli bedre.

Nå var det noe som plaget ham.

01/15/2021

donadigo:hey, question: would you like to judge some clips with inputs?

01/15/2021

Wirtual:sure
donadigo:alright, here are 4 clips from the same player, but I've intentionally hidden his tag to prevent any bias

Den første tvilen

Geniet hadde utviklet et program som gjør det mulig å se hvordan en spiller bruker styreknappene i et løp. Gult viser styring til høyre og venstre, grønt er gass og rødt viser når spilleren bremser.

Sånn kan et løp analyseres og læres av. Alle vil jo lære av de beste.

Øyvind begynte å analysere løpet Donadigo hadde sendt ham. Spilleren brukte styreknappene raskere og mer presist enn han noen gang hadde sett før.

Kunne noen være så rask? Han mente at det var mer sannsynlig at opptaket viste en som jukset.

Sjokket var derfor stort da han fikk vite at videoene han hadde vurdert, var fra Riolu sine løp.

Øyvind ble med en gang mer usikker, at vennen hadde jukset var umulig å ta innover seg.

– Først trodde vi kanskje at det var noe feil med måten vi hadde mottatt dataen på. Eller at det var noe feil med måten vi hadde visualisert hvordan han hadde styrt.

Det de så var i hvert fall ikke normalt. Et menneske kan ikke spille Trackmania på den måten.

Kunne det være noe teknisk feil med styrekontrollen? Eller var det noe med sensitiviteten som gjorde at det var mer enn bare styrebevegelser som ble registrert?

Det måtte finnes en annen forklaring.

Mistanken ble sterkere

Det første de gjorde var å sammenligne Riolus rekordløp med hvordan han spilte den samme banen på liveturneringer der det var mye vanskeligere å jukse. Forskjellen var tydelig.

Øverst så de den unaturlige bruken av styreknappene når han satt alene. Under kunne de se hvordan han hadde styrt i turneringer med publikum.

– Det ga oss en ganske god forsikring om at det ikke var noe feil med kontrollen eller spillet, sier Øyvind.

De ville jo ikke at det skulle være sant, men mistanken begynte å vokse fram. Og da de sammenlignet Riolus styrebevegelser med andre toppspillere ble mistanken enda sterkere.

– Det skal ganske mye til for at du skal anklage en såpass kjent spiller for å jukse. Det var som å si at Messi doper seg i fotball. Du skal være ganske sikker for at du tør å si det.

Det holdt ikke at det så rart ut, de trengte bevis.

Jakten på bevis

Øyvind begynte telle antall ganger det var trykket på knappene i løpet av et sekund, dataene lå i reprisefilene.

Hurtighet på tastaturet er viktig i Trackmania

Hurtighet på tastaturet er viktig i Trackmania.

En vanlig spiller trykker 3 ganger på knappene hvert sekund, toppspillere klarte 15 ganger i sekundet.

– I Riolu sine rekorder så vi at han i perioder trykket på styreknappene 30 ganger i sekundet.

Og det samme mønsteret så de i hundrevis av andre løp.

Analysene tok flere måneder, der de systematisk utelukket alle andre muligheter. Til slutt var de overbevist nok til konkludere: De mente Riolu hadde jukset.

NRK har gjentatte ganger forsøkt å få Riolu til å fortelle hvordan han opplevde å bli beskyldt for juks, uten å få svar.

Ville spillutvikleren og resten av spillerne se det samme som Øyvind, eller ville de forsvare legenden?

Rekorder i fortfilm

Trikset var ikke ukjent, mange i miljøet visste det var mulig å skru ned farten på spillet med det rette programmet.

Riolu hadde rett og slett spilt inn rekordene sine i saktefilm, med masse tid til å finjustere styringen i løpet av svingene. Så var det bare å skru opp igjen farten og sende inn filen. Som bevis på en rekord som aldri hadde blitt kjørt.

Og han var ikke den eneste. De fant ut at flere andre spillere hadde gjort det samme. Det hadde vært systematisk juks fra flere toppspillere de siste 10 årene.

Men Riolu var den klart mest kjente, og bare han var en venn.

– Jeg følte på et enormt svik. Han hadde hatt tilliten til et samfunn så lenge, og blitt betraktet som den beste. Og så fant vi ut at alt kanskje var juks. Det føltes som et ufattelig stort tap. Det var som verden knuste.

Wirtual og Riolu

Vennskapet mellom Wirtual og Riolu fra Malmø i 2019 ble ødelagt.

Foto: PRIVAT

Trackmania er et lite spill drevet framover av en liten gruppe entusiaster, som Øyvind og Riolu. Og det gjorde de bra. Det hadde endelig begynt å ta av.

– Vi hadde ikke lyst å ødelegge noe. I verste fall kunne det føre til at spillet døde ut.

Men de måtte våge å gå videre med avsløringen, selv om det var ukomfortabelt. Hvis spillet ikke var rettferdig, forsvant hele poenget.

Nekter for alt

Tidlig i april 2021 tok de kontakt med Riolu. De hadde ventet til etter proffsesongen var ferdig, for ikke å forstyrre unødvendig. Første kontakt var en melding.

04/26/2021

Wirtual:Hey. I hate to have to send a message like this but we analyzed some of your runs and we found some strange looking inputs. Can you explain what is going on here?

Først skyldte Riolu på utstyret og tekniske ting, men det hadde de allerede sjekket. Det kunne ikke stemme. Nå var de sikre.

– Riolu jukset. Og når vi konfronterte ham med det, løy han direkte til oss i stedet for å samarbeide eller innrømme jukset.

I stedet gikk legenden til personangrep på Øyvind og Donadigo, i sin egen direktesending på Twitch med 5000 seere: Hvem var disse to unge guttene som opptrådte som om de var et slags selvutnevnt Trackmania-politi, og kastet seg ut på denne heksejakten?

Øyvind skjønte raskt at mange i miljøet trodde på beskyldningene om at dette var to unge gutter på jakt etter sensasjoner, klikk og egen berømmelse.

:If there is one person in this drama that reacted as a garbage human being it is Wirtual.
:A Youtube kid who tries to get attention.
:Fuck that guy

– Jeg følte meg veldig overveldet, irritert og sur. Og når han kalt meg for «fucktard» og sa at vi drev med utpressing, føltes jeg meg hjelpeløs. Men jeg klarte å bruke alle de følelsene som motivasjon.

Alle kortene skulle på bordet.

Hets på melding

Deler av Trackmania-miljøet vendte seg mot Øyvind.

Game on

Riolu sitt direktesendte angrep kom 17. mai 2021. Øyvind hadde sett fram til en hyggelig vårdag med familie og venner. I stedet gikk tiden med til knallhard jobbing for å få en rapport med all dokumentasjonen ferdig.

Ryktet om de to pr-kåte guttene som prøvde å ødelegge for legenden Riolu hadde allerede begynt å gå i Trackmania-miljøet.

– Det var utrolig stressende å stå i det med hatmeldinger. Vi følte at hele verden var mot oss.

:Nice snitch move!
:Just give up on this witch hunt for views.
:You would do anything for fame and money it seems
:Fuck Wirtual. I never liked that guy

De hadde egentlig planlagt å gjøre ferdig jobben på to uker, den tiden hadde de ikke nå. De jobbet døgnet rundt på skift. Donadigo tok over når Øyvind sov.

– Han skapte et veldig negativt inntrykk av rapporten og arbeidet vårt, vi fikk masse hatmeldinger. Det føltes veldig shitty rett og slett.

På tre dager ble de ferdig med rapporten.

Nesten 5000 ord med metodebeskrivelse og dokumentasjon på omfattende juks på toppnivå i Trackmania, også blant de aller største profilene. For å gjøre det lettere å forstå for folk, lagde han en video med hovedfunnene.

Snøballen begynte å rulle Øyvinds vei. Videoen om jukset er i dag sett over 2 millioner ganger.

Tung 17. mai 2

– Jeg var på gråten når jeg begynte å snakke om det, for det kom så mange følelser som jeg ikke hadde fått uttrykt.

Øyvind sin skjebne lå nå i den franske spillutvikleren Nadeo sine hender, de hadde fram til da ikke sagt et ord. De som hadde laget spillet, og satt på alle dataene knyttet til de tvilsomme rekordene.

Det var de som til syvende og sist kunne komme med den endelige konklusjonen: Hadde Riolu jukset?

I e-sport er det spillutvikleren som til syvende og sist bestemmer hvilke regler som gjelder, på samme måte som et forbund i tradisjonell sport. I dokumentarserien Enter E-sport møter du Emil «Nyhrox» Pedersen som i 2019 ble verdensmester og vant 13 millioner kroner. I dag er satsingen fra spillutvikleren borte.

Hvem kan leve av gaming og hvem må gi opp?

Den endelige dommen

13.7.2021 kom dommen fra spillutvikleren, i form av en Twitter-melding fra administrerende direktør i Nadeo, Florent Castelnérac:

Twittet-melding fra Nadeo-sjef
Foto: Skjermbilde / Twitter

Dommen var soleklar: Riolu hadde jukset.

Og alle nye rekorder som sendes inn, må nå gjøres ved bruk av et anti-jukseprogram laget av ... Donadigo.

Øyvind følte ikke på noen seier, han var mest sliten av alt dramaet. Og følelsen av svik forsvant ikke.

– Det virker ikke som han har hatt dårlig samvittighet opp igjennom årene. Til og med da han satt på stolen ved siden av meg i København og snakket om jukserekorder han hadde kjørt. Det er veldig kjipt å tenke på i ettertid.

Wirtul streamer

Fra Riolu ble det helt stille. Ingen flere motangrep på stream, ikke en tweet eller discord-post. Også da det norske laget hans, Nordavind, avsluttet kontrakten.

Ifølge Fredrik Bergmann, e-sport manager i klubben og tidligere verdensmester i Trackmania, var ikke dette en lett avgjørelse å ta.

Riolu hadde vært en mønsteransatt i klubben, og var både hardarbeidene og lett å samarbeide med. Men gjennom samtaler med spillutvikleren Nadeo, kom de fram til at bevisene var altfor sterke, sier e-sport manageren.

– Det var umulig å se dette på noen annen måte enn at Riolu hadde jukset.

Kjenner på skyldfølelsen

Øyvind har sluttet å håpe på at den tidligere vennen skal ta ansvar. Selv om den siste biten i puslespillet mangler, er saken avgjort.

Wirtual vil aldri kunne legge det helt bak seg

– Men jeg tror det har vært veldig tøft for mennesket Riolu. Han har jo fått mye mer hatmeldinger enn det jeg har, etter å ha fucket det opp så grundig.

Trackmania-miljøet har gått videre. Tomrommet etter jukserne fylles opp av nye ærlige talenter.

For Riolu-fansen vil Øyvind for alltid være han som ødela karrieren til Trackmanias første store stjerne. Selv om bevisene er knusende. Det har han akseptert, men det er fortsatt vanskelig.

– Noen ganger føler jeg at det er min skyld at han mistet jobben, er så mislikt og hatet. Men jeg var jo bare personen som måtte avsløre det.

NRK har forsøkt å komme i kontakt med Riolu i nesten et år. Han har ikke besvart våre henvendelser, og har heller ikke uttalt seg noe annet sted siden jukset ble avslørt.

Hei!

Jeg har tidligere skrevet om juksing i e-sport, Elsa som konfronterte sin overgriperRodrigo som utviklet psykopatiske trekk som barn og Drømmen om OnlyFans.

Send meg gjerne en mail hvis det er noe du mener jeg bør skrive om. Er interessert i alt som er lite, stort, rart, trist, pussig eller bare morsomt. 

Enter e-sport - keyart

Bli med inn i verdens raskest voksende sport. Hvem vinner kampen om gamingmillionene?