Beate Taube
Foto: Walter Schels

Døden på utstilling

– Alle vet vi at vi skal dø, men ingen tar det innover seg, sier mannen som fotograferte vekk egen dødsangst ved å foreviggjøre døde mennesker. Nå kommer utstillingen «Livet med døden» til Norge.

– Den første gangen jeg tok et bilde av en død person var grusom. Dette var en person vi hadde snakket med hver dag i timevis, og nå var han død. Munn og øyne var halvåpne og jeg var redd for å komme for nære. Jeg syntes i grunnen alt var spøkelsesaktig og ekkelt, sier den tyske portrettfotografen Walter Schels til NRK.

Fulgt dødssyke mennesker

Han og kona, journalist Beate Lakotta har over en periode på tre år fulgt 35 dødssyke mennesker gjennom deres siste uker og dager. Alle sa seg villig til å bli fotografert kort tid før og umiddelbart etter døden, med full retrettmulighet om de angret seg.

Elmira Sang Bastian

Elmira Sang Bastian Alder: 17 måneder Født: 18. oktober 2002. Det første portrettet ble tatt 14. januar 2004 Død: 23. mars 2004 Elmira ble antagelig født med svulsten. Nå tar den opp nesten all plass til hjernen. En lege forklarte Elmiras mor, Fatemeh Hakami, at det nå var umulig å redde datteren. Elmira har en tvillingsøster, som er frisk, og moren gir ikke opp. Hvorfor skulle Gud velsigne henne med to barn bare for å ta det ene fra henne? Er ikke Gud den eneste som kan bestemme om hun skal fortsette å leve? Hun ber: ”Kjære Gud, alt er i dine hender. Hvis det er din vilje, la et mirakel skje. Eller er det egoistisk av meg å ønske å beholde datteren min? Var det din plan at hun ikke skulle være her så lenge? Noen sier at dette er en prøvelse som jeg må komme meg gjennom. Men for en prøvelse! Jeg har forsøkt å være et godt menneske. Jeg leser i Koranen hver dag, og jeg ser etter svar. Ingen kan gi meg svar”. Det var solskinn den dagen Elmira døde. ”Hun levde i det minste”, sier moren hennes, og tar datterens hvite likskjorte ut av skapet. Deretter leser foreldrene hennes, i pakt med muslimsk tradisjon, Ya Sin, Sure 36 i Koranen som forteller om oppstandelsen fra de døde.

Foto: Walter Schels

– De første bildene var fæle, jeg kunne ikke vise dem til noen. Jeg hadde lovet å portrettere disse menneskene så nydelig som mulig og hadde i grunnen lyst til å avlyse hele prosjektet. Så begynte vi å lete etter andre måter å ta bilder av dem på, sier han.

Det er så leit ikke å kunne være der for barna. Jeg ville så gjerne ha fulgt dem og støttet dem alltid. Jeg forteller dem hvor glad jeg er i dem hundrevis av ganger hver dag.

Beate Taube

Som portrettfotograf hadde Schels foreviggjort mange babyer, alltid med følelsen av at fødsel og død sto hverandre så nære.

– De første minuttene etter at et barn var født så jeg alltid slutten av livet. Å fødes og å dø er som en evig sirkel. Denne fikk jeg lyst til å fange med kameraet.

Livredd for døden

Samtidig var han livredd døden selv. Han opplevde andre verdenskrig som barn og var vitne til mange lemlestede, døde mennesker som han alltid har slitt med fæle minner om.

– Vi er alle redde for døden og alt som følger med den. For meg ble et av hovedmålene å overvinne min dødsfrykt. Den eneste positive opplevelsen jeg hadde med døden på det tidspunktet var fra noen gamle fotografier av døde mennesker som så så rolige ut. Jeg ville vise andre at mennesker kan være vakre og se rolige ut også i døden.

Anne Lise Ryel

Anne Lise Ryel og Kreftforeningen holder folkemøter om døden.

Foto: Katrine Lunke

Løsningen på frykten for den planlagte fotograferingen ble å fotografere de døde menneskene i samme posisjon som på bildet han hadde tatt av dem da de fremdeles levde. Med samme lys, samme kamera i samme vinkel.

– Vi måtte stille opp likene. Vi overvant frykten. Dette var jo faktisk folk vi var blitt kjent med og egentlig var det jo ingen forskjell på dem før og etter døden.

Håper folk mister frykten for å dø

Nå kommer utstillingen, «Livet med døden» til Norge og Teknisk museum. Schels håper at folk som besøker den vil miste sin frykt for å dø.

– De fleste har ikke engang sett sine døde slektninger. De dør på sykehuset og så blir alt ordnet opp i av fremmede. Vi tar oss ikke nok tid til å reflektere over døden, hverken vår egen eller våre næres. På den måten får vi heller ikke tatt ordentlig farvel.

Klara Behrens

Klara Behrens Alder: 83 Født: 2. desember 1920. Det første portrettet ble tatt 6. februar 2004 Død: 3. mars 2004 Klara Behrens har ikke lenge igjen. ”Noen ganger tenker jeg at jeg fortsatt har et håp”, sier hun, ”men så, når kvalmen kommer, ønsker jeg ikke å leve lenger. Og jeg som nettopp hadde kjøpt meg et nytt kombiskap! Hadde jeg bare visst….” Det er den siste dagen i februar, solen skinner og krokusen blomstrer. ”Det jeg virkelig kunne ha lyst til, er å gå ut og ned til elva og sitte på steinene der med beina i vannet. Vi gjorde det da vi var små, og var ved elva for å samle drivved. Kunne jeg levd om igjen, ville jeg gjort alt annerledes. Jeg skulle ikke ha måttet slite med den veden. Men er mulig å få en ny sjanse? Jeg tror ikke det. Jeg tror på det jeg kan se. Og det jeg ser, er det som er. Jeg er ikke redd for døden. Jeg kommer til å bli til et lite korn, et blant millioner, milliarder, i den store uendeligheten. Men jeg gruer meg til selve dødsprosessen, hvordan den vil være.”

Foto: Walter Schels

– Hvorfor skal vi bruke tid til å tenke på døden om vi er friske og har et godt liv?

– Fordi det er viktig. Det tar bort noen av bekymringene dine og du kan leve mye mer avslappet om du aksepterer døden.

Ingen spør hvordan jeg har det. De er redde. Dette nesten krampaktige snakket om alt mulig annet, det sårer meg. Skjønner de ikke at jeg skal dø? Når jeg er alene, tenker jeg på det hvert eneste sekund.

Heiner Schmitz

Ønsker å snakke mer om døden

Det er Kreftforeningen som sammen med Teknisk museum i Oslo stiller ut Walter Schels sine portretter av døde mennesker sammen med tekster der de reflekterer over døden.

– Vi håper at utstillingen kan alminneliggjøre det å dø, sier Anne Lise Ryel i Kreftforeningen.

Hun mener at mye som har med døden å gjøre er blitt veldig fremmedgjort i samfunnet de siste 50 til 70 årene.

– De fleste dør på sykehjem hvor alt er profesjonalisert. Man kan leve et helt liv uten å ha sett et dødt menneske, bortsett fra på film. Og der omkommer mennesker i voldsomme eksplosjoner, eller tragiske ulykker. De aller fleste dør jo ikke på den måten, sier hun.

Folkemøte om døden

Det siste året har Kreftforeningen holdt folkemøter om døden i Norges største byer. Dette for å gjøre det lettere å snakke om den for folk som snart skal dø, og de som står dem nære.

– Folk har stått i kø for å komme inn, det har vært en utrolig stor interesse for temaet, sier Ryel.

Heiner Schmitz

Heiner Schmitz Alder: 52 Født: 26. november 1951. Det første portrettet ble tatt 19. november 2003 Død: 14. desember 2003 Heiner Schmitz så på en MRI-skanning av hjernen, og skjønte at han ikke hadde så lenge igjen å leve. Han er en kvikk og levende samtalepartner, som også har et stort alvor. Han arbeider i et reklamebyrå, der tempoet er høyt og kravene til å prestere er store. Heiners venner vil ikke at han skal være nedtrykt. På hospicet ser de fotball sammen, slik de har pleid. Med øl og sigaretter blir det litt partystemning. Jentene i byrået kommer med blomster. Mange kommer to og to, fordi de ikke orker å være alene sammen med ham. Hvordan snakker man med en som er ”dømt” til døden? Noen ønsker ham ”god bedring” og sier: ”Håper du snart er tilbake på beina igjen!” ”Ingen spør hvordan jeg har det”, sier Heiner, ”De er redde. Dette nesten krampaktige snakket om alt mulig annet, det sårer meg. Skjønner de ikke at jeg skal dø? Når jeg er alene, tenker jeg på det hvert eneste sekund.

Foto: Walter Schels
Atle Dyregrov

Psykolog Atle Dyregrov sier vi må respektere at ikke alle er interessert i å forholde seg til døden.

Foto: UiB

Med dette bakteppet og interessen de sporet hos folk som ville snakke om døden valgte Kreftforeningen å stille ut bildene sammen med Teknisk Museum.

– Mange av bildene er tatt av folk som er kreftsyke og tilbrakte sine siste dager på hospice, som er en avdeling for smertelindring. Kreft er vår største folkesykdom og mange har erfart den og står midt i den. Dermed ble vi en naturlige aktører når det gjaldt å løfte frem denne utstillingen.

Fysiske tegn på at døden er nær

Ryel tror at om folk er mer forberedt på døden så kan det gjøre den siste tiden sammen med en døende mer verdig.

– De fleste er ikke klar over de fysiske tegnene hos noen som er i ferd med å dø. Man får en annerledes pust og tar nesten ikke til seg næring. Det er også naturlig å bli kald på fingrene. Dette var sånt man visste i gamle dager, sier Ryel.

Det jeg virkelig kunne ha lyst til, er å gå ut og ned til elva og sitte på steinene der med beina i vannet. Vi gjorde det da vi var små, og var ved elva for å samle drivved.

Klara Behrens

Hun understreker at det ikke finnes noen mal på hvordan man skal snakke om døden.

– Mange vet ikke hvordan de skal snakke om døden, og vil ikke gjøre ting vanskelig for andre. Det kan være lettere å bære sorgen etterpå, om man har pratet om døden på en ordentlig måte.

Greit ikke å engasjere seg i døden

Psykolog Atle Dyregrov på Senter for Krisepsykologi i Bergen er ikke enig i at døden er så institusjonalisert lenger.

– Det var en økende tendens frem til 80-tallet, men så reverserte det igjen. Det som står igjen er kanskje dødsøyeblikket, sier han til NRK.

Han synes det er fint at man åpner opp for en realistisk fremstilling av døden gjennom utstillingen« Livet med døden».

Wolfgang Kotzahn

Wolfgang Kotzahn Alder: 57 Født: 19. januar 1947 Det første portrettet ble tatt 15. januar 2004 Død: 4. februar 2004 Det står fargerike tulipaner på nattbordet. Pleieren har satt fram et brett med sjampanjeglass og kaker. Wolfgang Kotzahn har bursdag: ”Jeg blir 57. Jeg har aldri trodd at jeg skulle bli gammel, men heller aldri at jeg skulle dø så ung”, sier han, ”døden rammer i alle aldre.” Seks måneder tidligere ble den tilbaketrukne skatterådgiveren lamslått av å få diagnosen lungekreft, operasjon var ikke mulig. ”Det kom som et sjokk. Jeg hadde ikke tenkt på døden i det hele tatt, bare på livet, sier Wolfgang. ”Jeg er overrasket over at jeg ble fortrolig med tanken så raskt. Nå ligger jeg her og venter. Men jeg nyter også hver dag jeg er i live. Jeg tenkte aldri på skyer før. Nå ser jeg alt annerledes: Hver sky på himmelen utenfor vinduet. Hver blomst i blomstervasen. Plutselig er alt betydningsfullt.”

Foto: Walter Schels
Walter Schels og Beate Lakotta

Walter Schels og Beate Lakotta har fulgt dødssyke mennesker gjennom deres siste uker, og fotografert dem. Også etter døden.

– Jeg regner med de som går dit er folk som allerede er åpen for slike inntrykk. Men, jeg skjønner også folk som ikke har lyst til å ta døden innover seg gjennom en slik utstilling.

Han mener det er naturlig at mange unnlater å engasjere seg i døden når man er friske og sunne.

– Det er ikke noe sykdomstegn for samfunnet at vi ikke er opptatt av døden når vi er friske. Men det fører også til at vi er mentalt lite forberedt om vi får alvorlig sjukdom i familien, den ser jeg, sier han.