Mikkel Diskerud
Foto: Noah Berger / Afp

«Nordmannen i meg er kanskje litt redd. Amerikaneren gleder seg vilt.»

Norsk-amerikanske Mikkel Diskerud (23) tror USA kan vinne hele fotball-VM. I kveld får han trolig sin VM-debut mot Ghana.

TRONDHEIM (NRK.no): Mikkel Morgenstar Pålssønn Diskerud er VM-debutant.

Men ikke for Norge.

Mikkel Diskerud

SYNGER FOR USA: Mikkel Diskerud har lært seg at de amerikanske landslagsspillerne holder seg på hjertet mens 'Star Spangled Banner' spilles før kampstart. Her fra en kvalifiseringskamp mot Panama i 2013.

Foto: RODRIGO ARANGUA / Afp

Midtbanespilleren er ventet å komme inn fra benken i kveldens gruppespillskamp mellom USA og Ghana. Vi møtte ham til en lang prat på Kristiansten festning i Trondheim, med Nidarosdomen som kulisse, før avreise til Brasil.

Se kampen: Ghana - USA fra kl 00.00

– Valgte aldri å spille for USA, USA valgte meg

Hvorfor USA, spør du? Diskerud har amerikansk mor, og har bodd halve livet i Phoenix, Arizona, der store deler av familien hans – både den norske og den amerikanske delen – bor.

Bare hans norske far har blitt værende i Norge. Selv hans norske besteforeldre har bosatt seg i USA.

– Jeg er nesten mer amerikansk enn norsk. Jeg føler like stor tilhørighet til USA som til Norge, sier Diskerud til NRK.no.

Med delt statsborgerskap kunne Oslo-gutten tidlig velge hvilket landslag han ville spille for. I tenårene, som lovende juniorspiller, spilte han U-landskamper både for Norge og USA.

Han presiserer at han aldri selv valgte å spille for USA fremfor Norge. Det var USA som valgte ham.

– Det var Bob Bradley (Stabæk-trener journ.anm.) som ønsket å bruke meg på A-landslaget til USA. Da var egentlig valget tatt. Jeg hoppet på det landslaget som først ville ha meg, forklarer Diskerud.

– Har du noen gang angret på det valget?

– Jeg er jo i VM nå da, sier 23-åringen og smiler. Svaret er nei.

17. november 2010 spilte han sin første A-landskamp for USA mot Sør-Afrika. I debutkampen leverte han målgivende pasning til kampens eneste mål. Siden har det blitt 20 nye A-landskamper.

I mai ble han tatt ut til å spille fotball-VM for USA av nåværende landslagssjef Jürgen Klinsmann.

NRK møtte Mix Diskerud i Trondheim før VM 2014.

VIDEO: Mix Diskerud forteller hvorfor han er amerikansk, ikke norsk, landslagsspiller.

– Håper norske spillere unner meg det

Mens det norske A-landslaget følger fotball-VM fra sofaen etter en mislykket VM-kvalifisering, skal halvt norske Diskerud dermed spille VM foran potensielt én milliard tilskuere over hele verden.

– Det er dritkult. Det er ekstremt morsomt, faktisk. Selv om jeg spiller for USA håper jeg Norge og nordmenn følger med på kampene våre. Det hadde vært gøy om nordmenn hadde heiet litt på oss også, sier han.

– Hva tenker du om at opp mot én milliard mennesker skal se deg spille fotball?

– Det er bare gøy. Det er ikke skummelt. Eller, nordmannen i meg er kanskje litt redd. Amerikaneren gleder seg vilt. Det gir meg bare mer energi at det er så stort, sier Diskerud.

– Tror du norske spillere misunner deg muligheten til å spille VM?

– Jeg håper og tror de unner meg det mer enn de misunner meg. Men det får du spørre dem om. Jeg skal gi vekk billetter til noen av vennene mine på Rosenborg, da håper jeg de kommer til Brasil og heier på meg, sier «Mix» - et kallenavn Mikkel Diskerud har båret med seg siden barndommen.

Kallenavnet er nesten komisk passende for en gutt med tilhørighet til to forskjellige land.

– Føler du at du har ett bein i hvert land?

– Jeg vil vel si at begge beina er i Norge, men i hodet er jeg mest amerikaner. Det er en god mix, sier Diskerud, og flekker et stort amerikansk glis.

Spesielt med nasjonalsang

Mikkel Diskerud

NUMMER 10: Mikkel Diskerud overtok draktnummeret til storheten Landon Donovan, som overraskende ble vraket til mesterskapet.

Foto: Dennis Grombkowski - FIFA / FIFA via Getty Images

At han faktisk skulle bli VM-klar, var imidlertid ingen selvfølge.

På midtbanen til klubblaget Rosenborg er det nemlig trangt om plassen, og Diskerud fikk lite spilletid i sesongens første kamper.

I midten av mai ble han likevel ansett som god nok til å bli tatt ut til USAs bruttotropp til VM. Deretter har han levert varene på den amerikanske treningsleiren inn mot mesterskapet.

Inn mot mesterskapet har han pugget teksten til den amerikanske nasjonalsangen «Star Spangled Banner». Den skal synges for full hals i kveld.

– Kan du beskrive følelsen av å synge den amerikanske nasjonalsangen før kampstart?

– Det er veldig spesielt. På USA skal vi stå vendt mot flagget med den ene hånden på hjertet, og alle må synge. Du får en fin følelse inni deg, det er veldig fint.

– Hender det at du tenker på Norge mens du synger om USA?

– Jeg tenker på alt. Norge er en del av alt ved meg, sier Diskerud.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Diskerud og Bradley

Mikkel Diskerud har fått variabelt med spilletid for Rosenborg denne våren. Likefullt er han en viktig del av det amerikanske landslaget. Her på trening med Michael Bradley.

Foto: JEWEL SAMAD / Afp

Er sterk i troen på VM-suksess

Men selv om han både bor i Norge, snakker norsk og spiller i norsk eliteserie, er mentaliteten hel-amerikansk. Mikkel Diskerud tror USA kan hamle opp med de beste. Flere av de beste nasjonene venter allererede i de kommende gruppespillskampene, der USA skal bryne seg mot Portugal og Tyskland.

– Hva tenker du om den tøffe gruppa dere har havnet i?

– Portugal har kanskje verdens beste spiller i Cristiano Ronaldo. Også har du Tyskland som er et maskineri, og Ghana som kanskje er det beste laget i Afrika. Men vi er ikke skremt. USAs mentalitet er at vi kan slå hvem som helst. Den «attituden» må vi ha når vi skal inn i en så tøff gruppe. Målet er å gå videre, sier Diskerud.

– Hvor langt tror amerikanerne det er mulig å komme i VM?

– Det ligger i DNAet til USA at man kan gå hele veien. Vi kan slå hvem som helst. Det er sånn både jeg og lagkameratene mine tenker. Det er derfor jeg elsker denne sporten. Enhver kamp lever sitt eget liv.

– Du sier amerikanerne tror de kan vinne hele turneringen, men tror du virkelig på det selv?

– Ja, jeg gjør faktisk det. Det har skjedd større ting før. Det hender jo at tredjedivisjonslag vinner mot eliteserie-motstand i Norge. Jeg sier ikke at forskjellen på lagene i et fotball-VM er like stor som i den norske cupen, men mentaliteten vår er uansett at alt kan skje, sier Diskerud.

– Hvordan tror du spenningen i kroppen vil være rett før avspark i din aller første VM-kamp?

– Jeg tror spenningen ikke er så forskjellig fra de kampene jeg spiller hjemme i Norge. Enten du møter Orkla i 1. runde i cupen eller spiller VM vil det alltid være en spenning der. Jeg vil nesten si det er verre å spille cupfotball mot mindre lag enn å møte verdens beste lag med USA. Det er tøft å være storfavoritt. Da forventer man å vinne og det er litt farlig. Noe av det man lærer seg som fotballspiller er å finne riktig spenningsnivå før start. Det skal jeg klare. Det blir ingen klassisk overtenning, sier Diskerud.

– Hva er det første du tenker på når jeg sier fotball-VM?

– Det er glede. Det er guttedrømmen. Det er noe man gledet seg til å se på i oppveksten, og som fotballspiller er det der man ønsker å delta. Jeg er utrolig stolt over å få sjansen. Jeg håper å få spille så mye som mulig, sier «Mix».