Dagbladet, 23. mars 1954
Foto: NRK

«neste gang skal ikke bare bilen din gå i lufta»

Tre 20-åringer tilstår sprengningen

Privattelegram til Dagbladet

VADSØ i dag.

Lensmann Jan Olsen i Polmak ringte sent i natt til politimesteren i Vadsø og sa at han hadde arrestert 3 unge gutter som har tilstått å ha sprengt lensmannens bil i lufta med dynamitt natt til søndag. Politimesteren ba lensmannen komme til Vadsø med karene, så skulle de 3 som var arrestert på mistanke søndag, bli sloppet ut igjen. De 3 som nå er arrestert nekter å oppgi motiv for attentatet, men trolig er det en hevnakt. De hadde alle deltatt i et fantastisk HB-kalas natt til søndag, stjal dynamitten og foretok sprengningen. Selv sier de de gjorde det i fylla, uten å vite hvorfor, men trolig har også de noe å hevne. Alle er i 20-årsalderen.

Det er fremdeles voldsomme dønninger etter fylleslaget og attentatet natt til søndag. Lensmannen har det så hett at han har bedt om forsterkninger, og politimesteren har sendt ham ytterligere en betjent for å rydde opp i den vanskelige saken. Praktisk talt hele den lille kommunen holder med hjemmebrennerne, og hater lensmannen som slår ned på dem etter tur. Forholdene er så vanskelige at lensmannen faktisk trues på livet. Det er betegnende at folk i dag sier til ham at «neste gang skal ikke bare bilen din gå i lufta».

– Jeg må innrømme at det er for mye hjemmebrenning i distriktet, sier politimesteren i Vadsø i formiddag. Og jeg må også innrømme at Polmak er en av de aller verste kommunene her oppe.

Dagbladets korrespondent hører at lensmannens bil sto på isen på Tana daden ble sprengt. I isen ble det et veldig hull etter sprengningen, og hele bygda våknet av smellet. Det lyktes de tre attentatmennene å slippe unna i første omgang, men bygda er så gjennomsiktig at de ikke beholdt friheten mer enn et par dager. Lensmannens bil var ikke assurert, og var verdt 5000 kroner.

(Dagbladet, tirsdag 23. mars 1954)