Vurderer Snowden-pris på russergrensen

Edward Snowden risikerer å bli arrestert hvis han kommer til Norge for å hente ytringsfrihetsprisen Bjørnson-prisen. Nå vurderer Bjørnson-akademiet å overrekke prisen på grensen mellom Norge og Russland.

Grenseovergangen mellom Norge og Russland på Storskog.

Grensestasjonen Storskog på grensen mellom Norge og Russland kan være et av alternativene for overlevering av ytringsfrihetsprisen Bjørnsonprisen til varsleren Edward Snowden. Bildet er tatt under en seremoni på grensen i 2013, og er ikke forbundet med planene om en prisutdeling.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB Scanpix

Presidenten i Bjørnstjerne Bjørnson-akademiet, Hege Newth Nouri, bekrefter at en prisoverlevering på russergrensen er et av alternativene det jobbes med, hvis det ikke lykkes å få Edward Snowden til Norge.

– En slik prisutdeling vil jo unektelig være spesiell. Det er så vidt jeg forstår ikke tillatt med direkte kontakt over grensen. Så vi vil i så fall måtte sette prisen på grensen, og Snowden vil måtte gå frem på russisk side og plukke den opp. Det vil jo i så fall bli en ganske symboltung seremoni, sier hun.

– Det vil kunne bli ganske pinlig for Norge. Vi har etterhvert hatt flere tomme stoler på store prismottagelser i Norge. Dette blir nok en slik affære.

Snowden kommer gjerne til Norge

Festivalsjef Hege Newth Nouri

President i Bjørnstjerne Bjørnson-akademiet, Hege Newth Nouri.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK Møre og Romsdal

Nouri understreker at Bjørnson-akademiet fremdeles jobber hardt for at Snowden skal kunne motta den prestisjetunge prisen i Norge. Edward Snowden selv har sagt at han gjerne kommer til Norge, men han trenger i så fall en garanti fra myndighetene om at han ikke vil bli pågrepet og utlevert til USA. En slik garanti vil ikke myndighetene gi.

– Invitasjonen til Snowden står fremdeles ved lag. For oss er en utdeling på grensen en plan B, og en prisutdeling i Moskva plan C. Men nå har vi all vår fokus på plan A, som er en utdeling i Norge, selv om det må skje på et senere tidspunkt, sier Nouri.

Hun sier at akademiet ennå ikke har undersøkt om det i det hele tatt er mulig å arrangere en prisutdeling på grensen.

– I tillegg må det jo være greit for Edward Snowden. Hans sikkerhet går foran alt. Det er jo også mulig å overrekke prisen i Moskva, men vi fortsetter å jobbe for å få ham hit, sier hun.

– Anbefaler ikke å reise

Ben Wizner, advokat for Edward Snowden, foran et videobilde av Snowden.

Benjamin Wizner (foran) er juridisk rådgiver for Edward Snowden. Her er han fotografert under en videokonferanse med Snowden i 2014.

Foto: Marco Garcia / Ap

Edward Snowdens advokat, Ben Wizner, sier til NRK at han ikke kan anbefale Snowden å reise til Norge slik situasjonen er nå.

– Jeg håper at han en dag vil kunne reise til land som Norge. Men akkurat nå er er min første prioritet sikkerheten hans. Og så lenge det ikke finnes forsikringer fra regjeringen eller domstolene om at han ikke vil bli utlevert, kan jeg ikke anbefale Snowden å dra, sier han.

NRK fortalte i går at USA har bedt Norge om å arrestere Snowden og beslaglegge datautstyret hans dersom han kommer hit til landet. Henvendelsen fra USA har vært sendt videre til blant annet Statsministerens kontor, Riksadvokaten og Kripos, men har vært skjult i de offentlige dokumentsystemene.

Hege Newth Nouri er ikke fornøyd med hvordan myndighetene har behandlet Snowden-saken.

– Jeg synes det er veldig klanderverdig og ganske skuffende at regjeringen viser så liten styrke til å stå opp mot USA i denne saken. Det er også skuffende at så få opposisjonspolitikere har tatt et klart standpunkt. De viser en stor unnfallenhet overfor en av de viktigste varslerne vi har sett, sier hun.

Emanuel Feinberg fra Advokatfirmaet Schjødt, som er en av Bjørnson-akademiets advokater, sier at han ennå ikke har vurdert ideen om en prisutdeling på russergrensen.

– Så lenge vi ikke får tilstrekkelige garantier for at det er trygt for Snowden å komme til Norge, er Bjørnson-akademiet nødt til å se på alternative muligheter som dette, sier han.