Hopp til innhold

Visste ikke hva de skulle gjøre

Det startet med små hjertesukk. Telefoner fra kvinner som hadde fått påvist kvikksølvskade av leger, men som fortalte at NAV ikke trodde dem. De ringte Brennpunkt fordi de ikke visste hva de skulle gjøre.

Etter hvert ble telefonene mange, og vi bestemte oss for å sjekke systematisk hvordan det var gått med tannlegeassistentene, fem år etter at vi avslørte at de kunne være skadet på jobb.

Tidligere publiserte saker om kvikksølvofrene:

Kvikksølvjentene

Kvikksølvjentene fikk syke barn

Kvikksølvskadde barn

Ved hjelp av fagforeningene, Parat og Fagforbundet, skrev vi brev til 457 tannlegeassistenter og ba dem fortelle hva som hadde skjedd med dem. Vi fikk 186 svar, der svært mange av kvinnene fortalte at de ikke blir trodd av NAV.

Ble syke av kvikksølv

Flere skrev at de hadde fått påvist kvikksølvskader av leger ved de arbeidsmedisinske sentrene ved de store regionsykehusene, men at disse utredningene ble avvist av NAV. Etter samtaler med kvinner fikk vi lese avslagene fra NAV. Der stod det at kvikksølv ikke førte til kognitive skader (skader på sentralnervesystemet, red. anm), og at dosene de ble utsatt for var for lave til å gi skader.

Vi kontaktet så alle de seks arbeidsmedisinske sentrene i Norge for å høre om de hadde undersøkt tannlegeassistenter og funnet kvinner som var skadet av kvikksølv. Samtlige sentre bekreftet at de hadde påvist kvikksølvskader hos tannlegeassistenter etter lengre utredninger.

I fagmiljøet var det ikke tvil om at en del av disse kvinnene ble skadet av kvikksølvdamp i jobben på tannlegekontor. De hadde vurdert det slik at en rekke kvinner ble utsatt for høye doser kvikksølv, og ingen av ekspertene i arbeidsmedisin forstod hvordan NAV kunne skrive at kvikksølv ikke gir kognitive skader.

Vi sjekket påstanden i datablad om kvikksølv og i håndbøker/leksikon. Alle steder stod det at kvikksølv fører til kognitive skader. Vi tok deretter en ringerunde til kvikksølveksperter i inn– og utland.

Tannlegeassistentene ble utsatt for 1 000 mikrogram/m3 kvikksølv i luft når de kokte amalgam. Vi spurte Folkehelseinstituttet, Klima- og forurensingsdirektoratet, Verdens helseorganisasjon (WHO) og FNs miljøprogram UNEP om disse dosene kunne kalles lave. Alle ekspertene avkreftet det.

De kalte i stedet dosene kjempehøye og viste til at dette kunne gi akutt forgiftning. Langtidseksponering for doser over 20 mikrogram/m3 kan i følge disse ekspertene føre til alvorlige skader på sentralnervesystemet, nyreskader og skader på skjoldbruskkjertelen. En undersøkelse av tannklinikker i Oslo fra 1973, viser at over halvparten av tannlegekontorene hadde verdier over 20 mikrogram/m3 i luft.

Vi ba så om intervju med NAV, og ønsket å spørre dem om hvorfor de avslår disse sakene, og hvorfor de overprøver ekspertene i arbeidsmedisin. Vi ba om å få intervjue leder ved yrkessykdomskontoret, da spørsmålene våre var konkrete.

NAV svarte at de nok kom til å stille til intervju med en direktør. Vi ba dem igjen om å vurdere leder for yrkessykdomskontoret, fordi vi hadde konkrete spørsmål, og anså det slik at verken NRK eller NAV var tjent med at direktøren ikke kunne svare på spørsmålene.

10 dager før intervjuet sendte vi NAV alle spørsmålene våre, slik at de kunne stille forberedt. Den 10. september intervjuet vi NAV, uten at de ville svare på konkrete spørsmål, og faktagrunnlaget for avslagene i disse sakene.

NAV har støttet seg til egne, innleide leger i disse sakene. De er ikke arbeidsmedisinere, men nevrologer. Vi har også bedt om intervju med dem ved gjentatte anledninger, men de har ikke ønsket å la seg intervjue.

Høybråten varsler gransking

Oppsiktsvekkende resultater

Livet øydelagd av kvikksølvdamp