Hopp til innhold

Trosser korona for operasjon i Tyskland

I syv år har Elisabeth forgjeves prøvd å forstå hva som feiler henne. Nå har tyske leger gitt henne nytt håp.

Elisabeth Gleine fra Alta reiste gjennom et koronastengt Europa for å gjennomføre en operasjon i Tyskland.

Elisabeth klar til operasjon i Tyskland.

Foto: Privat

– Jeg vil nok ikke få et langt liv uansett, men dette kan i det minste gi meg et bedre liv så lenge det varer, sier altaværingen Elisabeth Gleine (32).

Fram til 2013 var Elisabeth i full jobb og svært aktiv på fritiden. Så begynte hun å bli uforklarlig svimmel og fikk store hodesmerter og andre symptomer. I dag tilbringer hun det meste av døgnet i senga eller på sofaen. Hun har etter hvert fått diagnosene ME og POTS, men selv har hun ment at det må ligge noe annet bak symptomene.

Alvorlig sykdom

Nå har Elisabeth trosset både smerter og pandemi og foretatt en svært krevende reise fra Alta til Düsseldorf. Med på reisen er samboeren Paul, mens datteren deres venter hjemme. Legene ved en privatklinikk i den tyske byen mener at Elisabeth lider av en alvorlig bindevevssykdom som blant annet hindrer blodgjennomstrømmingen, og i dag skal de utføre et omfattende inngrep i mageregionen.

– For en uke siden var jeg livredd for denne operasjonen, men nå har jeg gått i en modus der jeg verken tenker eller føler, sier hun.

Elisabeth Gleine og samboer Paul like før operasjonen i Tyskland.

Elisabeth Gleine og samboer Paul like før operasjonen i Tyskland. – Når man er så syk som jeg er, kommer pandemien langt ned på bekymringslista, sier Elisabeth.

Foto: Privat

I NRK-serien «Håpets marked» forteller Elisabeth om en alvorlig nakkediagnose fra utlandet. Det var hun selv som fattet mistanke om at sykdom i bindevevet kunne være årsaken både til nakkeproblemene og de andre symptomene, og siden hun opplevde at kompetansen på dette var lav i Norge, søkte hun etter utenlandsk ekspertise og endte i Tyskland.

– Jeg vil ikke bruke resten av livet på å vente på hjelp i Norge. Nå har jeg ventet i syv år uten resultat. Den tyske indremedisineren fant alvorlige feil med bindevevet mitt etter et par timers ultralydundersøkelse, og jeg ble henvist til kirurg samme dag, sier Elisabeth.

– Evig takknemlig

Under operasjonen skal kirurgene blant annet sy fast muskler og indre organer og sette inn spesiallagde deler som skal hindre at vener kommer i klem. Siden inngrepet skjer på hennes eget initiativ, dekkes ikke kostnaden på rundt 500.000 av det norske helsevesenet.

– Jeg er evig takknemlig for at så mange har støttet innsamlingsaksjonen jeg har hatt på Facebook, sier Elisabeth.

Hun har ikke fått noen garanti om at inngrepet vil føre til bedring, og hun er klar over at det innebærer betydelig risiko. Likevel er Elisabeth ikke i tvil om at hun har tatt det riktige valget.

– Vi håper å kunne reise hjem tidlig i desember. Den store drømmen er at vi kan feire jul sammen som en familie, sier Elisabeth.

Se mer av Elisabeths historie i tredje episode av «Håpets marked».

Kan omstridt behandling i utlandet gi norske ME- og nakkepasienter livet tilbake? En tur til London gir Camilla svar hun ikke har turt å drømme om.

Kan omstridt behandling i utlandet gi norske ME- og nakkepasienter livet tilbake? En tur til London gir Camilla svar hun ikke har turt å drømme om.