Hopp til innhold

Tøft gjensyn for Utøya-ofre

Det ble en tøff og følelsesladet opplevelse for to av Utøya-ofrene da de fikk se filmen om tiden etter tragedien 22. juli. – Det var flere ganger jeg hadde lyst til å reise meg og gå, sier Lara Rashid, en av hovedpersonene i Brennpunkt-dokumentaren ”Tilbake”.

Lara, Viljar og Woria overlevde, men mistet sine nærmeste venner.

— Jeg synes at øya bør ligge i fred i mange år framover. Det er ikke vanskelig å dra dit, men det er vanskelig å ha det hyggelig på et sted der det har skjedd så forferdelige ting, sier Viljar Hanssen, som mirakuløst overlevde hendelsene på Utøya.

Foto: Scanpix/NRK

SE HELE DOKUMENTAREN HER

17 år gamle Lara klarte å rømme fra massedrapsmannen på Utøya, men mistet søsteren Bano. Viljar (18) fra Svalbard fikk fem kuler gjennom kroppen – en av dem i hodet – men overlevde. Woria (18) mistet bestevennen Ismail.

NRK Brennpunkt har fulgt de tre ungdommene med de ekstreme skjebnene siden august i fjor – bare fire uker etter tragedien.

— Det var både vondt og godt å se filmen. Vondt fordi jeg nå forstår hva de andre har vært gjennom, og godt fordi jeg ser hvilken fremgang jeg selv har hatt, sier Viljar Hanssen.

Ble blind

Først nå er han fullt ut i stand til å fatte at han overlevde, til tross for at han ble truffet fem ganger. En av kulene gikk gjennom hodet og gjorde ham blind på det ene øyet. En annen ødela tre fingre på venstre hånd.

— Legene klarte ikke å sette noe annet ord på det enn ”mirakel”. Derfor føles det utrolig godt å sitte her nå, sier Viljar.

Etter 22. juli lå han seks dager i koma. Da han våknet ventet en rekke kompliserte operasjoner og trening for å komme tilbake i normal gjenge. Nå føler 18-åringen seg pigg, og har tatt opp igjen det politiske arbeidet.

Viljar ble valgt inn i kommunestyret i høst. I dokumentaren forteller han om små og store problemer i hverdagen, som å forsøke å telle til ti når han plutselig bare har syv fingre.

Video viljar-060312w-br

Video: Viljar Hanssen mener det er viktig ikke å skape et press om man må dra til Utøya for å være en god AUFer.

— Da jeg ble skutt husker jeg at jeg så ned på den ødelagte hånda og tenkte at jeg i alle fall hadde beholdt de fingrene jeg trenger for å kjøre snøscooter på Svalbard. Det høres kanskje rart ut, men det var veldig viktig for meg å tenke på noe positivt da det sto på som verst, sier han.

Mistet humoren

Også for Lara har tiden etter 22. juli vært tøff. Savnet etter storesøsteren som hun hadde et nært forhold til har vært stort.

— Det er først den siste tiden jeg har klart å le igjen. Jeg lurte lenge på om jeg hadde mistet humoren som jeg hadde så mye av. Ingenting var morsomt lenger. Men nå kommer det tilbake – noen ganger, sier hun.

Hun syntes det var vanskelig å se dokumentaren om seg selv, Viljar og Woria.

— Det var tungt å se hvordan de andre har hatt det. Flere ganger hadde jeg lyst til å reise meg og gå ut. Men heldigvis ble det tydelig at det går bedre for oss alle. Jeg synes det ble en verdig historie, sier hun.

Video lara-060312w-br

Video: ”Kan jeg noen gang bli glad igjen?', spør Lara Rashid (17), som mistet storesøsteren Bano (18) på Utøya.

Snudd døgnet

Woria Ahmad fra Hamar forteller i dokumentaren at han ikke får sove og ikke fikser skolen lenger. Han sier at livet hans er blitt snudd på hodet etter Utøya. Han har tilbud om psykolog to ganger i uka for å bearbeide traumene, men klarer ikke alltid å møte hos psykologen siden han sover om dagen.

– Jeg sover om dagen og er våken om natta, forteller Woria. Men han har gode venner på Hamar som han har mye kontakt med.

Vanskelig å snakke

Både Lara og Woria synes det kan være vanskelig å snakke om hendelsene på Utøya med folk som ikke opplevde det som skjedde selv.

— Og det er sjelden folk spør meg om hvordan det var. Jeg tar det ikke ofte opp selv – det synes jeg er upassende, sier Lara.

Hun har tatt over som leder av Nesodden AUF etter storesøster Bano, som ble drept på Utøya. Lokallaget har opplevd stor økning i medlemsmassen de siste månedene.

— Det føles litt rart. Det var jo Bano som var den utadvendte, som skulle bli politiker. Jeg skulle jo være rådgiveren hennes. Og nå er det jeg som er leder, sier hun.

Video woria-060312w-br

Video: – Jeg sover om dagen og er våken om natta, forteller Woria, men sier han har gode venner på Hamar som han har mye kontakt med.

Forberedt på rettssak

Om en drøy måned starter rettssaken mot Anders Behring Breivik. De overlevende fra Utøya må forberede seg på at de grufulle detaljene i saken kommer fram i større bredde enn de hittil har gjort. Viljar sier han er glad for at Brennpunkt-dokumentaren blir sendt nå.

— Det er fint at folk blir minnet på hva saken egentlig handler om – og at den er mye større og viktigere enn gjerningsmannen. Helt ærlig – jeg kunne ikke ha brydd meg mindre om han. Jeg skal få med meg det viktigste, men jeg kommer ikke til å følge dekningen i avisene og på TV. Jeg skal være på Svalbard, og gjøre hyggelige ting sammen med kompisene mine, sier han.

Ikke sommerleir

For kort tid siden bestemte AUF at det ikke blir noen sommerleir på Utøya denne sommeren.

— Det synes jeg var bra. Det ville blitt et vanskelig valg om jeg skulle dratt eller ikke, og det slipper jeg nå, sier Lara.

Viljar er enig.

— Jeg synes at øya bør ligge i fred i mange år framover. Det er ikke vanskelig å dra dit, men det er vanskelig å ha det hyggelig – slik man skal ha det på en sommerleir – på et sted der det har skjedd så forferdelige ting. Samtidig er det viktig ikke å skape et press om man må dra til Utøya for å være en god AUFer, sier han.