Hopp til innhold

Tjente fett på omstridt mikrolån

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Da den meksikanske mikrolånbanken Compartamos ble børsnotert, ble en amerikansk organisasjon søkkrik. Bankens leder jobber nå som statssekretær for Hillary Clinton.

Da Hillary Clintons statssekretær Maria Otero begynte i jobben hadde hun med seg en sluttpakke tjent på et omstridt mikrolånprosjekt i Mexico.

NRKs undersøkelser viser at det dreier seg om et millionbeløp.

Lånepraksisen til den meksikanske banken er omstridt.

Ifølge beregninger foretatt av uavhengige eksperter kommer det frem at Compartamos har operert med renter på godt over 100 prosent, og i noen tilfeller opptil 195 prosent effektiv rente på enkelte av sine lån, skyhøyt over hva de vanligvis selv reklamerer med.

– Skyhøy profitt

Den profilerte forskeren, bloggeren og mikrofinanstilhengeren Chuck Waterfield kritiserer Compartamos for skyhøy profit og renter på 105 prosent i sin blogg Waterfield's blog

En annen blogger, forsker og mikrofinansvenn, David Roodman, argumenterer for at den effektive renten egentlig er så høy som 195 prosent Roodman's blog

Compartamos sin utlånspraksis har fått tilhengere av mikrofinans til å reagere. Banken har fortsatt et stort antall kunder. Noen klarer seg bra, andre sliter med å finansiere kostnadene på gjelden.

Og andre igjen har altså blitt rike på Compartamos.

I 2007 bestemte Compartamos sine eiere seg for å børsnotere banken. Det gjorde den frivillige organisasjonen ACCION i USA søkkrike.

Ledelsen og de øvrige aksjonærene i banken solgte rundt en tredjedel del av aksjene sine.

ACCION kunne bokføre en gevinst på 820 millioner kroner.

Ble rik

Accion International har for tiden investeringer i 29 mikrofinansinstitusjoner i 22 land. Mange av pengene fra salget av Compartamos-aksjer er reinvestert i andre prosjekter.

Mange av de som jobber for Accion, er frivillige, og andre jobber for svært lave lønninger.

Men Maria Otero tjente godt, og fikk i tillegg en stor ekstra utbetaling i kjølevannet av transaksjonen med Compartamos.

Styret i ACCION ville belønne direktøren litt ekstra da hun sluttet for å gå over i en stilling som statssekretær i det amerikanske utenriksdepartementet.

Millionbonus

NRK Brennpunkt har gått gjennom utbetalingene hennes for åtte år - før hun byttet jobb.

Dette er offentlig informasjon etter amerikanske skatteregler.

Samlet sett tjente Maria Otero mer enn 1 million amerikanske dollar i 2008 og 2009, nærmere seks millioner norske kroner.

Hos ACCION har lederlønningene i flere år ligget godt over én million norske kroner.

ACCIONs talsmann Bruce Macdonald forklarer til NRK at den store ekstrautbetalingen Otero fikk da hun sluttet, skyldes en spesiell pensjonsordning.

Vår gjennomgang viser at både Otero og andre ansatte har hatt en pensjonsordning fra før, og at Oteros millionbonus kommer i tillegg, som et styrevedtak som kun gjelder henne.

Ingen kommentar

Hillary Clintons statssekretær har dermed fått en bonus på over en halv million dollar, tilsvarende nesten tre millioner kroner, etter børsnoteringen av låneporteføljen til de fattige kundene i Mexico.

Selv har hun ikke ville kommentere spørsmål rundt sin sluttavtale med mikrofinansorganisasjonen, men stiller seg bak forklaringen fra ACCIONs talsmann.