NRK Meny
Normal

SVT: Sverige driver energispionasje for USA

Lekkede amerikanske etterretningsdokumenter viser ifølge Sveriges Television (SVT) at svensk etterretning spionerer på energisektoren i Russland og gir informasjonen videre til USA.

FRA1

Det svenske etterretningsbyrået FRA spionerer ifølge SVT på sivile selskaper i den russiske energisektoren.

Foto: Bertil Ericson / TT

På onsdag fortalte SVT at den svenske etterretningsorganisasjonen Försvarets radioanstalt (FRA) spionerer på toppolitikere i Russland og videresender informasjonen til amerikanerne. I dag publiserer statskanalen nye opplysninger fra de hemmeligstemplede dokumentene som stammer fra varsleren Edward Snowden.

Ifølge SVT viser dokumentene at svenskene ikke bare har politiske og militære mål for sin spionasje mot Russland, men at de også stiller siktet på økonomiske mål som energisektoren i landet. Opplysningene de får tak i deles med USA, som verdsetter den svenske hjelpen høyt.

NSA 1

Faksimile av det hemmeligstemplede NSA-dokumentet som beskriver etterretningssamarbeidet mellom Sverige og USA.

Foto: Uppdrag granskning/SVT

Takker svenskene

I forbindelse med at svenske FRA skulle møte toppledelsen i den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA i april i år satte amerikanerne opp en oversikt over Sveriges etterretningssamarbeid med NSA. Det er i dette dokumentet opplysningene om energispionasjen kommer fram:

"Takk Sverige for det fortsatte arbeidet med det russiske målet, inkludert det russiske lederskapet, energi og (opplysninger som fremdeles er sladdet). FRAs tilgang har resultert i unik signaletterretning innen samtlige av disse områder", skriver NSA i dokumentet.

– Vi er ikke slaver

Det er dokumentarprogrammet "Uppdrag Granskning" i SVT som har fått tak i dokumentene. En anonym svensk etterretningskilde vil overfor programmet ikke kalle etterretningsinnsamlingen for industrispionasje, til tross for at det skal dreie seg om private selskaper.

– Man kan si det slik: Det er selvsagt at det finnes interesse for å se på de russiske selskapene. Det er en del av vårt oppdrag. Hvilken infrastruktur, og kortsiktige og langsiktige politiske planer finnes?

– Dreier det seg om det store energiselskaper Gazprom?

– Gazprom er en mulighet, men det finnes mange andre mindre aktører. Glem ikke at vi har fått ekstremt mye informasjon tilbake fra USA. Vi er jo ikke slavene deres, sier kilden til SVT.

Edward Snowden

Edward Snowden, som har jobbet for flere av USAs etterretningsorganisasjoner, har lekket dokumentene om samarbeidet mellom Sverige og NSA.

Foto: NRK

Ingen opplysninger om Norge

I NSA-dokumentene som SVT presenterer i dag står det ikke navn på konkrete selskaper eller spesifikke installasjoner. Derfor er det heller ikke mulig å se om amerikanerne er interessert i norske energiselskaper som Statoil. Det er estimert at 80 prosent av norsk internettrafikk passerer gjennom Sverige. Siden 2009 har svensk etterretning hatt lovhjemmel for å tappe slik kabelbåren kommunikasjon.

Det har tidligere vært avdekket at amerikanerne har drevet omfattende spionasje mot det brasilianske statsoljeselskapet Petrobras i en hemmelig operasjon med kodenavnet "Blackpearl".

– Spionerer på Baltikum

Snowden-dokumentene som SVT har fått tak i forteller også at det baltiske området er et mål for den svenske etterretningsinnsamlingen som videresendes til USA.

I en hemmeligstemplet landrapport, som er skrevet av den Sverige-ansvarlige tjenestemannen i NSA, står det ifølge SVT at FRA gjør en "unik etterretningsinnhenting mot ... de baltiske landene som inkluderer å møte fremmede etterretningstjenester og militære".

En annen anonym etterretningskilde sier til SVT at svenskene har funnet en ny etterretnings-nisje i dette området, nemlig innsamling av data fra kommunikasjonskablene fra Baltikum og Russland som i stor grad passerer gjennom Sverige.

Latvia ikke overrasket

NATO-landet Latvias utenriksminister Artis Pabriks sier til SVT at han ikke er overrasket over den svenske spionasjen.

Wallin 1

Talsmann Fredrik Wallin i den svenske etteretningsorganisasjonen Försvarets radioanstalt (FRA).

Foto: SVT

–Jeg ville blitt opprørt om man spionerte på for eksempel meg. Men at man spionerer på for eksempel russiske interesser på latvisk område overrasker ikke. Jeg tror de fleste land som har kapasitet til det spionerer i Latvia, sier han.

FRA vil hverken kommentere opplysningene om svensk spionasje mot den russiske energisektoren eller spionasjen mot Baltikum.

– Jeg kan hverken bekrefte eller dementere opplysninger om spesifikke etterretningsmål, sier FRA-talsmann Fredrik Wallin til SVT.

Heller ikke den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA vil gi spesifikke opplysninger.

"Vi kommer ikke til å kommentere offentlig påstander om spesifikke etterretningsaktivitet. USAs regjering har gjort det klart at USA innhenter etterretning på samme måte som andre nasjoner", skriver de.