Hopp til innhold

Svensksomalier fikk Dhuhulow til å avlegge terrored

Allerede tidlig i tredje klasse på videregående satt Hassan Dhuhulow på rommet i Larvik og sverget troskap til terrororganisasjonen al-Shabaab. Fem år senere var han med på å drepe 67 mennesker på kjøpesenteret Westgate i Nairobi.

Hassan Dhuhulow kom til Norge da han var en ung gutt. I fjor deltok han i en brutal nedslakting av tilfeldige mennesker på kjøpesenteret Westgate i Nairobi. NRK Brennpunkt har fulgt i hans fotspor, og møtt ofrene og de etterlatte i Nairobi.

Ofrene for terrorangrepet på kjøpesenteret Westgate i Nairobi forteller om frykten de opplevde. Foto: Thomas Søbstad. Redigering: Inger Marie Norstrøm.

Da Hassan Dhuhulow gikk på Thor Heyerdahl videregående skole i Larvik, begynte han å kommunisere med en svensksomalisk mann i trettiårene på internett. De hadde sammenfallende synspunkter og roste hverandre i nettdiskusjonene.

Les også:

Svenske rettsdokumenter og sikkerhetspolitiets egne undersøkelser som NRK har fått innsyn i, i forbindelse med Brennpunkt-dokumentaren «Terroristen fra Larvik», avslører at politiet peker ut svensksomalieren som hovedrekrutterer for terrororganisasjonen al-Shahaab i Sverige.

Svensksomalieren som rekrutterte Hassan Dhuhulow til terrororganisasjonen al-Shabaab

Svensksomalieren som rekrutterte Hassan Dhuhulow til terrororganisasjonen al-Shabaab

Foto: Privat

Svensksomalieren beskrives som karismatisk og dominerende, der han fikk personer til å gå fra en åpen radikal fortolkning av islam til å hylle vold. Mannen måtte slutte som ungdomsleder ved en moske i Rinkeby i Stockholm, etter at det ble kjent at han oppfordret de besøkende til å slutte seg til al-Shabaab. Men han fortsatte med å inspirere og manipulere unge menn på nettet.

Medelevene ante ingenting

I september 2008 oppfordret svensksomalieren de andre medlemmene på den svenskregistrerte nettsiden al-Qimmah til å avlegge en troskapsed til terrororganisasjonen al-Shabaab.

Dhuhulow var en av de første som svarte på oppfordringen: «Jeg er klar for og sverger troskap til Al-Shabaab», skrev han 13. september 2008. Da hadde Dhuhulow nettopp begynt i tredje klasse på videregående. Medelevene ante ikke at den høflige og iherdige gutten levde et dobbeltliv og på nettet ga klart uttrykk for at han ønsket å bli jihadist.

Al-Shabaab er definert som en terrororganisasjon i blant annet Norge, USA og Canada. I en FN-rapport trekkes nettsiden al-Qimmah frem som al-Shabaabs mest aktive nettside. Det fortelles at internett er det nyttigste redskapet for terroristene til å rekruttere fremmedkrigere og å samle inn penger.

Minst 67 mennesker ble drept og over 200 skadd da kjøpesenteret Westgate i Nairobi ble stormet av Dhuhulow og tre andre unge menn 21. september i fjor. Angriperne drepte uskyldige gjester med granater og automatgevær, ofrene var mellom åtte og 78 år.

Fra Brennpunkt-dokumentaren "Terroristen fra Larvik"

Overvåkningsbilder viser terroren som utspilte seg på kjøpesenteret. Bildene i Brennpunkt-dokumentaren «Terroristen fra Larvik» er aldri tidligere vist i Norge. Redigering: Inger Marie Norstrøm. Musikk: AUXmp

Leder for fremmedkrigere

Svensksomalieren som Dhuhulow hadde kontakt med, forlot Sverige i oktober 2008 for å slutte seg al-Shabaab i Somalia.

Selvportrett av Hassan Dhuhulow

Hassan Dhuhulow deltok på terrorangrepet på Westgate i Nairobi.

Foto: Privat

Ved blant annet telefonavlytting mener svensk etterretning å kunne bevise at han i den påfølgende perioden fortsatte å overtale unge menn til å komme på treningsleirer og følge ham inn i den såkalte hellige krigen. Han kalte seg selv «lederen for de utenlandske krigerne.»

Tok farvel på Gardermoen

Allerede våren 2008, da Dhuhulow gikk i andre klasse på videregående, ble Politiets sikkerhetstjeneste (PST), for første gang tipset om støtten hans til terrorisme på nettet. PST begynte å følge med på aktivitetene hans.

Etter videregående reiste Dhuhulow til Somalia i slutten av august 2009, han returnerte til Larvik i mars 2010. I juni samme år oppsøkte representanter for PST Dhuhulow og hadde et møte med ham i Larvik der de fortalte at de var bekymret for utviklingen hans.

Da så Dhuhulow skulle forlate Norge for siste gang i august 2010, sto to representanter for PST og ventet på ham på Oslo Lufhavn Gardermoen. De hadde nok et møte med ham. Dhuhulow benektet at han var på vei til å slutte seg til al-Shabaab slik PST hadde klar mistanke om. Han sa farvel med ordene:«Ser jeg ut som en terrorist?»

Dhuhulow gikk på barne-, ungdomsskole og videregående i Vestfold-byen Larvik, og var norsk statsborger.

Reporter: Anders Sømme Hammer. Redigering: Inger Marie Norstrøm. Foto: Thomas Søbstad

Svensksomalier fikk Hassan Dhuhulow til å sverge troskap til terrororganisasjonen al-Shabaab. Reporter: Anders Sømme Hammer. Redigering: Inger Marie Norstrøm. Foto: Thomas Søbstad.