Hopp til innhold

Oslopolitiet forteller om store nikab-mørketall

– Vi vet mange opplever hatkriminalitet forbundet med religiøs klesdrakt, men det er veldig få som anmelder det, sier spesialrådgiver Ingjerd Hansen i politiet.

Leyla Hasic
Foto: NRK

Torsdag forrige uke ble en 41 år gammel mann dømt til 21 dagers betinget fengsel, for å prøve å rive av Leyla Hasics nikab.

41-åringen møtte Hasic på åpen gate i Sarpsborg, på vei for å møte sin kone. Da de to møttes, gående over et fotgjengerfelt, snudde mannen seg tok tak i nikaben til Hasic og prøvde å rive den av.

Noen personer på parkeringsplassen like bortenfor var vitner til hele hendelsen, og ropte «faen du er klin gærn, rasist». Da svarte mannen med å rope «dra til helvete, jævla muslimer», og utføre en nazi-hilsen.

41-åringen fortsatte å yppe til bråk mot disse personene, og innrømmet i retten å ha vanæret dem. Til slutt begynte personene å løpe etter han, men 41-åringen løp og gjemte seg.

Antipati mot muslimer

– Handling mot fornærmede må anses være begrunnet i en antipati mot muslimer og deres religiøse uttrykk, heter det i dommen, som ble forkynt mandag.

Etter det Brennpunkt kjenner til er dette første gang det faller en dom i forbindelse med en sak der hatkriminalitet blir utført direkte mot et religiøst klesplagg.

Dette maler imidlertid ikke et riktig bilde av omfanget av denne typen rasisme.

Få anmelder hatkriminalitet

Leyla Hasic
Foto: NRK

Spesialrådgiver Ingjerd Hansen i Oslo politidistrikt har jobbet flere år med hatkriminalitet. Hun er ikke fornøyd med antall hatkriminalitetsanmeldelser som kommer inn til politiet.

– Vi vet det er store mørketall. Mange opplever denne typen hatkriminalitet, men unnlater å si ifra til politiet, forteller Hansen.

– Det har ikke vært noen stor utviling i antall anmeldelser i forbindelse med hatkriminalitet. Vi i oslopolitiet fikk inn 50 saker i fjor, og da tar jeg også med alle lignende saker, sier hun til Brennpunkt.

Spesialrådgiveren jobber for tiden med en større rapport, som skal gi svar på mange av spørsmålene rundt de nevnte mørketallene.