NRK Meny
Normal

Storaksjon mot falske kjøresedler

Politiet har avdekket 40 drosjesjåfører i Oslo som har kjørt med falske kjøresedler. – Bare toppen av isfjellet, sier folk i drosjebransjen.

I desember gikk politiet til aksjon mot de antatte bakmennene i forfalskningssaken. FOTO: JØRN NORST

I desember gikk politiet til aksjon mot de antatte bakmennene i forfalskningssaken. FOTO: JØRN NORSTRØM / NRK

Sohail Ashraf, driftsleder ved Christiania Taxi

Sohail Ashraf, driftsleder ved Christiania Taxi, oppdaget at enkelte av sjåførene hadde falske kjøresedler.

Foto: Jørn Norstrøm / NRK

Det var drosjenæringen selv som varslet politiet om utstrakt bruk av falske kjøresedler.

I mars i fjor fikk Sohail Ashraf, driftsleder ved Christiania Taxi, mistanke om at noen av hans sjåfører hadde forfalsket kjøreseddelen. Ashraf kontaktet politiet og gav dem lister over samtlige sjåfører som kjørte for selskapet.

Da politiet sjekket dem opp mot kjøreseddelregisteret, fant de over tjue sjåfører som hadde benyttet seg av ulovlig dokumentasjon for å skaffe seg arbeid som drosjesjåfør.

To antatte bakmenn pågrepet

Falsk og ekte kjøreseddel

De laminerte papirkortene er enkle å forfalske. Norges taxiforbund har foreslått at retten til å kjøre drosje heller skal inn som et merke i førerkortet.

Foto: Jørn Norstrøm / NRK

Alle drosjesjåfører må ha en kjøreseddel for å få lov til å kjøre drosje. Det er politiet som utsteder kjøresedlene som fungerer som bevis på at du har bestått språktest, kjentmansprøve, helsesjekk og at du har god vandel.

Etterforskningen har pågått i hele vinter og politiet har aksjonert mot to personer som de mener har vært med å organisere svindelen.

De ble begge to pågrepet i desember i fjor. Den ene av de to mennene ble varetektsfengslet i to uker. Det kan være flere bakmenn som ikke er tatt.

– Store mørketall

Politiet er ikke sikker på at de har avslørt alle.

Knut Nysæter, leder i trafikketterforskningsavsnittet i Oslo politidistrikt

Knut Nysæter, leder i trafikketterforskningsavsnittet i Oslo politidistrikt, tror det kan være flere sjåfører med falske kjøresedler.

Foto: Jørn Norstrøm / NRK

– Vi ser ikke bort ifra at det kan være mørketall og at det kan være flere sjåfører der ute som ikke har rent mel i posen, sier Knut Nysæter, leder i trafikketterforskningsavsnittet i Oslo politidistrikt til NRK.

Også Sohail Ashraf tror også det finnes flere drosjesjåfører med falske dokument.

– Jeg er overrasket over at det ikke er funnet flere. Ut ifra de tilbakemeldingene jeg har fått, så er det mange, mange flere som har benyttet seg av falske kjøresedler.

Etterforskningen er avsluttet og saken ligger nå hos påtalemyndigheten. De involverte risikerer ubetinget fengsel.