NRK Meny
Normal

Sonie Heen-Fagerli (78)

”En gang besvimte jeg på trikken på vei til skolen. Heldigvis var det en mann som tok meg i fallet.”

Sonie Heen-Fagerli
Foto: Privat

ARBEID

Sonie Heen-Fagerli jobbet som tannlegeassistent fra 1946-1985.

Hun begynte å jobbe som 14-åring, hos naboen som var tannlege. Noen dager i uken, etter skoletid, assisterte hun ham i hans praksis i Trondheim.

Her lærte hun å koke kobberamalgam, og å veie opp kvikksølv til bruk i fyllinger. Kvikksølvet ble levert i 3 literskanner, og en slik kanne veide over 40 kilo ettersom 1 liter kvikksølv veier 13,55 kilo.

Kvikksølvet måtte helles fra den store kannen og over i mindre glass før bruk. Det hendte at kannen veltet utover gulvet, og Heen-Fagerli måtte med kost og feiebrett få kvikksølvet opp fra gulvet.

Noen ganger brukte hun sugerør for å trekke kvikksølvet opp fra den store kannen, for så å slippe det ned i de små glassene.

Det var ingen ventilasjon på dette kontoret, ikke engang et vindu. Lufting foregikk ved å åpne døren ut i gangen.

SYKDOM

Sonie Heen-Fagerli blir syk etter kort tid i jobb. Hun får voldsom hoste, hodepine, svimmelhet med besvimelser og hun blir fryktelig trøtt.

Sykdomsbildet utvikler seg med sterke smerter i hele kroppen, synsforstyrrelser, først mye vann i kroppen og siden vekttap, fjerning av spyttkjertler, håret faller av, diaré, operasjon i urinveien, stoffskifteproblemer, humørsvingninger, mister neglene på fingrene, 6-7 aborter hvor hun fikk hjerneblødning under den ene.

Etter aborten var hun innlagt på Rikshospitalet et helt år, og fikk til slutt en epilepsi-diagnose.

I dag er balansen så dårlig at hun avhengig av krykker og gåstol for å komme seg frem.

UTREDNINGER OG NAV

I første omgang ble Heen-Fagerli nektet en utredning ved det arbeidsmedisinske senteret ved St. Olavs hospital i Trondheim, de mente hun var for gammel. Etter en klage fikk hun likevel komme til.

I november 2007 får Sonie Heen-Fagerli resultatet av utredningen fra St. Olav, som konkluderer med at hun er skadet av kvikksølv.

Heen-Fagerli søker NAV om å få godkjent sin sykdom som yrkessykdom i 2010, og venter nå på en avklaring derfra.