Sølvparaply til Brennpunktfilm

For andre år på rad fikk en Brennpunkt-dokumentar Sølvparaplyen. Bergen journalistlag deler ut paraply-prisene for fremragende journalistikk.

Prisvinnere

Paraplypriser og hederlig omtale til NRK-jenter: Kjersti Knudssøn (f.v.), Astri Thunold, Anette Berentsen, Kristin Helgeland Hauge og Synnøve Bakke.

Foto: Rune Møklebust / NRK

Astri Thunold fikk i helgen Sølvparaplyen i nyhetskategorien for Brennpunkt-dokumentaren « Ingens barn ».

I juryens begrunnelse heter det:

«Sølvparaplyen nyhet går til en undersøkende fjernsynsdokumentar om noen av de svakeste av de svake; barnevernsbarna. Dokumentaren gir et hjerteskjærende innblikk i en praksis der barnevernsbarn er blitt flyttet gang på gang mellom ulike fosterhjem og institusjoner. De blir til slutt «ingens barn».

Dokumentaren avdekker at hvert fjerde barn barnevernet plasserer utenfor hjemmet, blir flyttet fem ganger eller mer. Dette er en praksis som er stikk i strid med intensjonen, som er å gi barn stabile, gode oppvekstvilkår.

Bak dokumentaren er det gjort et omfattende kildearbeid på et felt der innsyn, tall og kunnskap er mangelvare. Hvordan flyttingene påvirker et barns tanker og følelser blir godt belyst gjennom de gripende historiene til nåværende og tidligere barnevernsbarn.»

Gullparaplyen gikk til Eystein Røssum, Helge O. Svela og Trond Olav Skrunes i Bergens Tidende for serien om barnvernet og rus.

NRK fikk også sølvparaplyen i magasinklassen. Linda Eide og Kristin Helgeland Hauge fikk prisen for første episode av programmet Norsk attraksjon .

Hederlig omtale

Brennpunkts Synnøve Bakke og Kjersti Knudssøn fikk i år hederlig omtale for for «Trafigura – hele bildet».

I juryens begrunnelse heter det:

«Fjorårets Skup-vinnere har fortsatt jakten på de internasjonale skurkene bak Sløvåg-skandalen. Selskapet Trafigura dumpet giftig avfall flere steder i verden.En serie nyheter om Trafigura avslørte at selskapet var klar over at avfallet de transporterte og lagret var farlig, giftig og ulovlig. Innovativ bruk av Twitter, samarbeid med journalister i mange land og grundige rettslige vurderinger førte til at NRK gikk ut med nyheter britiske medier ikke våget å publisere Dermed viste NRK at det ikke er mulig å unndra seg journalistisk søkelys, selv for verdens største selskaper.»

I fjor var det de som fikk sølvparaplyen for dokumentaren ”Mitt skip er lastet med..” om Sløvåg-saken .

Kjersti Knudssøn og Synnøve Bakke fikk i april SKUP-prisen , og dokumentaren fikk hederlig omtale i årets Prix Europa .

NRKs fotograf, Anette Berentsen, fikk hederlig omtale for innslaget "Bufaring".

Les mer om prisutdelingen i Bergen hos NRK Hordaland.