Når vi bruker internett samler en lang rekke selskaper informasjon om hva vi gjør og liker. Denne informasjonen blir fortløpende kjøpt og solgt på store, internasjonale børser.
Fordelen med den nye internettøkonomien er at vi får gratis tilgang til tjenester som Facebook og Google-eide Youtube. Ulempen er at en mengde aktører overvåker oss og kartlegger livene våre.
62 spioner på barnerommet
Jeffrey Chester som leder Center for Digital Democracy mener reklame rettet mot barn burde vært mye strengere regulert på nett.
Foto: NRKI Brennpunkt-dokumentaren «Youtube-generasjonen» advarer juristen Jeffrey Chester om reklame rettet mot barn.
– Youtube samler informasjon om barna og analyserer det de gjør, hvilke surfevaner de har, hvor de bor, hva de bruker tiden sin på, hvor de beveger seg. Så de kan gi ditt barn en mye mer målrettet reklame, sier Chester.
Datatilsynet sjekket hvem som sporet «Nora» (13) mens hun brukte internett til skolearbeid, kontakt med venner og underholdning. I løpet av én time der hun var innom populære nettjenester var det 62 forskjellige sporetjenester som fulgte med på det hun gjorde. Google var ansvarlig for fire av dem.
Øystein Riiser Gundersen prøver selv å unngå målrettet reklame.
Foto: Marius Arnesen / NRK– Den sporingen som foregår er som regel ikke ondsinnet, og handler ikke bare om reklamesalg. Det handler om å bli kjent med publikummet sitt, sier Øystein Riiser Gundersen, strategisk rådgiver i Medieutvikling i NRK.
– Ubehagelig å få målrettet reklame
Øystein Riiser Gundersen tror mange setter pris på at annonsene de får opp er relevante, men at noen opplever det som ubehagelig når annonsene helt tydelig er et resultat av overvåking på tvers av nettsteder og tjenester.
– Jeg liker ikke å få en annonse på Facebook som er basert på hva jeg har gjort på internett, det sitter ikke godt hos meg, sier Gundersen, som selv har valgt å installere verktøy som blokkerer informasjonskapsler (se faktaboks).
Tre av fire nordmenn merker at det er en sammenheng mellom hva de gjør på nett, og hvilke reklamer de får opp. Det kommer fram i en spørreundersøkelse gjennomført for Datatilsynet av Opinion AS.
Du kan velge hva Google skal lagre om deg, og endre annonseprofilen din.
Foto: SkjermdumpIfølge den samme undersøkelsen synes 79 prosent at det er ubehagelig at nettaktørene samler inn og deler personopplysninger for kommersielle formål.
Fem lenker som hjelper deg å velge bort målrettet reklame
EU krever at du som bruker skal ha mulighet til å skru av annonsesporing, men ettersom det er så mange forskjellige selskaper som sporer deg, klarer de færreste å unngå målrettet reklame helt.
- Her kan du se hva slags annonseprofil Google har laget på deg, og velge å skru av målrettet reklame
- Her kan du velge hva slags informasjon Google lagrer om deg
- Her kan du se hvilken aktivitet Google har lagret om deg
- Her kan du velge om du skal få reklame på Facebook basert på hva du gjør på andre nettsider
- Her kan du sjekke om du har tillatt sporing fra over hundre selskaper, og skru av de du ikke ønsker at skal spore deg
Du kan velge vekk målrettet reklame på telefonen din.
Foto: SkjermdumpDu kan begrense annonsesporing i personverninnstillingene på telefonen din. Det er også mulig å laste ned programmer som blokkerer informasjonskapsler og reklame.