Hopp til innhold

Slik laget vi ”Livmor til leie”

Arbeidet med dokumentaren ”Livmor til leie” handlet mest om tilgang til barnløse par som skal leie en annen kvinnes livmor i ni måneder for å få et eget biologisk barn.

Dokumentaren er en samproduksjon mellom dansk og norsk tv. De to danske programmene gikk i januar, mens vår norske dokumentar gikk nå 1. April.

Vårt arbeid med saken begynte på internettsider som Ønskebarnet, Surrogat.com og Barn i Magen. Her finner vi en hyppig korrespondanse mellom barnløse.

Vi fikk kontakt med flere par gjennom disse sidene, men det var par som ønsket å snakke med oss anonymt, og de fleste ville reise til USA for å få hjelp der.

Vi hadde som mål å se på det nye barnemarkedet, Øst-Europa, India eller Sør-Amerika. Og vi ønsket å få et heterofilt par til snakke åpent om det de skulle gjøre.

Befruktede egg ut av landet
En kollega i redaksjonen hadde tidligere snakket med paret i Stavanger, Iris og Jan Magnar Gundersen. Kontakten ble opprettet etter at det ble kjent at de skulle få ta sine befruktede egg ut av sykehuset i Haugesund til en surrogatmor i utlandet.

Helseminister Sylvia Brustad gikk overraskende langt i å si ja til at paret kunne ta med seg eggene. Hun skriver i et svar til Helse Fonna og sykehuset at ”etter en vurdering av lov, forarbeid og reelle hensyn har jeg kommet til at bioteknologiloven ikke er til hinder for at et par kan få utlevert lagrede befruktede egg fra sykehuset, slik at paret kan transportere dem til et land hvor det er tillatt med 'surrogatmor'".

Ønsket å være anonyme
Vi tok på nytt kontakt med paret. Nå sa de ja til at vi kunne intervjue dem, men det skulle være anonymt. De var redd for å få kritikk for ønsket om å bruke en surrogatmor.

Vi fikk likevel lov å treffe dem og vi gjorde et anonymt intervju med dem der de fortalte om hvor glade de var over beslutningen og at de nå var i full gang med å finne en klinikk som kunne komme til Haugesund for å transporter eggene ut.

Vi hadde hyppige telefonsamtaler med paret, og besøkte de flere ganger i Stavanger for å følge prosessen med å finne en klinikk som kunne hjelpe de med å få eggene ut av landet. Sykehuset i Haugesund og behandlende lege ble også kontaktet og kunne bekrefte historien til paret.

Tre måneder etter vi traff paret for første gang tar de kontakt med sykehuset for avtale hvordan representanter fra den Ukrainske klinikken kan få hentet ut eggene.

Lederen for fertilitetsavdelingen i Haugesund sier da at han trenger en siste avklaring fra departementet. Han ringer, og får til svar at paret ikke får hente eggene likevel fordi det står i svaret fra statsråden at sykehuset ikke får ha noen aktiv rolle i distribusjon.

Departementet viser også til et senere rundskriv der de presiserer den forutsetningen. Sykehuset kan derfor ikke hjelpe paret fordi det kan straffes for medvirkning til overtredelse av loven.

Vil stå åpent frem
Da bestemmer Iris og Jan Magnar Gundersen seg for å stå åpent frem å fortelle historien.

De er sinna og fortvilte, og opplever beskjeden fra myndighetene som et svik. Vi gjør da nye åpne intervju med paret.

Barn solgt i Kristiansand
Historien i fra sykehuset i Kristiansand dukket opp litt ved en tilfeldighet. . En av mine kollegaer fortalte at han hadde en kjenning som jobbet på Sørlandets Sykehus. Hun hadde fortalt at det kom en kvinne fra Øst-Europa til sykehuset for å føde et barn som hun skulle selge det til et norsk par.

Historien sier noe om surrogatmødre på norsk jord. Vi ønsket selvsagt å finne ut om dette hadde skjedd før, og hvem denne kvinnen var.

Annonse

Vi satte annonse i Jordmorbladet, og ringte flere sykehus, fødeklinikker, og sykepleieforbundet. Spørsmålet var, kjenner dere til en lignende historie…

Vi fikk ingen svar på annonsen, og andre sykehus stilte seg uvitende til problemstillingen. Men som de sa; Vi har jo mange kvinner fra Øst-Europa på våre fødeavdelinger, men de sier ikke at de er surrogatmødre…

Vi prøvde også å få tilgang til navnet gjennom sykehuset i Kristiansand, folkeregisteret, fødselsregisteret, tolketjenesten og advokater som kunne ha noe med saken å gjøre. Vi ble møtt av taushetsplikten de fleste steder. Vi prøvde også flere klinikker i Øst-Europa om de hadde surrogatmødre som ble sendt til Norge, men også der svarte ledelsen at de hadde taushetsplikt. Men klinikkene i både Ukraina, Russland, India og England bekrefter at de har god kontakt med flere norske par.

Samarbeid med Danmarks Radio

Danmarks Radio hadde alt startet arbeidet med to femti minutters dokumentarer hvor de avslørte at mange danske par bruker surrogatmødre.

Danmark hadde et større team som fulgte et dansk par over nesten et år. De var i både England, som er det eneste landet i Europa som tillater surrogatmødre, i USA og i Peru. Og i august i fjor dro de til India.

Det danske paret tok kontakt med redaksjonen i Danmarks Radio etter at de hadde mistet kontakten med sin surrogatmor i Peru. Hun ble bare plutselig borte, og paret var fortvilet. De lurte på hva som hadde skjedd og trengte hjelp til å finne ut av det.

Var kvinnen fra Peru virkelig gravid med deres barn, eller hadde hun lurt dem, eller var det bare var en misforståelse. Danmarks Radio dokumentar dro da til Peru for å lete etter surrogatmoren.

De fant henne og fant også ut at hun løy om at hun var gravid.. Hun hadde fått utbetalt mesteparten av pengene, nærmere 100 tusen kroner og hadde falske ultralydbilder og dokumentasjon på at hun var gravid. .

Redaktøren i Danmarks Radio, Dokumentar, Steen Jensen, mente at vi kunne samarbeide. Han viste til samtaler med klinikker i India, Russland og Ukraina som bekreftet at de hadde hatt kontakt med også norske par.

Brennpunkt fikk overspilt bilder og intervju fra de danskene hadde gjort, og startet da arbeidet med å finne de norske historiene.