NRK Meny
Normal

Slik beskytter du nettverket ditt

Ved hjelp av noen enkle grep kan du bytte til den sikrere krypteringsvarianten WPA eller WPA2, og slik beskytte deg mot inntrengere på nettverket.

Dan Egerstad hacker et nettverk

Dan Egerstad (t.v.) er en tidligere hacker som nå jobber som sikkerhetskonsulent. Her demonstrerer han hvor enkelt det er å hacke seg inn på et åpent nettverk.

Foto: Uppdrag granskning / SVT

Det fins flere måter å endre krypteringen på et trådløst nettverk. Hvilken metode du velger avhenger av hvilken ruter du har.

1. Logg deg inn på ruteren ved å skrive ruterens IP-adresse i adressefeltet på nettleseren. Sjekk bruksanvisningen for ruteren din for å få riktig IP-adresse.

2. Gå inn på hovedinnstillingene for det trådløse nettverket.

3. Velg krypteringsmetoden WPA eller WPA2.

4. Velg en krypteringsnøkkel. Velg en nøkkel som har minst åtte tegn; sikkerheten blir høyere jo flere tegn du bruker i nøkkelen. Bruk gjerne minst ti eller flere tegn i nøkkelen. Velg tilfeldige tegn og bland helst bokstaver, tall og andre tegn for å gjøre det vanskelig for utenforstående å gjette nøkkelen din.

Vanlige nøkler er 192.168.0.1 (D-Link, Netgear), 192.168.1.1 (Linksys, Netgear) og 192.168.2.1 (Belkin).

Dessuten: Bytt navnet på nettverket SSID til et unikt SSID.

Sterkt passord viktig

Sikkerhetskonsulent og tidligere hacker Dan Egerstad har ytterligere ett viktig råd:

– Du må fortsatt ha et sterkt passord, så klart.

– Og hva innebærer det?

– Det skal være ganske langt og bestå av minst åtte tegn. Det skal helst være et ikke-ord, altså ikke et navn eller noe som er med i ordlisten, sier Dan Egerstad.