Sjekker sprit og sigaretter, men ikke lasten

Tollvesenet skal fortolle varer som tas inn og ut av Norge, også de som kommer med tankskip. Tollvesenet går imidlertid aldri om bord på tankskip for å kontrollere at det skipet opplyser at det har om bord, faktisk stemmer med de papirene de leverer.

Helge Toft, Tollvesenet i Bergen

Helge Toft hos Tollvesenet i Bergen.

Vi ringer Tollvesenet i Bergen og får kontakt med Helge Toft, overtollinspektør i avdelingen med ansvar for skipsanløp. Vi vil gjerne se papirene de åtte skipene som gikk til Vest Tanks anlegg i Sløvåg.

Vi får ikke kopiere papirene, men må sitte på tollkontoret og skrive av dokumentene.

Bensin til vask

Det er hos Tollvesenet vi oppdager at Vest Tank har tatt imot store laster med bensin for vask. Det foreligger imidlertid ikke import- eller eksportpapirer på dette fordi lasten er i transitt. Papirene vi får se er kun anløpsmeldinger.

Utførselsdeklarasjon mangler

Vi spør i tillegg Tollvesenet om det har mottatt søknad om utførsel fra Vest Tank, Alexela og Trafigura før eksplosjonen, og det har de ikke. Skipet Ottavia, var hos Vest Tank og hentet 5.400 tonn rester fra vaskeindustrien, uten å levere utførselspapirer til Tollvesenet.

Om bord

Tollvesenet tar stikkprøver om bord, men sjekker om mannskapet har lovlig mengde alkohol og sigaretter på lugaren og hva de har i medisinskapet. Lasten blir aldri sjekket.