Teppefall for Kong Sverre

På lørdag gikk Sverre Anker Ousdal (69) på scenen i sin siste forestilling - som den mektige Kong Lear av William Shakespeare. Avslutningen blir ikke som han hadde tenkt seg. For fem år siden mistet han synet.

Ousdal1

Siste rolle: Regissør Stein Winge og hovedrolleinnehaver Sverre Anker Ousdal har kjent hverandre fra Teaterskolen for femti år siden. Nå skal Ousdal gjøre sin aller siste rolle før han går av med pensjon.

Foto: Kristine Hovda / NRK

Den markante skuespilleren gikk ut av Teaterskolen i 1965. NRK har fulgt ham under forberedelsene til hans siste forestilling.

– Nå er vi midt i prøvene på dette stykket, Kong Lear, som Stein Winge setter opp. Han er en gammel klassekamerat fra Teaterskolen. Det er akkurat den samme følelsen som da jeg begynte. Dette får jeg ikke til, dette går ikke - jeg får det ikke til.

Sverre Anker Ousdal tenker seg om.

– Av og til så går det jo ikke, det blir rene skjære fiaskoen, sier han.

Men som regel går det bra.

Den blonde, høyreiste sørlendingen har vært skuespiller i over femti år. Fast ansatt på Nationaltheateret siden 1970. Han er en av Norges mest brukte filmskuespillere og har gjort stor suksess også i utlandet. Samboer med kollega Kjersti Holmen. Far til Mads Ousdal. Æresmedlem i Norsk skuespillerforbund og Ridder av første klasse av Sankt Olavs orden.

For fem år siden fikk Sverre Anker Ousdal kreft. Da legene opererte ut svulsten, gjorde de en feil. Mangel på surstoff under narkosen gjorde Ousdal var nesten blind da han våknet.

– På ett øye er jeg helt sort, og på det andre ser jeg så vidt. Men jeg klarer meg på teateret her. Dette yrket er sånn at vi gjør det samme, du tar en bok, setter deg, leser, setter den tilbake. Uttrykket «jeg kan arrangementet i blinde» skjønner jeg betydningen av nå. Men det er klart, jeg har jo lyst å se mine kjære rundt meg, hvordan de ser ut, barnebarna som vokser opp. Det savner jeg jo, sier han.

Lørdag niende november går Sverre Anker Ousdal (69) på scenen for siste gang, som den mektige Kong Lear av William Shakespeare. Avslutningen blir ikke som han hadde tenkt seg. For fem år siden mistet han synet. 
Tilgjengelig i:
Verden
Første gang sendt:
NRK P2 09.11.2013 10:03
Siste gang sendt:
Serietittel:
Radiodokumentaren
Episodetittel:
Serietittel: Radiodokumentaren: Kong Sverre 09.11.2013
Varighet:
45 minutter
Seriebeskrivelse:
Dokumentarserie med fokus på mennesker og samfunn

Radiodokumentaren: Kong Sverre - et portrett av Sverre Anker Ousdal

Sverre har vært helt i Barne-TV som Babb i Klabb og Babb. Han har spilt i TV-seriene Grenseland og Blodsbånd og i filmer som Orions Belte, Kristin Lavransdatter, Insomnia og Salmer fra kjøkkenet.

Han har gjort alt av store roller på Nationaltheateret. Utenom én. I høst setter Nationaltheateret opp tragedien Kong Lear av William Shakespeare, om den mektige kongen som skal fordele arven mellom barna før han går i graven. Han krever kjærlighet fra døtrene sine, men ser ikke at han har vært en elendig far.

Sverre har hovedrollen. Nervene stiger i takt med at premieredatoen nærmer seg.

– Jeg forundrer meg over at det er så kort fra hat til kjærlighet hos kong Lear. Selv er jeg mer langdryg fra raseri til lede. At han blir så rasende og gal når hans døtre ikke gjør som han sier og har forventet, det synes jeg også er...

Han sukker.

– Men det er noe der. Jeg kan ikke si så mye annet enn at, herregud for en fyr altså.

– Denne gangen har du ikke mulighet til å gjøre det godt igjen?


– Hva tenker du på? Med neste stykke?

Ousdal smiler skjevt.

– Nei, men når lysene slukkes for en forestilling så er det borte. Det finnes ikke, annet enn i publikums hode. Teater er jo øyeblikkets kunst. Når det er slutt så er det slutt. Og godt er det kanskje.

En ny premiere venter Sverre på den andre siden av teaterscenen. Nå må han finne ut av livet som pensjonist. Planene han hadde lagt, finsnekringen, modellbåtbyggingen, turene langs sjøen ved sommerhuset på Lista, alt må revurderes. Men Ousdal er ikke typen som gir opp uten kamp.

– Og så har jeg jo en sønn som er her på teateret. Jeg får følge med på ham da.

Ousdal 36

Venner: Nils Ole Oftebro og Sverre Anker Ousdal diskuterer lavmælt mens de andre skuespillerne forbereder seg til ny prøvegjennomgang.

Foto: Kristine Hovda / NRK