Hopp til innhold

Sesongen 2005

Her følger en oversikt over de programmene Brennpunkt har sendt i 2005. Klikk deg inn på hvert program og les mer.

11. januar: Heltene som forsvant

Onsdag 22. september 1943 ble det tyske slagskipet Tirpitz angrepet av britiske dvergubåter mens det lå for anker i Kåfjord i Alta. Av mange regnes angrepet som det dristigste under andre verdenskrig.

Se Heltene som forsvant

25. januar: Det ville markedet

I private norske hjem finnes mange ulovlige kjæledyr som sjeldne aper og kvelerslanger. Hvor enkelt er det å kjøpe ville dyr? Brennpunkt var med å kjøpe en svart panter i Brasil.

Se Det ville markedet

1. februar: Penger som regn

Etter nedbørsrekorder i høst har det blitt påstått at strømprisen er rekordlav. Dette er feil. I virkeligheten er strømprisen høyere nå enn den har vært i år med tørke. Store kraftkonsern tjener derfor mer enn noen gang før, og staten tjener mest av alle.

Se Penger som regn

8. februar: Kirurgisk krigføring

En frisk kvinne ble lam etter en sykehusbehandling hun ikke trengte. Legene fryktet for at pasienten skulle gå til et konkurrerende sykehus. Pengefokuset i norsk helsevesen gjør at friskere og friskere pasienter legges under kniven.

Se Kirurgisk krigføring

15. februar: Politisk nøysomhet

Brennpunkt setter søkelyset på det nære forholdet mellom Bondevik, og noen meget rike mennesker.

Se Politisk nøysomhet

22. februar: Bevisets stilling

Privatetterforsker Tore Sandberg mener politiet i Molde forledet forhørsretten og forsvarsadvokatene under etterforskningen av drapet på Laura Birkeland (94) fra Molde.

Se Bevisets stilling

1. mars: Den sterkestes rett

— Det er lovløse tilstander på Finnmarksvidda. Reintyveri og konflikter om beiteland er ikke uvanlig. Årsaken er at det er anarki på vidda, sier reindriftssamene Thomas og Henrik Gaup.

Se Den sterkestes rett

8. mars: Medisin mot overgrep

For første gang i Norge er kastrering ved hjelp av medisin prøvd ut på sex-kriminelle. — I femten år har livet mitt bestått av seksuelle tvangstanker døgnet rundt. Å være kvitt disse tankene er en enorm lettelse, sier en 35 år gammel mann som nå har vært medisinsk (kjemisk) kastrert i vel et halvt år.

35-åringen er en av fire seksualforbrytere som meldte seg til et unikt kastreringsforsøk i Trondheim fengsel.

Se Medisin mot overgrep

15. mars: På politiets nåde

Bilimportøren som er anmeldt over 20 ganger benekter dokumentfalsk og hevder at andre står bak. Han hevder også at han hjelper politiet med en større sak. Bruktbilimportøren har en rekke anmeldelser mot seg, blant annet fra Tollvesenet, og en politimann skal blant annet ha hjulpet ham med å transportere biler.

Se På politiets nåde

5. april: Gruvens hemmeligheter

12. januar 1951 skrev kongeriket Norge en inntil nå hemmelig avtale med USA. De nylig frigitte dokumenter fra Riksarkivet som Brennpunkt har fått tak i, forteller hvordan en liten gruve ved Ulefoss i Telemark gjorde Norge svært delaktig i et av den kalde krigens mest skremmende våpeneksperimenter.

Se Gruvens hemmeligheter

12. april: Fakturafabrikkene

Norske småbedrifter blir svindlet for rundt en milliard kroner årlig med falske fakturaer. Småbedriftene lar seg lure trill rundt og betaler regninger på oppføringer i ulike kataloger som enten ikke eksisterer, eller er så anonyme at ingen vet om dem.

Se Fakturafabrikkene

19. april: Anbud for enhver pris

Ortopedisk skoproduksjon ble lagt ut på anbud i år 2000 for å spare penger. Ordningen har resultert i frykt for et liv i rullestol og tapte arbeidsplasser. Store besparelser kan foreløpig ingen dokumentere.

Se Anbud for enhver pris

26. april: Livsverket som gikk tapt

I 1991 ble en av Lillehammers store gründere, Inge Burøy, satt på sidelinjen i det han opplevde som en kupplignende operasjon. Sparebanken Nor stod sentralt i denne operasjonen.

Se Livsverket som gikk tapt

3. mai: Diplomatisk dobbeltmoral

Utenriksdepartementet (UD) taler med to tunger i den glemte konflikten i Vest-Sahara. UD tar offisielt avstand fra Marokkos ulovlige okkupasjon av Vest-Sahara, mens den norske ambassadøren til Marokko er opptatt av å få fram marokkanernes syn på konflikten.

Se Diplomatisk dobbeltmoral

10. mai: Kvikksølvjentene

Gerd Irene Lyse og Tordis Synnøve Stigen Klausen jobbet som tannlegeassistenter på 1970- og 80 tallet, og ble gradvis syke.

Daglig knadde de kvikksølv i hendene. Det ble også kokt og sølt på gulvet.

Ingen fortalte dem at det var farlig.

Se Kvikksølvjentene

Høsten 2005

23. august: LO ved Kongens bord

Fire år i skyggen av høyresiden er nok. Et nytt, rødgrønt regjeringsalternativ prøver å ta makten i Norge ved Stortingsvalget. Bak står LO som pådriver og bidragsyter. Hvilken uttelling får LO hvis det blir en ny rødgrønn flertallsregjering?

Se LO ved kongens bord

6. september: Hytteboomen

Uberørt norsk natur er snart en mangelvare, men det finnes ingen nasjonal styring på hvordan vi forvalter vår felles naturarv. Hva mener miljøvernministeren om det - få dager før valget? Brennpunkt ser på hytteboomen i fjellheimen.

Se Hytteboomen

13. september: Raske biler, raske penger

Det siste tiåret har mer enn 15 000 norske biler forsvunnet. Flere tusen av disse bilene er blitt solgt illegalt i Øst-Europa. Denne dokumentaren setter søkelyset på den organiserte bilkriminaliteten i Norge, og hvordan disse miljøene opererer på tvers av landegrensene.

Se: Raske biler, raske penger

20. september Hitlers dødelige arv

Bare fem kilometer utenfor kystperlen øya Fedje truer en giftig ubåt-last livet i Nordsjøen. På 150 meters dybde finner vi vraket av Hitlers siste ubåt på vei til Japan.

Se: Hitlers dødelige arv

27. september Svindleren og hans menn

Økonomisk kriminalitet lønner seg i Norge. Brennpunkt viser hvordan et kriminelt nettverk gjennom flere år kunne svindle til seg et par hundre millioner kroner gjennom momsbedrageri, falske fakturaer og misbruk av selskapers kreditt.

Se: Svindleren og hans menn

5. oktober Jakten på Nokas-pengene

I kveldens Brennpunkt avsløres det at finansmannen Christer Tromsdal var på oppdrag for politiet i Nokas-saken da han ble skutt utenfor Frogner kirke i desember i fjor. Nrk valgte å sende dokumentaren til tross for at den ble stoppet av Namsretten.

Se: Jakten på Nokas-pengene

11. oktober Pentagons øye?

Vardø-radaren er en av verdens kraftigste. Den er eid av USA, men stasjonert i Norge. Hva gjør den her?

Se: Pentagons øye?

18. oktoberBarndommen bak murer

I de samme områdene som Norge har enorme økonomiske interesser, skjer det overgrep mot barn i fengsel. Hva er Norges ansvar?

Se: Barndommen bak murer

25. oktober Drapene på Hopseidet

Foto: Riksarkivet

Natt til 6. mai 1945 - to dager før krigen sluttet - ble det lille stedet Hopseidet i Finnmark utsatt for et rått og brutalt angrep fra tyske elitesoldater. Seks norske sivilister blir skutt og drept, og 17 barn ble farløse. Først nå får de pårørende mange av svarene på hva som skjedde den skjebnesvangre natten.

Se: Drapene på Hopseidet

1. november Kvikksølvbarna

Norske kvinner frykter at barna deres er skadet av kvikksølvdamp. I vår sendte Brennpunkt dokumentaren Kvikksølvjentene, om tannlegeassistenter som var syke etter å ha arbeidet i kvikksølvdamp. Etter programmet ringte mer enn 100 kvinner og fortalte at også barna har skader.

Se: Kvikksølvbarna

8. november En hendelse

Avinor er ansvarlig for at det er trygt å fly i Norge. I tillegg har de fått i oppdrag fra Samferdselsdepartementet å kutte kostnadene med 400 millioner kroner i året. Klarer de å opprettholde flysikkerheten samtidig som de kutter kostnadene?

Se: En hendelse

15. november Folkets dom

For første gang i Norge har tv-kameraer filmet hva som kan skje når norske jurymedlemmer kommer sammen for å felle en dom over en tiltalt i en alvorlig straffesak. Brennpunkt har fulgt jurymedlemmer i Borgarting lagmannsrett som deltok i et psykologisk eksperiment ved Universitetet i Oslo.

Se: Folkets dom

22. november Besatt av en brann

I mer enn femten år har to menn, en dansk og en norsk, kjempet for å finne sannheten om hvem som satte fyr på Scandinavian Star en aprilnatt i 1990 - og om hvem som var eier av skipet.

Se: Besatt av en brann

29. november: Dilemma dødsstraff

Rahila-saken står i stampe. Et halvt år etter at Rahila Iqbal (20) ble funnet død, har pakistansk politi ennå ikke fått tilgang til avgjørende etterforskningsmateriale samlet i Oslo.

Se: Dilemma dødsstraff

6. desember: Medaljens bakside/h2> Norske myndigheter kjente til at Israel ville skaffe seg atomvåpen før de solgte 20 tonn norsk tungtvann til Israel. Likevel ble ikke handelen stanset. Se: Medaljens bakside

13. desember: Lik i lasten

Fire spanske arbeidere døde under dekk på fregatten «Roald Amundsen» bare 14 dager før sjøsetting. – Grove brudd på arbeidsmiljøloven, sier det spanske arbeidstilsynet om forholdene på verftet som fikk jobben av forsvaret. Se: Lik i lasten

Lenker