Hopp til innhold

Oppfyller alle krav - nektes ny bolig

OSLO ØST (NRK.no) Politikere, Velferdsetaten og bydelen er enige om at Selma (11) og familien hennes ikke bør bo i Oppgang 13. Likevel nektes de å flytte.

Selma opp trappa

Selma har drømt om et nytt sted å bo i to år. Denne uken kom avslaget fra Oslo kommunes klagenemnd: Siden det ikke finnes ledige boliger i bydelen, så må familien fortsette å bo trangt og med skumle naboer.

Foto: Beate Riiser / NRK

Dette er historien om hvordan en liten jente på 11 år trodde at reglene også gjaldt henne. Helt til tre politikere så et trumf-kort på bordet.

Selma tør ikke å gå ut av døra i Oppgang 13 i Oslo øst av frykt for naboene. Hun har sett sprøyter og blod i oppgangen. Akebrettet hennes og lillebrorens vogn har blitt tisset på. Hun blir vekket om nettene av razziaer, narkosalg og fester.

Se nettdokumentaren: Oppgang 13

Forrige uke kastet naboen en halvspist kebab rett i ansiktet hennes. Hun var ute og lekte med lillesøsteren og en venninne da mannen rundet hjørnet på bygården og traff de tre jentene. De begynte å løpe, men var ikke raske nok. Noen uker tidligere ble en mann knivstukket i nabooppgangen.

Fram til nå har Selma trodd at hun en dag kan få flytte fra alt dette.

Men slik skal det altså ikke gå.

To års ventetid

Historien begynner for to år siden. Selmas far søker om å få bytte leilighet. De er fire barn, mor og far som deler 58 kvadratmeter. De vil gjerne ha to soverom. Og fars lege bekrefter at han ikke kommer ut eller inn av leiligheten uten hjelp. De trenger en treroms leilighet i første etasje eller i et bygg med heis.

I dag er Oslo-politikerne Berit Sletvold Tetzschner (H), Dag Bayegan-Harlem (Ap) og Ellen Wenche Ronæss (H) enige med familien i deres behov. Men det hjelper likevel ikke. De tre politikerne sitter i Oslo kommunes klagenemnd, og er den endelige instansen som behandler familiens klage i Oslo kommune.

Men tilbake til søknaden for to år siden: Fem måneder etter kommer avslaget fra bydelen.

Bydelen svarer kort og godt at familien oppfyller kravene om å bytte bolig. Men: Det er rundt 12 måneders ventetid på en treroms bolig. Og ingen kvalifiserte søkere fikk en treroms leilighet på dette tidspunktet. Og når det er så lang ventetid, så har Oslo kommune selv bestemt at ingen får stå på venteliste heller.

Søknaden blir avvist 6.desember 2012 med trumf-kortet som ingen kan slå.

– Vi har dessverre veldig lite ledige boliger. De som står på venteliste i dag kom på listen før det var så lang ventetid, forteller Bjørg Stillingen fra bydelen.

LES: Står åtte måneder i klagekø

Avslagsbrev oppgang 13

Dette er det første avslaget på søknaden om å flytte fra Oppgang 13. Begrunnelsen om at det ikke er noen ledige boliger har fulgt familien fram til i dag.

Foto: Beate Riiser / NRK

Klager

Selmas far gir likevel ikke opp. Han klager på avslaget flere ganger. En advokat engasjerer seg og klager sammen med dem. Ingenting hjelper.

Saken havner hos Velferdsetaten. Også de er enige om at familien ikke bør bo i Oppgang 13. Likevel konkluderer de med at siden det ikke er ledige treromsleiligheter i bydelen så skal familien bo der.

Etter to år havner saken i Oslo kommunes klagenemnd.Her sitter de tre politikerne, Tetzschner (H), Bayegan-Harlem (Ap) og Ronæss (H) og skal endelig avgjøre om Selma kan få flytte fra naboene hun opplever som truende. En liten stund kjenner hun på håpet om å kunne invitere en venninne hjem.

– Naboer som er skremmende påberopes av veldig mange i flere bydeler. Men akkurat det problemet er det andre institusjoner som kan hjelpe bedre til med. Vi kan ikke alltid makte å finne nye og bedre naboforhold, mener Ronæss.

– Hva legger du i det?

– Det kan være politiet eller helsehjelp som svikter folk som må ha behandling. Det er et dilemma i en storby at vi har større pågang på kommunale boliger enn det vi har tilgjengelige, svarer Ronæss.

Narkotika og brukerutstyr på stuebordet til Selmas nabo.

Selmas naboer lever et annet liv enn småbarnsfamilien. Leiligheten bærer preg av rusmisbruk og hyppige fester.

Foto: Beate Riiser / NRK

Drømmer

For å få bytte kommunal bolig trenger en familie kun å oppfylle ett av tre krav for at dagens bolig ikke er egnet. Familien tror at advokaten deres, Christian Kramers brev om hvordan familien oppfyller alle de tre kravene vil overbevise politikerne:

  • 58 kvadratmeter og et soverom er for lite når de er seks personer.
  • Faren i familien trenger fysisk tilrettelegging.
  • Barna blir truet og familiens velferd lider under naboenes oppførsel.

Selmas far begynner å drømme om å kunne gå inn og ut av sitt eget hjem uten hjelp av kona. Og Selmas bror begynner å tenke på at han kan gå hjem fra skolen uten å måtte vente på storesøsteren for å tørre å gå opp trappa.

Selv om kriteriene er til stede, så må det faktisk eksistere en ledig bolig.

Ellen Wenche Ronæss (H)

Moren er spent og planlegger sammen med barna hvordan rommet deres i den nye leiligheten vil se ut.

Sommerferie

Denne sommerdagen sitter de tre politikerne og avgjør flere klagesaker. Kanskje tenker de at det skal bli godt å komme hjem. Hjem til boligområder som er kjent for mye annet enn voldelige og narkomane naboer. De sier seg i hvert fall enige om at familien i dag ikke har en egnet bolig, og at en treroms bolig i første etasje eller med heis er egnet for familien.

Så langt er familiens drømmer fremdeles levende. Men så var det dette trumf-kortet fra bydelen: Når det ikke er noen ledige egnete boliger. Hva skal man da gjøre med en familie som trenger det?

Oslo kommunes klagenemnd er et lukket møte. Så hvor lenge politikerne diskuterte er uvisst. Men anbefalingen deres er enstemmig. De så trumf-kortet fra bydelen:

Når det ikke finnes ledige boliger så avslås søknaden. Endelig.

– Selv om kriteriene er til stede, så må det faktisk eksistere en ledig bolig. Hvordan kan vi tildele en bolig som ikke eksisterer, spør Ronæss i dag.

Klagenemnda mener etter dette at klager ikke har egnet bolig

Oslo kommune klagenemnd

– Dette illustrerer at det er et problem med kommunale boliger i denne bydelen. Vi kan ikke tildele boliger som kommunen ikke har, legger Bayegan-Harlem til.

- Ikke nok

Familiens advokat mener klagenemdna ikke har gjort jobben sin grundig nok i denne saken.

– Spørsmålet de burde ha stilt seg er om bydelen har gjort nok for å finne mer egnede boliger for barna, mener Kramer.

LES: - Oslo kommune bryter loven

– Vi ser på om vedtaket er korrekt. Det er vårt ansvar, svarer Ronæss.

Det samme svarer lederen for nemnda og Ronæss' partikollega, Berit Sletvold Tetzschner:

– Vi har behandlet denne saken etter reglene. Vi har ikke noe annet vi kan tilby, sier Tetzschner.

BARNEOMBUDET: - Det er skammelig

Samme dag som avslaget kom sendte Kramer klagen videre til Sivilombudsmannen. Nå gjenstår det om å se om de kan hjelpe Selma og familien ut av Oppgang 13.

Vi har behandlet denne saken etter reglene. Vi har ikke noe annet vi kan tilby

Berit Sletvold Tetzschner (H)

Fattigdom hos barn er økende. Det er større forskjeller. Og ekspertrådet hos Barneombudet har helt spesifikt bedt om å slippe å vokse opp med rusmisbrukere og psykisk syke naboer. Sivilombudsmannen er veldig på den ballen, og jeg har tro på at de tar denne saken, mener Kramer.