Hopp til innhold

Regnskog-okkupant møtte Hydro-direktør

– Dialog med lokalsamfunnene er veldig viktig, sier Hydro-direktør John Thuestad, etter møtet med Midiam Ribeiro fra Tauá-samfunnet som okkuperer en del av Hydros tomt i Brasil.

Midiam Ribeiro møter John Thuestad i Norsk Hydros hovedkontor i Oslo.

Midiam Ribeiro møter John Thuestad i Norsk Hydros hovedkontor i Oslo.

I Brennpunkt-dokumentaren «Et lite stykke regnskog» kjemper 40 år gamle Midiam Ribeiro for retten til å bo utenfor Hydros store alumina-raffineri nord i Brasil.

Samme dag som filmen ble vist, marsjerte Midiam inn døra til Norsk Hydros hovedkontor i Oslo.

– Jeg er veldig spent på dette møtet, sa Midiam på vei inn, i lånt vinterjakke og lue.

Midiam i Oslo

Midiam Ribeiro ble invitert til Norge av Latin-Amerikagruppene i Norge.

Foto: Bodil Voldmo Sachse / NRK

Strid om kontrakt fra 1982

Midiam deltok på et møte Hydro arrangerte for flere ideelle organisasjoner, og selskapets egen avdeling for samfunnsansvar.

Det var første gang kvinnen fra regnskogen nord i Brasil var utenfor hjemlandet, og første møte med snø og Norge. Hydro derimot, har hun vært i nærkontakt med tidligere.

Som landokkupant i Tauá-skogen er hun blitt kastet ut fra Hydros område, senest i 2017. Hun er en del av en gruppe som okkuperer et landområde de hevder å ha rett på, gjennom en kontrakt fra 1982.

I kontrakten er det avsatt areal til landbruksformål og et økologisk verneområde.

Hydro mener kontrakten er utløpt, og at nåværende kommuneplan, der hele området er satt av til industri, er det som gjelder.

Midiam Ribeiro og de andre i Tauá-skogen vendte tilbake bare noen uker etter at de ble kastet ut i 2017. Siden har de kjempet en kamp for å bli værende, for å leve i og av naturen.

Midiam Ribeiro møter Hydro-direktør John Thuestad

Hydro-direktør John Thuestad lover å komme på besøk til Tauá-samfunnet.

Foto: Bodil Voldmo Sachse / NRK

– Rom for forbedringer

I Oslo får Midiam Ribeiro for første gang treffe den øverste representanten for naboen som vil ha dem vekk. Hydro-direktør John Thuestad har også reist fra Brasil til Oslo.

– De sier de skal inkludere Tauá i sine prosjekter, og de sier de skal besøke Tauá. Det skal de få lov til, sier hun etter møtet.

– Det er veldig fint å opprette denne kontakten. Det største rommet i et hus, er rommet for forbedringer, sier Thuestad, som innrømmer at Hydros forhold til lokalbefolkningen kan bli mye bedre.

Han nevner tiltak som bygging av fotballplasser og nylige ansettelser av et førtitalls ungdommer på Hydros anlegg, for å komme noen krav i møte.

– Håper på det beste

Konflikten med Tauá-folket er ikke løst, men Thuestad sier han vil komme på besøk til Midiam i Tauá-skogen. Dessuten lover Hydro en plass for Tauá-samfunnet i initiativet som kalles «Substainable Barcarena» og som blir finansiert av Hydro. Det er avsatt 250 millioner norske kroner over ti år til dette formålet.

– Det gjenstår å se hva som skjer. Jeg er skeptisk, men håper det beste, sier Midiam Ribeiro.

Ribeiro deltok også i en paneldebatt i regi av Latin-Amerikagruppene, der Brennpunkt-filmen ble vist.

Susan Fay Kelly, seniorrådgiver for menneskerettigheter i Regnskogfondet deltok i debatten.

– Filmen kommer med mye ny informasjon som vi ikke hadde, selv om vi jobber med denne saken daglig. Her ser vi hvor mye menneskers liv kan bli påvirket at et selskap, også norske selskap, sier Kelly.

Rundt Hydros aluminiumsanlegg i Brasil lever urfolk som det norske selskapet vil ha fjernet. Politikk, penger og forurensing skaper problemer for Hydros eventyr i regnskogen.

Se Brennpunkt-dokumentaren «Et lite stykke regnskog»