Regene hevder hun ble voldtatt som 16-åring – aldri avhørt av politiet

Regene Ybanes ville fortelle sin historie om prostitusjon og overgrep for å varsle politiet om nordmannen hun hevder voldtok henne. Hun ble aldri avhørt før politiet henla saken.

Regene sitter på fanget til nordmannen

Til norsk politi har nordmannen sagt at 16 år gamle Regene var hans kjæreste. Hun forteller til NRK at han var hennes første overgriper og sexkunde.

Foto: Privat

– Jeg vil at norsk politi skal vite om denne mannen, sa Regene Ybanes i Brennpunkt-dokumentaren «Hallikens hus» (du kan se hele dokumentaren nederst i saken).

Hun anklaget en norsk mann for å ha voldtatt henne på et hotell i Manila. Den gang var hun 16 år. Han var 50.

Oslo politidistrikt startet i november i fjor en omfattende etterforskning mot nordmannen. Han ble pågrepet og varetektsfengslet. Mobiler og PC-er ble beslaglagt.

Det ble funnet overgrepsbilder av barn på mobilen hans, men mannen har hele tiden fastholdt at han ikke har gjort seg skyldig i voldtekt.

NRK-reporter Atta Ansari i samtale med Regene Ybanes

Regene Ybanes stod fram og fortalte sin historie som sexslave i Brennpunkt-dokumentaren «Hallikens hus.»

Foto: NRK

Sto i dusjen

I dokumentaren forteller Regene at hun stod i dusjen da nordmannen forgrep seg på henne første gang i 2011.

– Han kom plutselig inn i dusjen, helt naken, og ville ha sex med meg. Jeg sa at jeg ikke ville, men han tvang meg, sier hun til Brennpunkt.

Etter denne hendelsen ble Regene kastet inn i prostitusjon. Hun ble kontrollert av en beryktet hallik som nordmannen var venn med. Halliken er siden dømt til fengsel på livstid.

Regene og andre barn, i en hotellseng med en hvit mann

Regene var en av mange som ble solgt via nettet eller på hoteller i Manila.

Regene som tenåring, ute på kvelden

I avhør har nordmannen hevdet at Regene var hans kjæreste. At de reiste og tilbrakte mye tid sammen. Regene avviser dette, og sier at nordmannen var hennes første overgriper og sexkjøper.

Regene og de andre barna poserer på stranda

Seks barn og en ungdom ble reddet da filippinsk politi i 2014 gikk til aksjon mot den beryktede halliken. Den yngste var en jente på ett år.

Etterforskning stanset

Politiadvokat Henrik Rådal ved Oslo politidistrikt forteller at saken mot nordmannen er henlagt på bevisets stilling.

– Siktede og fornærmede hadde ulike forklaringer om hendelsesforløpet, og forholdet ligger ni år tilbake i tid, som gjorde det vanskelig å sikre bevis, sier Rådal.

Avgjørelsen om å stanse etterforskningen er tatt i samråd med statsadvokatens kontor, som mener at mer etterforskning ikke vil føre til en tiltale.

– Hvilke etterforskningsskritt ble tatt?

– Det er gjennomført en rekke etterforskingsskritt i saken, men politiet ønsker ikke å gå i detalj på hva som er gjort, sier Rådal.

Han bekrefter at Oslo politidistrikt ikke kontaktet Regene for å avhøre henne. De har heller ikke bedt om bistand fra Kripos for å etterforske saken på Filippinene, ifølge Rådal.

I juni i år fikk Regne et brev fra Norge om at saken mot nordmannen er henlagt. Hun er ordknapp i sin reaksjon og har sendt denne SMS-en:

Regene Ybanes:Yes i'm so 😭 sorry.

Fornøyd med henleggelsen

– Min klient er fornøyd med henleggelse av voldtektssiktelsen. Han anser seg selv for å være ferdig med saken, sier nordmannens advokat Trond Buberg.

Da politiet i Oslo varetektsfengslet den norske mannen i november 2019 ble det funnet overgrepsbilder av barn på mobilen hans.

– Det er et forhold han har erkjent for politiet, sier Buberg.

For overgrepsbildene er han nå ilagt en bot på 16 .000 kroner for brudd på straffelovens paragraf 311.

– Boten er den mildeste formen for reaksjon. Min klient er innstilt på å godta dette, sier forsvareren.

Den filippinske mannen som ble dømt til livsvarig fengsel for å ha solgt og streamet overgrep mot barn hadde mange norske venner. Hva skjedde med dem?

SE DOKUMENTAREN: Den filippinske mannen som ble dømt til livsvarig fengsel for å ha solgt og streamet overgrep mot barn hadde mange norske venner. Hva skjedde med dem?