Her er retrieveren Cassie (7) før og etter

Ellen Johannessen hentet hund fra norske veterinærstudenter i Ungarn.

Cassie (7) ble reddet ut fra en valpefabrikk i Ungarn. Nå lever hun i Norge.

Cassie (7) ble reddet ut fra en valpefabrikk i Ungarn. Nå lever hun i Norge.

Foto: Budadogs/Ellen Johannessen

Det har gått nøyaktig ett år siden golden retrieveren Cassie kom til Gardermoen. Det var avslutningen på en lang reise for hunden, som ble reddet og behandlet av norske veterinærstudenter i hundeorganisasjonen Budadogs.

NRK.no har de siste dagene fortalt om hunder som importeres til Norge uten at organisasjonene har gjort tilfredsstillende papirarbeid, om hunder som har hatt med seg parasitter og sykdommer. Og om hunder med atferdsproblemer, som kan bite sine nye eiere.

Det er langt fra alle organisasjoner som driver på denne måten. Blant lyspunktene er ungarske Budadogs, som drives av norske veterinærstudenter.

LES OGSÅ: – Importen bør stoppes øyeblikkelig
LES OGSÅ: – Vi føler oss uthengt

Reddet fra valpefabrikk

Ellen Johannessen fikk jaktretrieveren Cassie fra Budadogs. Da hadde hunden vært hos studentene i fire måneder, etter å ha levd sine første seks år i et skur på en «valpefabrikk», der hundene ikke hadde tilgang på lys, og lite mat. Hun beveget seg ved å krype langs bakken.

– Studentene fikk tips fra en norsk dame om fjorten hunder som sto veldig vanskjøtte på en kennel på den ungarske landsbygda. De gikk inn sammen med en ungarsk hundeorganisasjon og fikk hentet dem ut. Dette var hunder som ikke var sosialiserte eller vært innendørs, som andre hunder, sier Ellen Johannessen til NRK.no.

LES OGSÅ: Farlig hundeflått i barnas bamser
LES OGSÅ: – Sjansespill å adoptere hunder

Organisasjonen har rehabilitert om lag 450 hunder siden oppstarten i 2008. De fleste av dem er adoptert bort til europeiske land, men flest til Norge. Cassie er bare én av en rekke hunder som har kommet hefra.

Etter at Cassie ble hentet ut av kennelen, bodde hun to måneder med en irsk veterinærstudent, som gradvis sosialiserte hunden til å leve innendørs.

– Den første uka satt hun bare vettskremt i et hjørne, og det tok lang tid bare på å få henne trygg nok til å gå ut, sier Johannessen.

Måtte fylle ut flere skjemaer

Etter de to månedene ble Cassie bedømt å være i god nok forfatning til å kunne adopteres til Norge. Hun hadde vokst opp i kennel, og vaksinene var i orden. Veterinærstudentene fulgte opp hunden med behandling og sosialisering før avreisen.

– Vi fikk henne på Gardermoen, levert av en av de norske studentene. Før hun dro fra Ungarn måtte vi fylle ut flere skjemaer der vi presenterte oss selv, og vi måtte underskrive på en kontrakt om at vi forpliktet oss til videre oppfølging fra Budadogs. Vi måtte også underskrive på at vi ikke solgte henne videre eller satte valper på henne, sier Johannesen.

I tillegg ble hun pålagt å ta med hunden til veterinær. Både for den lovpålagte ormekuren, og for en fullsjekk.

Alle hundene blir fullsjekket

Runa opererer

Runa Vintervold har jobbet med ungarske hunder under hele sin studentperiode i Ungarn. Her under en operasjon.

Foto: Budadogs.no

Runa Vintervold er veterinær, og jobber ved Budadogs. Hun forteller til NRK at hundene har et omfattende medisinsk apparat rundt seg, og at de får den behandlingen de trenger ved det veterinærmedisinske fakultetet i Budapest. Det betyr at det blir tatt blodprøver av alle hundene, sykdommer blir behandlet og beinbrudd blir operert.

LES OGSÅ: Derfor importerer hun hunder
LES OGSÅ: Ingen oversikt over omfanget

Ungarn har forekomster av hundesykdommene babesiose, borreliose, hjerteorm, og en høyere forekomst av parvovirus enn i Norge. Budadogs har behandlet to av hundene for babesiose, og to for borreliose. Alle hundene for vaksinasjoner og ormekurer, før de blir mulig å adoptere.

Når hundene først er klare, blir de matchet med interesserte adoptører.

– Vi må stole på de nye eierne. Alle adoptivforeldre må fylle ut et skjema før adopsjonen kan bli gjennomført. Dessverre har vi ingen mulighet til å reise hjem til Norge for å sjekke hjemmene. Vi var nok mest forsiktige i begynnelsen, men vi lærte fort at de som adopterte våre hunder var mennesker med stort hjerterom, sier Vintervold til NRK.no.

– Hvordan forbereder dere de nye eierne på at de skal få en gatehund inn i familien?

– Vi har vært klare med å uttrykke at dette er hunder vi ikke kjenner fortiden til. Det har derfor blitt sterkt oppfordret at hunder som ikke passer i sitt nye hjem blir bragt tilbake til Budadogs. Det står tydelig i vår kontrakt at videreadopsjon ikke er akseptert, sier hun.

Cassie var stiv av skrekk

Noen av hundene har også blitt sendt tilbake til Budadogs på grunn av uønsket atferd. Retrieveren Cassie er ikke blant dem, til tross for at hun var livredd da hun kom av flyet på Gardermoen i mai i fjor.

– Hun var stiv av skrekk etter flyturen, og kom rett inn i en folkevrimmel på flyplassen. Hun hadde aldri gått i trapper før, og var så stiv i muskulaturen at vi trodde hun hadde hofteleddsdysplasi. Men hun har ikke hatt noen helseproblemer, sier hundeeier Johannessen.

Budadogs leverer hunder til familier som vet hva det vil si å få en hund med utfordringer. Johannessen har hatt hund hele livet, og ønsket seg en eldre hund, i stedet for en valp.

– Hun brukte et år på å bli trygg, men hun er blitt en veldig glad hund. Det eneste vi merker er at hun har angst for å miste hjemmet sitt, hun vil helst tilbake når vi har vært på tur. Hun er blitt veldig knytta til oss, sier hun.

– Hunder fra utlandet kan ha betydelige problemer. Hva tenkte dere i forkant av adopsjonen?

– Vi tok det som en utfordring. Man vet aldri når man får hund, uansett om den kommer fra en kennel eller på denne måten. Vi hadde ikke hørt om andre som hadde fått dårlige erfaringer fra Budadogs, og vi følte oss trygge på at de hadde behandlet hunden riktig, sier hun.

LES OGSÅ: Kjempeparasitt oppdaget i Norge

– Må være obs, men mye er farlig her i verden

Mattilsynet gikk søndag ut på NRK.no og advarte mot at nye sykdommer kunne komme inn landet med adopterte hunder.

– Hva synes du om Mattilsynets advarsel?

– Det er på sin plass å være obs på advarselen på det som kommer inn, dette må jo veterinærene sjekke før hundene sendes ut av landet, der må nok kontrollen bli bedre. Samtidig synes jeg ikke dette skal være en stengt bom for adopsjon av hunder på denne måten. Det er mye som er farlig her i verden, og vi kan ikke sikre oss på alle bauger og kanter, sier Johannessen.

Budadogs har fått mye positiv oppmerksomhet her hjemme, men nå har de har sluttet å ta inn nye hunder. Til høsten er det slutt for organisasjonen, for da drar de fleste av studentene hjem til Norge etter endt utdanning.

– Det er med tungt hjerte for alle i Budadogs at vi legges ned da ildsjelene bak organisasjonen nå avlegger siste eksamen. Men jeg er stolt over det vi har utrettet. Vi har reddet mange hunder, og vi har bidratt til at flere norske hjem har fått en bestevenn. Vi får stadig email med bilder fra lykkelige eiere og deres ”budadog”, sier Vintervold.