
Brennpunkts redaktør Morten Møller Warmedal skriver om Rockneshavariet i dagens leder 11.mai 2004.
Leder Brennpunkt 11. mai
Nye funn om "Rocknes"
Ufattelig, men sant: Et tre år gammelt lasteskip kantrer på to minutter. På en stille kveld, i smult farvann, 50 meter fra fastlandet. 18 menn må bøte med livet. Spørsmålene hagler – hvordan kunne det skje?
Fire måneder etter forliset gjør Brennpunkt nå et seriøst forsøk på å gi svaret som aldri ble gitt i sjøforklaringen. Riktignok ble det avklart at "Rocknes" grunnstøtte på et undervannsskjær. Skjæret var ikke markert i skipsleden i Vatlestraumen, og kun avmerket på det nyeste sjøkartet som ikke var om bord på "Rocknes". Men moderne skip bør tåle en 10 cm bred flenge i skipssiden uten å forlise. Det gjorde ikke "Rocknes".
Reporter Geir Rommetveit har gransket ulykken. Gjennom en grundig analyse gjennomført for Brennpunkt av amanuensis Bjørn Sillerud ved NTNU, kommer helt nye opplysninger frem. "Rocknes" er rett og slett konstruert slik at det måtte gå galt. Tungt lastet med stein gikk båten dypt, og når grunnstøtingen var et faktum så førte flengen i skipssiden til at de store ballasttankene øyeblikkelig tok inn vann. Skipet måtte kantre, når ulykken først var ute.
Sillerud er en av Norges fremste eksperter på skipsstabilitet, og har stor autoritet når han fremlegger bevisene for Brennpunkt. Analysen han bidrar med er avslørende, overbevisende og skremmende.
Hvorfor ble skipet overhodet godkjent? "Rocknes" tilfredstiller nemlig alle internasjonale sikkerhetskrav. Utrolig nok var det mulig for klassifiseringsselskapet Germanischer Lloyd å godkjenne skipet slik det seilte før ulykken. Alt tyder på at Det Norske Veritas også hadde godkjent skipet, hvis selskapet hadde fått oppdraget.
I Brennpunkt forteller vi om de tette båndene mellom rederinæringen og klassifiseringsselskapene, og om flaggstatene som tjener penger på å ha skipene registrert hos seg. ”Rocknes” er registrert i den eksotiske øystaten Antigua & Barbuda, men staten var ikke interessert i å være med på noen granskning av ulykken. Og vi forteller om den internasjonale maritime organisasjonen – IMO - hvor det tar årevis med tautrekking og byråkrati før de internasjonale sikkerhetsreglene endres.
Hadde stabiliteten i Rocknes-konstruksjonen vært bedre, hadde skipet bare krenget, og ikke kantret. I lys av avsløringen i Brennpunkt om uakseptabel stabilitet, er kommentaren fra ledelsen i Sjøfartsdirektoratet oppsiktsvekkende: De har ingen planer om å foreslå endringer i gjenoppbyggingen av ”Rocknes”. Men skipsreder Atle Jebsen ser poenget. Jebsen skal ha ros når han til Brennpunkt erklærer at rederiet nå vil bedre stabiliteten og gjøre endringer på skipet. Selv om han ikke må det, ifølge regelverket. Og selv om det kan bli kostbart.
Men Jebsen har dårlig tid, for det hører med til historien at "Rocknes" ble bygget om for å laste om bord mer stein til spesialoperasjoner i Nordsjøen. En svært lønnsom geskjeft for rederiet. Skipet er det eneste i sitt slag og har bl.a. en 700-millioner kroners kontrakt med Norsk Hydro. Skipet må være klart til ny innsats 1. april 2005, ellers kan kontrakten ryke.
Det haster altså for Jebsen. Men det haster enda mer for Sjøfartsdirektoratet og Næringsminister Ansgar Gabrielsen. De kommer neppe utenom den tunge veien om IMO når reglene skal endres. 18 døde sjøfolk er en fullstendig uakseptabel pris å betale for at profittjaget i internasjonal shipping skal få fortsette. For ikke å snakke om de nye livene som kan gå tapt, fordi bedre sikkerhetsregler boikottes av så vel flaggstater som skipsfarten selv.