Normal

Prestisjepris til NRK for terrordokumentar

Brennpunkt-dokumentaren «22. juli» sammenfatter terrordøgnet i 2011. Torsdag ble det kjent at dokumentaren har vunnet Prix Italia, en av Europas mest prestisjetunge TV-priser.

Brennpunkt spesial om 22. juli. Historien om den mørkeste dagen i norsk etterkrigshistorie fortalt gjennom ofrene, de etterlatte og nødetatene. Minutt for minutt følger vi hendelsene fram til midnatt. Vi ser med hvilken kraft bomben sprer ødeleggelse og død i Regjeringskvartalet, og vi møter ungdommer på Utøya som har sett sine nærmeste venner bli drept.

Dokumentaren «22. juli» imponerte juryen i Prix Europa.

Dokumentaren «22. juli» tar for seg timene fra da massedrapsmannen Anders Behring Breivik parkerte varebilen med bomben utenfor Høyblokka i regjeringskvartalet, til han ble arrestert på Utøya.

En lang rekke av ofrene for Breiviks ugjerninger forteller sin historie i dokumentaren – sammen med blant annet politifolk, ansatte i redningsetatene og sivilister som plukket opp ungdommer som prøvde å svømme vekk fra Utøya.

Anerkjent pris

Prix Italia er en av de eldste og mest anerkjente TV-prisene. Den har vært delt ut siden 1948, og 90 private og statseide kringkastingsselskaper fra hele verden deltar i konkurransen. Blant tidligere prisvinnere finner man navn som Ingmar Bergman, Samuel Beckett og Harold Pinter.

Les også: Brennpunkt vant gull for «Operasjon sjøbris»-dokumentar

Om den norske dokumentaren, som vant klassen for TV-dokumentar, skriver juryen blant annet:

«En modig og briljant dokumentar om massakren i Norge 22. juli 2011. Den er filmet og fortalt på en nøktern måte, og viser uten sentimentalitet hva som hendte fra minutt til minutt gjennom øynene til vitner og ofre. Den gir et gripende inntrykk av det onde som hendte og blottlegger hvordan myndighetene kom til kort. Deres aktive medvirkning i denne dokumentaren er et eksempel på ærlighet og selvkritikk».

Les også: Flere utenlandske produksjonsselskaper lager 22. juli-dokumentarer

Inspirerende

Odd Isungset

Brennpunkt-redaktør Odd Isungset sier det er gledelig å få Prix Italia-pris for dokumentaren '22. juli'.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Redaktør Odd Isungset i Brennpunkt kaller prisen gledelig og inspirerende.

– Dette er en dokumentar om en ufattelig tragisk sak som er behandlet på en nennsom måte. Prisen er først og fremst en honnør til et team som har løst en vanskelig oppgave på en veldig god måte, sier han.

«22. juli» vant tidligere i år «Gullruten» i Norge. Du kan se hele dokumentaren i sin helhet i videoen som ligger øverst i artikkelen.