Hopp til innhold

Oslo-kloakken avslører ritalin-misbruk

Nye undersøkelser av Oslo-kloakken viser omfattende misbruk av ADHD-medisinen ritalin. – Vi ble overrasket, forteller rusforsker Jørgen G. Bramness.

Klipp fra dokumentaren Innafor: Dop meg.

VIDEO: Så lett fikk NRK Innafor kjøpt ulovlig puggedop.

Jørgen G. Bramness

Rusforsker Jørgen G. Bramness ble overrasket over at bruken av ritalin økte i helgen.

Foto: Rushda Syed / NRK

– Dette er et middel som brukes for at folk som har ADHD kan konsentrere seg bedre på skolen og klare arbeidsoppgaver. Så i utgangspunktet tenkte vi at bruken ville gå ned i helgen, når folk ikke skal på arbeid og skole. Men så var det tvert om, sier Jørgen G. Bramness, seniorforsker i rus og psykiatri ved Sykehuset Innlandet.

Sammen med stipendiat Stefania Salvatore har han undersøkt bruken av reseptbelagte legemidler som de mistenkte at kunne misbrukes.

– Vi har tidligere sett at rusmidler som MDMA og amfetamin topper seg i helga. Det har vært snakk om at ritalin misbrukes, og ikke bare brukes som det skal. At vi fant at det også hadde en topp i helgene, tyder på at det brukes som partydop.

Skadelig i mengder

Ritalin-esker

I Norge får mange ritalin mot ADHD, men noen velger å selge de reseptbelagte tablettene videre.

Foto: Brukeren unfolded på Flickr under Creative Commons-lisens BY-SA 2.0

Rusforskeren forklarer at ritalin er et sentralstimulerende middel.

– Du føler deg kvikkere og opplagt, og holder deg mer våken. Så kan du antakelig fortsette festen lenger. Som mye annet dop kjøpes det på det svarte markedet.

– Er det farlig?
– Det er snakk om mengde, du kan oppleve ubehagelige ting hvis du tar mye av det, sier rusforskeren.

I dokumentaren Innafor: Dop meg forteller programleder Emma Clare Gabrielsen om hvordan hennes ritalin-misbruk i en periode førte til at hun fikk problemer med angst. Dokumentaren handler om friske studenter som bruker reseptbelagte medikamenter som ritalin og modafinil for å prestere bedre.

– Det er gjort noen undersøkelser av bruken av puggedop. Jeg er ikke sikker på at vi kan si at det har vært en økning, men at det brukes blant noen studenter for å øke prestasjonene har vi sett i flere undersøkelser. Det er mer tvilsomt om folk faktisk gjør det bedre når de bruker disse stoffene. Som ellers er folks egen bedømmelse av årsak og virkning ikke alltid like bra.

Les også:

Ingen topp for metadon

Bekkelaget renseanlegg

Analyser av avløpsvannet avslører bruken av narkotika og legemidler i Oslo.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

t tillegg til ritalin, undersøkte forskerne prøver av avfallsvann i Oslo for legemidlene metadon, som brukes til legemiddelassistert rehabilitering, og okazepam, som gis for å behandle angstlidelser. Verken metadon eller oxazepam hadde et tydelig oppsving i løpet av helgen, men det hadde altså ritalin.

Tidligere undersøkelser av kloakken har vist at Oslo havner på topp blant 50 europeiske byer når det gjelder bruk av det narkotiske stoffet MDMA, hovedvirkestoffet i ecstasy.

Om vi også er på ritalin-toppen, kan ikke forskerne svare på nå:

– Det er ikke gjort sammenligninger av målinger med andre byer. Men vi vet at Norge ligger høyt når det gjelder bruk av dette midlet mot ADHD, så det er grunn til å frykte at vi ligger høyt også for dette middelet.

Mer om temaet:

Hvordan går det når Emma prøver "trend-dopet" Modafinil? Det hevdes at det skal gjøre henne smartere, mer skjerpa og være så godt som bivirkningsfritt. Ved utenlandske prestisjeuniversiteter har bruken av såkalt smart-dop eksplodert, og Norge kommer etter. Går vi mot en fremtid hvor man må dope seg for å bli smartest? (3:4)

VIDEO: Se dokumentaren Innafor: Dop meg