NRK Meny
Normal

Oppgang 13-familien midt i politirazzia

Narkorazzia hos naboen en uke før julaften, brann i nabooppgangen tidligere høst og blod i trappa. Kommunen lar fortsatt Selma (9) og søsknene hennes bo i oppgang 13 i den kommunale leiegården øst i Oslo.

Narkorazzia hos Selmas naboer før jul.

Politiet brøt seg inn og anholdt alle som oppholdt seg i naboleiligheten til Selma og familien hennes i oppgang 13.

Foto: Beate Riiser / NRK

Lite har forandret seg for beboerne i den kommunale leiegården etter at NRK i sommer fortalte hvordan det var å bo i oppgang 13. Selma og hennes tre yngre søsken, mor og far bor fremdeles i en hverdag barn ifølge loven skal være forskånet fra.

Brøt opp døra

Få dager før juleferien brakk politiet opp døra til Selmas naboer. Leieboeren og kameratene måtte vente ute i oppgangen med håndjern på mens politiet og en narkohund gjennomsøkte leiligheten og loftet på jakt etter narkotika.

Politiets utlendingsenhet sjekket identiteter og fant personer med ulovlig opphold i Norge, men ingen kan sendes ut av landet og fikk gå når razziaen var over etter en drøy time.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Narkohund gjennomsøker leiligheten

En narkohund snnuste seg gjennom leiligheten mens leieboer og gjester måtte vente ute i oppgangen, med håndjern på.

Foto: Beate Riiser / NRK

Selma og to av småsøsknene var på skolen, men minstebror på snart tre år fikk med seg spetakkelet.

— Klokka ni om morgenen hørte vi noen som ropte «Politi! Politi!» og at politiet brøt seg inn over her. Sønnen min våknet og sa «Hva er det?». Jeg sa at det er politiet som kommer til han som bor over, forteller faren til Selma.

— Da var han ikke redd mer, for han er vant til at politiet er her.

Selma på skoleveien

Selma og søsteren går fortsatt fra oppgang 13 når de skal til skolen.

Foto: Beate Riiser / NRK
Selma prøver å sove

Selma og søsknene får ikke sove når høy musikk, krangling og bråk preger nettene i oppgang 13.

Foto: Beate Riiser / NRK

— Det er ofte fester og støy her. Det høres ut som de flytter på møbler, og de har på høy musikk. Det går folk inn og ut av oppgangen hele døgnet. De smeller med dørene, og noen ganger krangler de høylytt. Jeg blir lei av bråkingen hele tiden. Det er plagsomt, forteller Selma når hun kommer hjem fra skolen.


Familien i oppgang 13 forteller at det særlig er bråkete når naboene banker i radiatorrørene så det gjaller i blokka, spesielt om nettene. Slik har det vært siden de flyttet inn for snart fire år siden.

— Jeg får ikke sove igjen når vi våkner av bråket om natta. De begynner i ett-tiden, og slutter i tre-firetiden, forteller Selma og søsteren.

I følge lederen for politiaksjonen er politiet ofte i området. Han kunne verken bekrefte eller avkrefte funn av narkotika i leiligheten, men politiet tok med seg en liten plastpose og to vesker ut av leiligheten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Narkotika og brukerutstyr på stuebordet til Selmas nabo.

Sprøyter, pipe og annet brukerutstyr på stuebordet vitner om at naboen til Selma lever en annen type liv enn familien i etasjen under.

Foto: Beate Riiser / NRK

Politiet har tidligere bekreftet overfor NRK at de har rykket ut til både narkosalg, skyting, overdoser og husbråk i oppgangen.

Brann og blod

Brann i nabooppgangen

Selma tok selv bilder av brannbilene da det brant i nabooppgangen i høst.

Foto: Selma / NRK

Siden NRK fortalte om familens bosituasjon i sommer har det vært flere ubehagelige hendelser i blokka. En lørdag formiddag i oktober brant det i nabooppgangen og en person omkom. Da stod Selma i vinduet og tok bilder med mobiltelefonen.

— For en måned siden kom det flere andre som skulle til naboen. Men så ble det bråk, og de begynte å slåss. Den ene begynte å blø neseblod, og falt ned den nederste trappa. Blodet lå og tørket i trappa. Det var ekkelt, sier Selma.

Det er ikke først gang hun har sett størknet blod i oppgangen. Tidligere har Selma og søsknene hennes hatt flere skremmende opplevelser både i oppgangen, og ute i bakgården. Folk i oppgangen har urinert på både akebrettet hennes og lillebrorens barnevogn.

Juleferie på Langedrag

Selma og familien får en pustepause fra det skremmende bomiljøet i oppgang 13 i juleferien. Da reiser de til Langedrag sammen med 50 personer, både familier og enslige.

Alle gjestene er knyttet til Fattighuset og får et gratis opphold fra 23. til 25. desember. Der skal barna få leke og være sammen med andre barn, leke i snøen og ake - og gå på ski for aller første gang.

Selma leker heller med dukker innendørs

Selma leker heller med dukker innendørs enn å leke ute, der barna har opplev flere skremmende hendelser.

Foto: Beate Riiser / NRK

Selma er ikke 9-åringens virkelige navn. Av hensyn til familien har NRK valgt å gi henne et annet navn i denne sammenhengen.