Oljekameratene

Topp-byråkrater hjalp oljeindustrien å lobbyere for oljeboring i nord. Det avdekker Brennpunkts dokumentar "Spillet om oljen" som sendes i kveld.

Spillet om oljen

Byråkrater hjelper oljeindustrien
Oljeboring i de sårbare havområdene utenfor Nord-Norge var og er et omstridt politisk spørsmål. Flere regjeringer har i årevis garantert at deres konsekvensutredninger om oljeboring i nord skal være objektive, og deres embetsverk og byråkrater nøytrale.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Brennpunkts dokumentar ”Spillet om oljen” avdekker at toppbyråkrater i Olje og energidepartementet samarbeidet tett med oljeindustrien, samtidig som de utad framsto som nøytrale.

Både rådgivere og byråkrater
Ekspedisjonssjef i Olje- og energidepartementet Gunnar Gjerde og hans embetsverk ga flere ganger oljeindustrien råd om hvordan de skulle lobbyere for å få oljeboring i nord.

Daværende olje- og energiminister Einar Steensnæs sier han la merke til at oljeselskapene i sin lobbyering kontaktet embetsverket i stedet for ham, trolig fordi de mente det var den beste måten å påvirke departementet.

Gunnar Gjerde har ikke ønsket å la seg intervjue av NRK, og bedt oss kontakte den politiske ledelsen for kommentar.

Olje og energiminister Åslaug Haga sier at hun nå har ryddet opp i rollene mellom embetsverk og oljeindustri, og at ingen i hennes embetverk i dag får lov til å arbeide så tett med oljeindsutrien.

Samrøret fortsetter
Oljeforsker Helge Ryggvik ved Universitetet i Oslo sier han likevel ikke tror at samrøre mellom oljeindustrien og embetsverket er over etter Hagas opprydning. – Oljeaktørene er svært mektige og vil fortsette sitt samarbeid, sier han.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.