Oljefondet i israelske kampfly

Det norsk oljefondet har investert i en israelsk produsent av ubemannede
kampfly. Flyene ble brukt i Gaza-krigen og kan ha avfyrt dødelige presisjonsvåpen mot flere sivile.

Israelsk drone: Hermes 450
Foto: Bilde fra http://www.israeli-weapons.com

Droneprodusenten heter Elbit Systems og oljefondet eide ved årsskiftet aksjer i selskapet verdt 36 millioner kroner. Det viser den ferskeste rapporten fra Statens pensjonsfond utland - oljefondet.

Presisjonsvåpen

Selskapet produserer de ubemannede kampflyene Hermes og Skylark - også kalt droner. Tidligere ble droner hovedsakelig brukt til overvåking. Nå er Hermes en av dronene som israelerne også har utsyrt med presisjonsvåpen.

Det er tidligere kjent at Norge har hatt interesser i Elbit og Hermes. Brennpunkt forteller tirsdag kveld om hvordan Israel ved en rekke anledninger brukte de ubemannede kampflyene utstyrt med presisjonsvåpen i Gaza. I mange tilfeller ble sivile drept.

Menneskestyrt rakett

Hermes fra Elbit Systems, der oljefondet er deleier, produserer en av dronene som er utstyrt med våpen. Det dreier seg om presisjonsraketter der en operatør på bakken kan styre den helt fram til målet. Trolig ble også Hermes brukt til rakettskyting i Gaza.

Tirsdag går Brennpunkt videre på dokumentaren "Hva drepte lillebror",
sendt i februar. Det blir sannsynliggjort hvordan en drone og et
presisjonsvåpen ble brukt.

Storebroren til Mahmoud Massharawi som ble drept, er opprørt over Brennpunkts opplysninger - uansett om en drone med norske interesser drepte broren eller ikke:
- Jeg er sjokkert. Enhver norsk far som hører dette burde engasjere seg i å stoppe denne investeringen, sier Ashraf Mashharawi.

Oljefondet og israelsk kampflyproduksjon

Norge har i mange år definert Israel som et land i krig og norske
våpeneksportregler forbyr norske selskaper å selge til Israel.

Likevel så ikke oljefondet noe hinder for å kjøpe seg opp i en israelsk
forsvarsprodusent.

Elbit presenterer seg på internett som leverandør av krigsmateriell og skryter av sine kontrakter med det israleske forsvaret. De etiske reglene for oljefondet sier at at man ikke skal gå inn i selskaper som bidrar til å bryte menneskerettighetene eller Folkeretten.

Mer verdt i krig

De norske aksjene økte i verdi under Gaza-krigen. Som mange andre selskaper som leverte til Israels krigføring, steg også Elbit Systems' aksjeverdi.

Ashraf Mashharawi ber Norge selge seg ut så fort som mulig.
- Vi palestinere ser Norge som en venn. Dette er ikke en vennskapelig
handling. Norge bør bruke første mulighet til å avslutte denne saken, sier Mashharawi til NRK.

I januar ba Kristin Halvorsen om at oljefondets etiske råd vurderer
investeringene i Israel. Fire måneder etter er det fortsatt ikke kommet ut om - eller hva - som skjer med Norges plasseringer i Elbit og andre israelske selskaper.