Snart ferdig etterforsket

En regning på flere milliarder fra Skatt Vest har blitt Økokrim-sak. Den omfangsrike saken mot riggselskapet Transocean på Cayman Islands er snart ferdig etterforsket.

Transocean Leader

Illustrasjonsbilde: Riggen Transocean Leader. Foto: Statoil

Foto: Statoil

Riggselskapet Transocean har fra sin base i Stavanger bygd seg opp til å bli en stor riggaktør på norsk sokkel.

Men eiere i USA og en postboks på Cayman Islands som hjemsted for bedriftens globale morselskap har gjort skattleggingen av virksomheten i Norge til en nøtt for myndighetene.

Skatt Vest mener åpenbart at Transocean har benyttet seg av virkemidler for å begrense skatten mer enn det som er lovlig.

- Jeg kan ikke si så mye om denne saken, sier Rein Morten Roaldsvig i Skatt Vest til NRK Brennpunkt.

- Hvorfor ikke?

- Jeg har taushetsplikt. Saken ligger hos Økokrim nå, sier Roaldsvig.

Snart klar

Skattekravene mot Transocean har kommet opp i fire milliarder kroner. Det bekreftet talsmann Guy Cantwell overfor Dagens Næringsliv i vår.
Økokrim bekrefter at saken er under etterforskning, og snart klar.

- Det er ikke så mye jeg kan si om Transocean. Vi er i ferd med å ferdigstille en sak, sier førstestatsadvokat og leder av Økokrims skatteteam Morten Eriksen.

- Er det tatt ut siktelser?

- Ja, det er det. Vi må ta ut siktelser for å kunne benytte tvangsmidler, og det er gjort i denne saken, bekrefter Eriksen.

Spesiell struktur

Transoceans norske virksomhet har bestått av både NUF-selskaper og aksjeselskaper underlagt Transocean Offshore (North Sea) Ltd på Cayman Islands. I følge Dagens Næringsliv er hovedkontoret nå flyttet til skattekantonen Zug i Sveits.

Ingen hos Transocean i Norge kan uttale seg om skattekravet denne uken, får NRK Brennpunkt opplyst.