Hopp til innhold

Ny person pågrepet i «Millioneventyret»

Han har samlet inn millioner til et hemmelig investeringsprosjekt. Torsdag banket Økokrim på døren.

Ove Gustavsen

TATT: Ove Magne Gustavsen ble pågrepet av Økokrim og politiet i Arendal.

Foto: JON GELIUS / NRK

Syv betjenter i sivil fra Økokrim i Oslo, med bistand fra politiet i Arendal, pågrep Ove Magne Gustavsen hjemme tidlig torsdag morgen. Han er siktet for grovt bedrageri mot tre personer.

Økokrim mener han har mottatt 2,7 millioner kroner fra disse personene mellom 2011 og 2016.

Politiet gikk inn i boligen til Gustavsen klokken 07.15. Et kvarter senere ble han fraktet bort. De skal ha gjort flere beslag fra huset og et tilhørende anneks.

Minst en annen adresse i Arendal ble også undersøkt av Økokrim.

To tatt

Dermed er to personer pågrepet etter at NRK i januar fortalte historien om «Millioneventyret». I en Brennpunkt-dokumentar og en artikkel dukket navnet til Gustavsen opp. Han var en av de største pengeinnsamlerne til det hemmelige prosjektet, der investorer skulle få ut enorme beløp fra utenlandske fond og verdipapirer.

Men ingen har sett noe til disse pengene, selv etter 15 år med løfter om utbetaling.

Den antatte norske hovedmannen Jan Helge Furu ble pågrepet fire dager etter NRKs publisering. Han er siktet for grovt heleri av 11,2 millioner kroner. Pengene kom blant annet fra Mikael Ivanoff, den svenske hovedmannen i prosjektet.

Furu har frem til i dag sittet varetektsfengslet i seks uker.

NRK forklarer

Hva er «Millioneventyret» som folk har investert i?

Hva er «Millioneventyret» som folk har investert i?

I mer enn 20 år har en gruppe skandinaver rekruttert investorer til et prosjekt som skulle samle verdier i ulike fond i skatteparadis.

Hva er «Millioneventyret» som folk har investert i?

Fond i skatteparadis skulle inneholde gamle penger

Noen stammet fra nazitidens Tyskland. Investorer som kunne hjelpe til med å få løst ut de enorme verdiene, skulle få del i avkastningen. De ble lovet to til fire ganger innsatsen tilbake.

Hva er «Millioneventyret» som folk har investert i?

Store summer

NRK og SVT har dokumentert at minst 116 millioner svenske og nær 50 millioner norske kroner er samlet inn. De faktiske beløpene kan være høyere. En av hovedmennene hevdet i svensk rett i 2010 at det var samlet inn 255 millioner svenske og 92 millioner norske kroner.

Hva er «Millioneventyret» som folk har investert i?

Investorene blir oppdatert ukentlig om status i «Prosjektet»

Gruppen hevder at selskapet Fairmont LTD er verktøyet for å få ut pengene. Det skal være registrert i Sveits, men det har ikke NRK funnet dokumentasjon for.

Hva er «Millioneventyret» som folk har investert i?

Flere av dokumentene som bakmennene har brukt for å vise at «Prosjektet» er reelt, har vist seg å være falske

Flere av bankmøtene som bakmennene refererer til, har ikke funnet sted, viser NRKs undersøkelser. Den angivelige hovedbanken i Sveits kjenner heller ikke til «Prosjektet».

Hva er «Millioneventyret» som folk har investert i?

Økokrim aksjonerte

Den antatte norske hovedmannen ble pågrepet 29. januar 2021 og ble varetektsfengslet, siktet for grovt heleri av 11,2 millioner kroner. Den antatte svenske hovedmannen ble pågrepet 16. mars 2021.

Ble lokket til å investere millioner – 15 år senere er pengene fortsatt borte

Kontakt i 15 år

Politiet bekrefter at pågripelsen av Gustavsen er koblet til saken mot Furu. NRK er kjent med at Gustavsen og Furu har hatt kontakt i minst 15 år.

Fra 2005 var Gustavsen en av de største pengeinnsamlerne til prosjektet Furu hevdet å jobbe med. Han orienterte Furu jevnlig om hvor mye penger de hadde samlet inn. I en epost fra august 2006 hadde totalsummen kommet opp i mer enn 19 millioner kroner.

Brev Gustavsen

EVENTYRSUMMER: Ove Gustavsen skrev at de hadde samlet inn 19 millioner kroner. Hans gevinst skulle være på 38,8 millioner euro, cirka 310 millioner kroner.

Foto: NRK

NRK har snakket med flere som ga penger til Gustavsen. Løfter om rask avkastning ble aldri innfridd.

Gustavsen har selv ikke ønsket å kommentere sin rolle i «Millioneventyret». NRK har henvendt seg til ham gjentatte ganger det siste året.

Gustavsens oppnevnte forsvarer Torleiv Drangsland bistår i avhøret torsdag formiddag. Han har derfor ikke kunnet kommentere siktelsen.

Furu blir løslatt

Politiadvokat Johan Moldestad sier til NRK torsdag ettermiddag at Jan Helge Furu blir løslatt i løpet av dagen, etter seks uker i varetekt.

– Siktelsen blir opprettholdt, men det er ikke sterke nok grunner for å holde ham lenger, sier Moldestad.

Politiet ville gjerne ha avhørt Mikael Ivanoff før løslatelsen. Det har ennå ikke skjedd.

– Vi har et godt samarbeid med svensk politi, sier Moldestad.

Furus advokat Anders Brosveet kan ikke kommentere løslatelsen. Han har tidligere sagt at Furu ikke har tatt stilling til siktelsen, seks uker etter pågripelsen.

– Han forstår ikke hva som er galt med disse pengene han skal ha mottatt, sa Brosveet.

De investerte millioner og ble lovet milliarder. I over 15 år har norske småsparere ventet på gevinsten. Men nå er hovedmannen borte vekk.

De investerte millioner og ble lovet milliarder. I over 15 år har norske småsparere ventet på gevinsten. Men nå er hovedmannen borte vekk.