Hopp til innhold

Hele «Exit Afghanistan» fra i dag på NRK.no

I dag har NRK.no publisert alle episodene i en ny dokumentarserie om Norges uttrekning fra Faryab-provinsen i Afghanistan.

Norske soldater i Faryab-provinsen i Afghanistan

FØLGER STYRKENE: Norske soldater patruljerer til fots i fjellene sør for Maimana i Faryab-provinsen nord i Afghanistan. I deler av dokumentarserien følger en NRK-journalist norske styrker tett før de overlater ansvaret for sikkerheten i Faryab til afghanske sikkerhetsstyrker.

Foto: Marius Arnesen / NRK

– Serien er unik på den måten at den følger både den militære og den sivile siden i samme tidsrom, sier Olav Njaastad, redaksjonsleder i NRKs Dokumentar- og samfunnsavdeling.

De fire episodene er tilgjengelig her, i NRKs Nett-TV.

I dokumentaren skildres situasjonen på bakken fra to vidt forskjellige perspektiver:

NRK-journalist Marius Arnesen følger de norske styrkene tett før de overlater ansvaret for sikkerheten i Faryab-provinsen til afghanske sikkerhetsstyrker, og Arnesen fortsetter å følge afghanerne etterpå. Frilansjournalist Anders Sømme Hammer skildrer utviklingen i lokalsamfunnet i Meymaneh, som de norske soldatene reiser fra.

– Heldigvis takket Hammer ja til å være med. Av norske journalister med kjennskap til Afghanistan, er det han som er absolutt best kvalifisert til å gjøre en slik jobb, forklarer Njaastad.

(Saken fortsetter under bildet)

Afghanere med kameler i Faryab-provinsen

DAGLIGLIV: Afghanere med kameler på landsbygda i Faryab-provinsen, hvor norske styrker trakk seg ut høsten 2012.

Foto: Marius Arnesen / NRK

Slippes samtidig

Serien er en ren NRK-produksjon og skal sendes over fire uker på TV fra og med onsdag.

NRK har aldri tidligere publisert alle episodene i en egenprodusert dokumentar samtidig i nett-tv.

Dagligliv i Afghanistan

DAGLIGLIV: En viktig del av dokumentaren er å skildre livet til 'vanlige' afghanere. Her er en burkakledd kvinne i Maimana i Faryab-provinsen.

Foto: Marius Arnesen / NRK

– Det er en ny måte å se TV på. Vi gjør det ut fra at vi regner med at det vil være stor interesse for dokumentaren, forteller Njåstad.

NRK har erfart at brukerne av NRKs nett-tv er yngre enn de som ser på tradisjonell TV. Mange av de yngre seerne er igjen storforbrukere av serier og dokumentarer på nett, og ønsker gjerne å se flere episoder etter hverandre.

– Det er ikke alltid vi er ferdig med alle episodene av en serie når vi sender de første episodene. Det er vi denne gangen. Når alt nå foreligger, tenkte vi at det er en god idé å legge ut alt, sier Njaastad.

Håper på debatt

Prosjektlederen tror slippet av dokumentarserien på nett først vil virke positivt for serien som helhet.

– Tanken er at nett og TV spiller sammen for å øke publikums interesse. Dette er nok fremtidens måte å publisere på, mener Njaastad.

Han håper dokumentarserien fører til en ny politisk debatt om det norske engasjementet i Afghanistan.

– Kunne noe ha vært gjort annerledes? Vi håper at serien viser at det er behov for en uavhengig evaluering av engasjementet i Afghanistan, avslutter prosjektlederen.

Afghanske sikkerhetsstyrker

TOK OVER: Afghanske soldater gjør seg klare for oppdrag i Jaka Pista, sørvest for Maimana i Qaisar-distriktet. Afghanske sikkerhetsstyrker ble trent opp for å ta over etter at de norske styrkene trakk seg ut av Faryab i fjor høst.

Foto: Marius Arnesen / NRK