Hopp til innhold

Forfatterprofiler i Wikipediakrig

RADIODOKUMENTAREN: Nettleksikonet Wikipedia ble slagmark, etter at de to garvede forfatterne Kaj Skagen og Tore Rem barket sammen i en av de hardeste litteraturkranglene de siste årene. Nå kan NRK fortelle hva som skjedde.

Forfattere 2

En hard kulturdebatt flyttet seg inn i nettleksikonet Wikipedia for forfatterne Kaj Skagen og Tore Rem.

Foto: Espen Andersen / NRK/Montasje

Striden sto i leksikonartikkelen om forfatter Tore Rem høsten 2009. Rem utga da første bind i biografien om forfatter Jens Bjørneboe.

Etter svært positiv mottakelse fikk boken kraftig kritikk fra forfatterkollega Kaj Skagen. Hans innvendinger dreide seg særlig om hvordan Jens Bjørneboes holdninger under 2. verdenskrig ble fremstilt.

De to kjente forfatterne - med hjelp av sine våpendragere - befant seg snart i en veritabel redigeringskrig på Wikipedia - uten å vite at de i praksis kjempet mot hverandre også her.

I radiodokumentaren "Cowboy og wikipedianer" går NRK gjennom alle stegene i kulturkonflikten og viser hvordan offentlig debatt ble til en kamp om sannheten i leksikon.

Anonym kritikk

– Det begynte med at en venn sa til meg: Hei Tore, det har skjedd noe rart med artikkelen om deg på Wikipedia, forteller Tore Rem.

Artikkelen om Tore Rem var kortfattet og listet opp hans biografiske data og karriere. Men nå hadde noen føyd til et kritisk avsnitt om hans siste bok.

"Biografien ble skarpt kritisert av Kaj Skagen, som hevdet at Rem ikke hadde forstått sammenhengen mellom individualisme og samfunnsengasjement. Skagen mente også at Rems tolking av antroposofi var tendensiøs. Rem avviste all kritikk."

– Jeg tenkte at nå er det noen her med en agenda, som ønsker å kontrollere kunnskap om meg. Selv har jeg har aldri skrevet på Wikipedia, jeg visste ikke hvordan ting fungerte og følte meg hjelpeløs, sier Tore Rem.

Skagen innrømmer

NRK finner spor som peker i en bestemt retning. Og på direkte spørsmål innrømmer Kaj Skagen at det var han selv som la til avsnittet i leksikonteksten, der han altså siterte seg selv anonymt.

– Jeg gjorde det, det må jeg innrømme. Jeg syntes det hørte med en referanse til den store debatten som raste, forteller Kaj Skagen. Jeg har også vært aktiv i artikkelen om meg selv på Wikipedia, det går også greit, sier Skagen.

Etter kontakten med NRK la Skagen ut en tekst på nett der han skriver at han står bak brukeren som gjorde forandringen i nettartikkelen. På Wikipedia kan alle som vil redigere i teksten, også anonymt.

– Ofte er man anonym fordi man har noe å skjule, men det er ikke sånn på Wikipedia, mener Skagen

Vantro Rem

Når vi viser Tore Rem dokumentasjonen på at det var hans arge rival fra den offentlige diskusjonen om Bjørneboe-biografien som startet redigeringskrigen på Wikipedia blir han paff.

– Det burde ikke være overraskende med tanke på alt jeg opplevde fra den fronten. Men dette var veldig spesielt, sier en lett sjokkert Tore Rem.

Etter det han opplevde som et personlig angrep på Wikipedia var Rem på en større lanseringsturne. Der merket han hvor viktig denne artikkelen var.

– Hver gang jeg reiste nye steder hadde folk som presenterte meg lest seg opp på Wikipedia i forkant, det var noe man kunne merke. Oi, det er noen som ikke liker boka, forteller Rem.

Tore Rem følte derfor behov for å få inn i leksikonteksten at at biografien i hovedsak hadde fått svært positive anmeldelser og ba om hjelp til å rette opp inntrykket.

Motangrepet

Andre skribenter hadde nå hevet seg på Kaj Skagens kritiske merknader. Men så dukket det plutselig opp en lang rekke svært rosende sitater fra ulike anmeldelser av Bjørneboe-biografien. NRKs undersøkelser viser at disse sitatene ble redigert inn anonymt fra en PC hos CappelenDamm - Tore Rems forlag. Noe også Kaj Skagen noterte seg.

– Det var bemerkelsesverdig det der, som reklame. Så jeg kjøre en sporing av IP-adressen som sto bak innleggene og oppdaget til min overraskelse at det var forlaget CappelenDamm jeg drev og diskutere med, sier Kaj Skagen.

Forlaget kaster hansken

Lindborg 1

Kommunikasjonssjef Ingunn Lindborg i CappelenDamm.

Foto: CappelenDamm

Hos CappelenDamm var kommunikasjonssjef Ingunn Lindborg ansvarlig for lanseringen av Tore Rems Bjørneboebiografi. Hun husker at forlaget i dette tilfellet gikk inn i artikkelen på Wikipedia.

– Jeg ser med ett blikk at dette er sitater som er lagt inn av oss. Men vår offisielle policy er at vi ikke forholder oss aktivt til Wikipedia, sier Lindborg.

Men NRKs gjennomgang viser at det er foretatt flere hundre anonyme redigeringer på Wikipedia fra forlagets datamaskiner. De aller fleste er i artikler om forfattere tilknyttet forlaget. En aktiv wikipediaskribent oppgir åpent at vedkommende er ansatt i CappelenDamm.

– Dette var jeg ikke klar over. Vår policy er at vi ikke forholder oss til Wikipedia fordi vi ikke kan kontrollere det som står der. Dette kan jeg nesten ikke kommentere, sier Lindborg.

Artikkelen låses av administrator

Etter at redigeringskrigen hadde rast utover høsten 2009 møtte Tore Rem en bekjent i middagsselskap.

– Jeg møtte en journalist som jeg fortalte historien til, og han sa at han kjente en moderator på Wikipedia som han kunne kontakte for å få stengt artikkelen. Jeg syntes jo at dette var ubehagelig, så da tenkte jeg OK, forteller Tore Rem.

Men før dette skjer hadde også Kaj Skagen fått nok.

– Jeg synes det ble så ekstremt at jeg gikk inn og slettet mine bidrag og andre bidrag som støttet mitt kritiske syn, forteller Skagen.

Fjeld 1

Wikipedia-administrator Hans Petter Fjeld stengte artikkelen om Tore Rem.

Foto: Mandy Pettersen Mandy Pettersen

Historikken på Wikipedia viser at administratoren "Atluxity", eller Hans Petter Fjeld, slettet de positive sitatene. Og når redigeringskrigen ikke opphørte så sperret han artikkelen for nye brukere.

– Jeg kjenner ikke til striden mellom Rem og Skagen eller boka om Bjørneboe. Jeg fikk et tips om å se på artikkelen. Den så ikke ut som en leksikontekst, så jeg bare ryddet opp på et par minutter og har ikke tenkt på denne saken siden, sier Fjeld.

Siste ord

Etter dette har artikkelen på Wikipedia om Tore Rem vært svært ordfattig.

– Den slår bare fast at jeg ga ut biografien om Bjørneboe, ikke et ord om mottakelsen, sier Rem.

– Det står ingenting om at boka utløste årets store litteraturdebatt. Det er er en mangel synes jeg, sier Kaj Skagen.

– Jeg burde nok ikke lagt inn dette sitatet midt under debatten, for da ble det jo en del av debatten, legger Skagen til.

Det kan føyes til at Tore Rem nå er blitt spurt om å skrive en oppdatert artikkel om Jens Bjørneboe for Store Norske Leksikon på nett.