Hopp til innhold

Kontaktes av nordmenn som vil krige

I januar reiste Hosheng Kerkuki fra Norge til Irak for å kjempe mot IS. Han blir nå kontaktet av nordmenn som ønsker å gjøre det samme. – Det er mange som bare vil oppleve krig, sier han. PST advarer sterkt mot å reise i krig på egen hånd.

Hosheng Kerkuki i Irak

Reisen til Irak organiserte Hosheng Kerkuki selv. Den norske feltuniformen kjøpte han på nettet før avreise, våpenet skaffet han seg i Irak.

Foto: Anders Sømme Hammer

Med norsk feltuniform kjøpt på Finn.no forlot Hosheng Kerkuki (24) Veitvet og sluttet seg til den kurdiske hæren som kalles peshmerga.

Tilbake på ferie i Oslo for første gang på et halvt år, forteller han at mange nordmenn skriver til ham og ber om råd for hvordan de selv kan kjempe i Irak og Syria.

– De spør om alt mulig. Hvor mye det koster å kjøpe våpen der. Hvordan det er der. Hvordan de kan fly dit, sier han.

Han omtaler noen av dem som melder ham som useriøse typer, mens en del andre åpenbart har tenkt lenge og grundig på å kjempe.

Hosheng Kerkuki var selv i Irak for å kjempe med peshmergaen mot IS. Etter at NRK sendte en dokumentar om ham har han blitt kontaktet av flere nordmenn som ønsker å reise til krigen.

VIDEO: På ferie hjemme i Norge forteller Hosheng Kerkuki om spørsmålene han har fått fra nordmenn som vil reise ned til krigen.

I april viste NRK Brennpunkt dokumentaren «Fra Veitvet til IS-fronten» der vi følger Hosheng tett ved skyttergravene den første måneden utenfor byen Kirkuk nord i Irak.

– Født som flyktning

Hosheng ble født i Tyrkia av kurdiske foreldre. Allerede da han var én måned gammel kom familien som flyktninger til Norge. Han vokste opp i Bodø og Groruddalen, og er norsk statsborger. Men selv oppfatter han seg selv først og fremst som kurdisk.

«Jeg har en tilhørighet til Norge, men jeg føler meg ikke som en nordmann. Jeg er norsk, men jeg er ikke nordmann. Jeg ble født som flyktning», sier han i dokumentaren.

Han anbefaler ikke noen nordmenn å følge i hans fotspor til fronten.

– Det er ikke behov for at en som aldri har hørt om Kurdistan engang, reiser dit for å kjempe. Det vi trenger er tyngre og mer avanserte våpen. Mannskap har vi nok av, sier Hosheng.

Han oppfordrer nordmenn som vil bidra, til å gi penger til utviklingsorganisasjoner istedenfor å verve seg til peshmergaen, geriljabevegelsen PKK eller andre militser.

Kan straffes i Norge

Det hersker en del forvirring om det er lovlig for nordmenn å delta i krig i utlandet uavhengig av det norske Forsvaret.

Ifølge norsk lov er det forbudt å slutte seg til definerte terrororganisasjoner som den såkalte islamske staten IS i Irak og Syria og Al-Shabaab i Somalia. Per i dag er det i utgangspunktet ikke ulovlig for en norsk statsborger å kjempe på kurdisk side i Irak og Syria.

Trond Hugubakken

Trond Hugubakken i PST.

Foto: Thomas Fredriksen / SIOST/PST

Men nordmenn som gjør det, kan fort gjøre seg skyldig i straffbare handlinger, advarer kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Han viser til redegjørelsen som PST så seg nødt til å legge ut i mai i år etter mange spørsmål om norske fremmedkrigere.

Der påpekes det at peshmergaen og de andre grupperingene som kjemper mot IS, ikke er synlig opptatt av å følge internasjonale lover for krig som folkeretten og humanitærretten.

Dermed kan nordmenn som kjemper sammen med dem, komme til å utføre handlinger som etter norsk lov defineres som drap, overgrep eller terrorisme. Da kan de stilles for retten og straffes når de kommer tilbake til Norge.

Hosheng Kerkuki i Oslo

Norske Hosheng Kerkuki er på ferie i Oslo etter seks intense måneder ved fronten i Irak, men etter ferien planlegger han å reise ned igjen.

Foto: Anders Sømme Hammer

Fortsetter å krige

Ifølge PST er det minst 80 nordmenn som har reist for å kjempe for IS i Irak og Syria.

Dette er de sikkerhetstjenesten har kjennskap til, det reelle antallet kan være betydelig høyere. Ungdomsorganisasjonen Ung Kurd Norge har tidligere anslått at rundt ti nordmenn har reist for å kjempe på kurdisk side mot IS.

En del av dem har vervet seg til omstridte PKK som er definert som en terrororganisasjon i både EU og USA, men ikke i Norge.

Etter ferien i Norge reiser Hosheng tilbake for å kjempe videre med peshmergaen i Irak. Han er blitt en del av et lag som har ansvar for de større maskingeværene ved fronten utenfor Kirkuk.

Filmen om Hosheng vises igjen på NRK2 klokken 22 torsdag 9. juli som en del av serien Dokusommer.

Hosheng havnet i så mange kamper i januar og februar at det ikke ble plass til alle i Brennpunkt-dokumentaren. Her er en video med tidligere upublisert opptak fra da Hosheng og medsoldater rykket ut etter at IS-krigere åpnet ild mot naboleiren:

Hosheng Kerkuki og medsoldater rykket ut etter at IS-krigere åpnet ild mot naboleiren

Anders Sømme Hammer som har regissert filmen om Hosheng, fulgte også PKK-geriljaen i felt i Irak tidligere i år og laget en minidokumentar fra oppholdet:

I felt med PKK-geriljaen

Hammer har regissert tre filmer om ulike former for radikalisering for NRK Brennpunkt:
Tre filmer om radikalisering av Anders Sømme Hammer