NRK Meny
Normal

NMR-leder Simon Lindberg dømt etter nazihilsen

Lederen for den nazistiske organisasjonen «Den nordiske motstandsbevegelsen», Simon Lindberg er dømt til betinget fengsel og bøter for hets mot folkegruppe.

Den svenske nazi-lederen Simon Lindberg gjør nazi-hilsen i dokumentarprogrammet Brennpunkt på NRK.

I Sverige kan en hitlerhilsen dømmes som en hatefull ytring. Også i Tyskland, Østerrike, Nederland og Tsjekkia er det forbudt.

Foto: Jørn Norstrøm / NRK

I dag ble Den nordiske motstandsbevegelsens Norden-leder, Simon Lindberg, dømt for hatefulle ytringer i Stockholms tingsrätt. Det melder svt.se.

Simon Lindberg ble i oktober tiltalt for hets mot folkegruppe etter at han gjorde en hitlerhilsen under en demonstrasjon i Stockholm 12. november 2016. Han måtte møte i retten for dette før jul.

Medlemmer av den Nordiske motstandsbevegelsen gjør Hitler-hilsen.

11 er anmeldt for å ha gjort hitlerhilsen i Brennpunkt-dokumentaren «Rasekrigerne». Simon Lindberg ble allerede i oktober tiltalt for det samme.

– Legger mye i dette jeg ikke vil kjennes ved

I Sverige kan det å gjøre en såkalt hitlerhilsen være ulovlig, fordi det faller inn under forbudet mot diskriminerende og hatefulle ytringer, som i den svenske straffeloven kalles hat mot folkegruppe.

I Brennpunkt-dokumentaren «Rasekrigerne» forteller Lindberg om hendelsen han nå er dømt for.

Simon Lindberg

Simon Lindberg mener retten legger noe annet i håndbevegelsen enn det han gjør.

Foto: Henrik Evertsson / NRK

– Retten vil ha det til at jeg ved å rope «hill seier» og gjøre en armbevegelse, støtter utryddelsen av seks millioner jøder. De legger veldig mye i dette som jeg absolutt ikke vil kjennes ved, sier Lindberg i dokumentaren.

– Kan du forstå at man får slike assosiasjoner?
– Nei, det kan jeg ikke forstå, svarer Lindberg.

Slipper fengsel

Dommen fra Stockholms tingsrätt påpeker at lovbruddet motsvarer fengsel i en måned, men dømmer Lindberg til betinget fengsel og bøter fordi «ytringen kom i en sammenkomst det var gitt tillatelse til, og at Lindberg for øvrig holdt seg innenfor ytringsfrihetens grenser.»

De vil styrte demokratiet og kaste ut folk som de mener ikke tilhører den nordiske rase. Den nazistiske organisasjonen Den Nordiske motstandsbevegelsen har de siste årene blitt kjent for sine ekstreme holdninger. Brennpunkt har vært på innsiden av organisasjonen og fulgt sentrale aktører i to år.

Se hele Brennpunkt-dokumentaren «Rasekrigerne».