Med rett til å se på

– Å bare stå og se på, skrive noen notater, rapportere muntlig og ikke kunne gjøre noe med det. Det hadde jeg ikke kunnet gjøre for 20 år siden, kanskje ikke for 10 år siden heller.

Steinar Aune og Adam Murad observerer

Steinar Aune og Adam Murad er observatører i Hebron.

Foto: Brennpunkt / NRK

Politimannen Steinar Aune har reist til Hebron for å delta i den norskledede observatørstyrken der.

Hebron blir av mange betegnet som den byen der konflikten mellom israelere og palestinere blir tydeligst. I byen helt sør på det okkuperte Vestbredden ligger flere bosettinger mellom palestinerens hus.

Rundt 500 bosettere lever i små enklaver midt i sentrum av byen. For å beskytte dem er dobbelt så mange soldater stasjonert der. Det gjør livet til palestinerne i området vanskelig.

– Som politimann har jeg tidligere stilt krav om at når jeg ser urettferdighet så må jeg få lov til å gripe inn og prøve å gjøre det bedre. Det gjør vi jo ikke her, sier Steinar Aune.

– Se! Nå kaster de stein

Som observatør er oppdraget å rapportere inn overgrep.

Rapportene kan bli lagt frem for israelske og palestinske myndigheter. Han har altså ingen politimyndighet.

– Se! Nå kaster de stein, sier Steinar Aune.

Han er ute i gatene med kollega Adam Murad fra Danmark. De har stilt seg opp på en høyde for å observere når bosettere går gjennom palestinernes land på vei til synagogen.

Denne gang er det noen palestinske gutter som har yppet seg. De to observatørene går ned for å se hva som skjer.

To bosettere kommer opp gaten med steiner i hendene. Sammen i følget er også israelske soldater. De går bort til den de mener er faren til guttene. Det blir et voldsomt munnhuggeri før situasjonen roer seg igjen.

– Faren sier at de truet med å stenge butikken hans hvis barna fortsetter med å kaste stein, men det har de jo ikke lov til, sier Adam Murad.

Observatørene er fornøyde

Men han sier også at hvis ikke vi hadde vært her, hadde dette blitt mye større problem. Observatørene er fornøyde.

– Vi gjør en jobb her, og det mener jeg ærlig og oppriktig, sier Steinar Aune. – Det får vi bekreftet av de palestinske familiene som vi besøker.

Og selv om bosetterne ikke liker at de er der, så godtar de det, mener han. Men de grove overgrepene han får høre om sjokkerer.

Senest i dag hørte vi fra en mor om gutten hennes som fikk stappet en stein ned i munnen av en kvinnelig bosetter. Han var bare 11 år. Heldigvis kom en soldat og reddet ham.

Nekter å ta stilling til konflikten

Den sivile observatørstyrken består av sytti personer, og observatørene er fra seks land: Italia, Sveits, Danmark, Norge, Sverige og Tyrkia. De er der på Israels og Palestinas nåde.

To ganger i året får de fornyet mandatet. Steinar Aune skal bli i ett år, men vil ikke ta stilling til konflikten.

– Jeg synes ikke vi skal ha noen mening om hvem som har rett eller galt her. Det er mye her som er galt, men det er så komplisert. Jeg bruker ikke noe energi på å finne ut hva som er rett eller galt og det er litt uvant som politimann, sier han.