Hopp til innhold

Fikk våpen mot strupen – overfallsmannen gikk fri

Liv Sjøberg fikk en kniv mot strupen da hun gikk gjennom Slottsparken i Oslo for to år siden. Den antatte overfallsmannen ble pågrepet av politiet kort tid etter, men fikk gå fri samme kveld uten å ha blitt tatt inn til avhør.

Intervju med folk på gata om deres opplevelse av trygghetsfølelsen i Oslo. Liv Sjøberg ble angrepet i Slottsparken.

VIDEO: Liv Sjøberg forteller hvordan hun ble angrepet på vei hjem fra byen.

– Det var veldig ubehagelig at han ble sluppet løs med en gang, sier Liv Sjøberg (28).

NRK.no møter Liv Sjøberg i Slottsparken ved Nationaltheatret i Oslo. Samme sted hvor hun 16. juni 2010 ble utsatt for noe mange jenter i Oslo frykter – hun ble angrepet på vei hjem fra byen og truet med noe skarpt mot halsen.

– Klokka var rundt halv fire på natten, men det var fortsatt lyst ute. Jeg hadde ikke drukket så mye ettersom jeg skulle på jobb dagen etter. Jeg var nesten gjennom parken da en mann tok tak i meg bakfra. Så kjente jeg noe skarpt, jeg tror det var en kniv, mot halsen min, forteller Liv.

– Han snakket kontinuerlig til meg, men jeg har fortrengt mye av det han sa. Jeg husker ikke en gang om han snakket norsk eller engelsk. Jeg forsøkte å ikke bli hysterisk og snakket rolig tilbake til ham. Jeg fortalte at jeg skulle gjøre som han sa, sier Liv.

Ringte 112 i hemmelighet

Den ukjente mannen holdt Liv fast og gikk om lag 500 meter i parken med henne. Underveis klarte hun å snike frem mobilen, som hun hadde i en mobilveske rundt halsen, og ringe til bestevenninnen som bodde et par hundre meter unna parken.

– Jeg sa «jeg blir overfalt i Slottsparken» og håpet at venninna mi skulle høre meg. Han skjønte heldigvis ikke at jeg snakket i telefonen.

– Jeg ringte så til 112 og holdt telefonen slik at de kunne høre hva som foregikk. Jeg kom også med stikkord som «ran» og «Åpent Bakeri» for å fortelle hvor jeg var og hva som skjedde, sier Liv.

Liv tror at hennes rolige oppførsel bidro til at hun klarte å trekke ut tiden. Hun var på telefonen med politiets nødtelefon i rundt fire minutter. Fem minutter senere kom venninna hennes i en drosje.

– Hun så oss, løp ut av drosjen og begynte å rope. Da slapp han tak i meg og løp vekk. Få minutter senere kom to politipatruljer, forteller Liv til NRK.no.

– Gjerningsmannen fikk gå fri

Hva er det folk frykter mest?
Foto: Tom Halsør / NRK

Overfallsmannen løp vekk i retning av Henrik Ibsens gate. Kort tid etterpå pågrep en av patruljene en mann som passet signalementet i samme område. Liv og venninnen ble tatt med i en patruljebil med sotede vinduer for å identifisere mannen.

– Jeg sa at jeg var 99 prosent sikker på det var ham. Jeg turte ikke å si 100 prosent fordi jeg ikke hadde sett ansiktet hans ordentlig på grunn av måten han holdt meg på, men jeg beskrev klærne, hudfargen, hårfargen og hårklippen.

– I ettertid angrer jeg på at jeg ikke sa at jeg var helt sikker på at det var ham. Da hadde politiet kanskje ikke sluppet ham fri, forteller Liv.

Politiet mente de ikke hadde nok bevis til å sette mannen i varetekt og lot derfor mannen gå. I ettertid ble mannen innkalt til avhør, hvor han stilte seg uforstående til overfallet.

– Ingen undersøkelser på stedet

Ved et senere tidspunkt tok Liv kontakt med politiet og spurte om hun kunne komme inn og se på bilder av mulige gjerningsmenn.

– Jeg kikket gjennom ca. 60 bilder av menn som passet signalementet, alle menn som hadde blitt pågrepet av politiet for noe lignende tidligere. Bildene var tatt i løpet av de fem siste årene, noe som gjorde det rimelig umulig å kjenne igjen noen.

– Beskjeden fra politiet var at det var i orden om jeg ikke kjente ham igjen, ettersom de hadde flere bilder. Det skremte meg mer enn det beroliget meg, forteller hun.

– Jeg har reagert i ettertid for at politiet ikke fulgte opp saken bedre. De hadde jo stemmen hans på bånd. Men de tok ingen prøver fra klærne mine.

– Vi hørte heller ikke noe mer om opptaket av nødsamtalen min ble brukt i etterforskningen. Moren min ba dem om å bevare lydklippet lengre enn vanlig oppbevaringstid, nettopp for å kunne bruke dette i etterforskningen, sier Liv.

Søkte ikke etter kniven

Politiadvokat Andreas Strand var den som foreslo at saken til Liv skulle bli henlagt. Statsadvokaten var enig med hans vurdering og foretok henleggelsen.

– Hvorfor ble denne saken henlagt?

– Slik det fremgår av politiets dokumenter, var kvinnen beruset da politiet snakket med henne, sier politiadvokat Andreas Strand til NRK.no.

Aktor Andreas Strand

Det var vanskelig å finne alternative gjerningsmenn ettersom vitnebeskrivelsen var for generell, sier politiadvokat Andreas Strand

Foto: Svein Olsson/NRK

– Hun ble angrepet bakfra og fikk ikke et godt blikk på gjerningsmannen. Hun gav generelle beskrivelser av personen som kunne ha passet til et stort antall mennesker som ferdes i Oslo, sier Strand.

– Politipatruljen var temmelig sikker på at mannen som ble anholdt, ikke var gjerningsmannen. Det ble heller ikke funnet en kniv på ham, sier Strand.

I følge politiadvokaten ble det ikke foretatt et søk etter en kniv i Slottsparken. Det ble heller ikke foretatt noen kriminaltekniske undersøkelser av Liv Sjøberg.

– Hvorfor ble ikke disse tingene gjort?

– Jeg kan ikke svare på hva slags vurderinger som ble gjort av patruljen. Generelt gjør man ikke kriminaltekniske undersøkelser dersom man ikke tror at man kan finne spor fra gjerningsmannen på offeret, sier Strand.

– Ble opptaket av nødsamtalen brukt i etterforskningen?

– Opptaket lot seg ikke hentes ut, fordi 112-lydloggen hadde blitt slettet. Det er noe som skjer automatisk etter en viss tid.

–Hvorfor ble ikke loggene hentet ut med engang?

– Jeg var ikke involvert i startfasen av etterforskningen, så jeg kan ikke uttale meg om hva slags vurderinger som ble foretatt i forbindelse med lydloggen. Dessuten i en slik sak uten mistenkte, er en stemme som man hører i bakgrunnen i telefonsamtale, svært lite egnet til å identifisere en gjerningsmann, sier Strand.

(Artikkelen fortsetter etter kommentarfeltet)

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «TryggOslo - Del dine forslag» i nytt vindu

Dine forslag blir presentert på NRK.no torsdag 20.06. Send inn dine innspill allerede i dag.

– Skandaløst av politiet

Margit Lømo

Margit Lømo reagerer på politiets etterforskning av saken.

Foto: Sindre Løkstad / NRK

Lederen for Landsforeningen For Voldsofre, Margit Lømo, mener Liv Sjøberg burde ha blitt tatt mer på alvor.

– Det er skremmende at politiet tar så lett på denne hendelsen. Hun ble truet med et drapsvåpen. Å bli truet, kan gjøre like stor skade på et menneske som å bli stukket med kniven. Det kan prege noen for resten av livet, sier Lømo til NRK.no

Lømo reagerer spesielt på at politiet ikke brukte lydloggen fra nødsamtalen.

– Jeg synes det er skandaløst at de ikke hentet ut lydloggen. Det er mye som kunne ha blitt avklart dersom de hadde brukt opptaket i etterforskningen.

– Argumentet om at jenta var beruset, er et ubrukelig argument. De fleste er lettere beruset i helgene. Denne jenta var så flink at hun klarte å holde hodet kaldt og ringte ikke bare venninnen, men også politiet. Dette vitner ikke om en særlig beruset person, mener Lømo.

DIXI Ressurssenter jobber med å hjelpe de som har vært utsatt for voldtekt.

– Denne saken dreier seg om vold, ikke voldtekt. Det kan også antas å være forsøk på voldtekt. Uansett er politiets håndtering av saken er viktig fordi det faktum at gjerningsmannen har gått fri, kan medføre at en annen person kan bli utsatt for vold eller voldtekt av vedkommende ved en senere anledning, sier Ivar Westhagen, daglig leder i DIXI.

– Vi får ofte inntrykk av at politiet ikke tar slik saker alvorlig nok og at etterforskningen som gjøres er dårlig og/eller blir nedprioritert/tar lang tid. Særlig hvis det er alkohol med i spillet, sier Westhagen.

I følge Westhagen bekreftes dette inntrykket gjennom en spørreundersøkelse DIXI gjennomførte i begynnelsen av 2012.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

Liv Sjøberg ble angrepet i Slottsparken. Det tok henne fire måneder før hun turde å gå tilbake til Slottsparken.
– Det var en helt forferdelig opplevelse for meg å gå tilbake.

VIDEO: Liv Sjøberg forteller om tiden etter angrepet og skyldfølelsen.

Sliter med skyldfølelse

Her i Oslo føler folk seg mest utrygge
Foto: Tom Halsør / NRK

Liv kom seg fysisk helskinnet gjennom opplevelsen, men sier til NRK.no at hun sitter igjen med en skyldfølelse over at overfallsmannen fikk gå fri.

– Hvis jeg hadde sagt at jeg var 100 prosent sikker, så hadde han ikke gått fritt ute i gatene. Han fikk ikke gjennomført det han ville, da er det sjanse for at han prøver seg igjen, og den neste jenta er kanskje ikke like heldig.

– Jeg er klar over at politiet har ressursmangel til å etterforske alt, og at det er derfor «forsøk» ikke blir prioritert. Men for meg føles det som at det som skjedde, ikke var nok. Det er nesten som at jeg skulle ha blitt voldtatt eller kuttet for at det skulle ha fått noen konsekvenser for gjerningsmannen, sier Liv.

Det tok Liv Sjøberg fire måneder før hun turde å gå tilbake til Slottsparken.

– Det var en helt forferdelig opplevelse for meg å gå tilbake. Jeg hadde mamma på telefonen og gråt høylytt, sier Liv til NRK.no.

Opplevelsen har ført til at hun tar forholdsregler og holder seg unna visse områder i byen.

– Jeg går selvsagt aldri alene gjennom Slottsparken på natta. Det betyr ikke at jeg generelt føler at Oslo er utrygt. Jeg har jobbet hardt for at denne opplevelsen ikke skal ødelegge min trivsel i min egen by, sier Liv.

1 av tre redde for knivtrusler

NRK.no har gjennomført en spørreundersøkelse for å kartlegge hvor folk føler seg utrygge i hovedstaden og hva de frykter å bli utsatt for.

34 prosent av de spurte frykter å bli utsatt for trusler med kniv på kveldstid i Oslo.

I fjor fikk politiet inn 189 anmeldelser for trusler med kniv i Oslo. Antall anmeldelser for legemsbeskadigelse med kniv var i 2012 praktisk talt uendret fra 2011.