Hopp til innhold

Lene Wikander til «generasjon prestasjon»: – Dere er labrotter

– Det ironiske med «generasjon prestasjon» er at de glemmer at de som vinner er de som tør å bryte med normen, slår journalisten og bloggeren Lene Wikander fast. – Det de fleste strekker seg etter er bare piss, sier hun.

Johanne Koivunen Hoff intervjuer Lene Wikander under audition til jobben som programleder i NRKs nye undersøkende dokumentarserie Innafor #syktambisiøs.

VIDEO: – Dagens unge er lettlurte labrotter, sier Lene Wikander. Intervjuer Johanne Koivunen Hoff.

Lene Wikander snakket fritt om både sykdom og seksualitet da hun denne uken ble intervjuet av kandidater til jobben som programleder i NRKs nye undersøkende dokumentarserie Innafor #syktambisiøs.

Johanne Koivunen Hoff

Johanne Koivunen Hoff ba Lene Wikander karakterisere dagens unge. Se svaret i videoen øverst i artikkelen.

Foto: LINN THERESE AMUNDSEN / NRK

Hun var ikke nådig da hun ble bedt om å sette en diagnose på dagens unge:

– Lettlurte labrotter, som blir sugd inn i kapitalkreftene. Du kan ikke selge engasjement eller nysgjerrighet, men hvem som helst kan selge deg en krem eller et nytt filter, sa Wikander til Johanne Koivunen Hoff, en av programlederkandidatene.

– Befriende når noen snakker om det ubehagelige

Wikander er kjent for å blogge rått og detaljert om alt fra egen seksualitet til avføringsproblemer i forbindelse med kreftbehandlingen hun har gjennomgått.

– Jeg tror det oppleves befriende for mange når man snakker rett ut om det som er ubehagelig i livet, sier Lene Wikander.

– Du har sagt at lykke også er noe man må prestere. Hvordan da?
– Vi lever i et lykketyranni. Du får klapp på skulderen hvis du har gått gjennom en kreftbehandling og stråler som en sol og sier livet er herlig. Men sier du at det ikke går så bra, blir folk skuffet, de vil ikke høre om det. Jeg hater lykke!

Helene Bergsholm intervjuer Lene Wikander

VIDEO: – Jeg hater lykke, sier Lene Wikander til Helene Bergsholm.

– Ingen har pult mindre enn meg

I Cupido har Wikander en egen spalte som heter "Kåthet og vrede". Hun sier at hun identifiserer seg som en bifil mann i en kvinnekropp.

Programlederkandidat og skuespiller Helene Bergsholm lurte på om de som kommer ut av skapet med en annen legning enn majoriteten blir fremstilt som mer seksuelle.

Innafor #syktambisiøs

Legg til NRKInnafor på Snapchat for å følge utvelgelsen av ny programleder.

– Ja, man blir overseksualisert. Men det er jo ikke slik at du har mer sex fordi du har en annerledes seksualitet. Det er ingen som har pult mindre enn meg de siste åra, som har ligget på kreftsykehus.

Vil ha tilbake dannelsesreisen

En annen programlederkandidat, Gisle Gjevestad Agledahl, ville ba om råd fra Wikander:

– I omgangskretsen min er alle prikk like. Hva bør jeg gjøre for å komme ut av det?
– Reis i samfunn som er veldig annerledes enn det du er vant til, snakk med folk. Det vil åpne perspektiver for deg som du aldri visste du hadde, svarer Wikander.

– Hvordan tror du Norge hadde sett ut om man ga litt mer faen?
– Veldig mye bedre. Vi hadde hatt det mye morsommere, sier Wikander.

Gisle Gjevestad Agledahl intervjuer Lene Wikander under audition til jobben som programleder i NRKs nye undersøkende dokumentarserie Innafor #syktambisiøs.

VIDEO: – De som følger normen blir aldri stjerner, sier Lene Wikander til Gisle Gjevestad Agledahl.

Anna Ingeborg Näumann intervjuer Lene Wikander under audition til jobben som programleder i NRKs nye undersøkende dokumentarserie Innafor #syktambisiøs.

VIDEO: – Jeg har prøvd heterohelvetet, sier Lene Wikander til Anna Ingeborg Näumann.